Το καλοκαίρι πέρασε. Άφησες τα μαλλάκια σου “ανακατωμένα”, τα άφησες να ανεμίζουνε “στην τρελή νοτιά”. Και τώρα, με την έλευση του φθινοπώρου, βλέπεις ότι τα μαλλιά σου ανεμίζουν, όχι πλέον στην τρελή νοτιά, αλλά καθώς πέφτουν στον νιπτήρα μετά το βούρτσισμα κατά δεκάδες τρίχες!

Αν δε, ανήκεις στο ανδρικό φύλο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Δεν φτάνει που έτσι κι αλλιώς, φυλάς τα μαλλιά σου ως “κόρη οφθαλμού” (ή μήπως θα έπρεπε να πούμε ως “κόμη οφθαλμού”), τώρα τα βλέπεις να πέφτουν με έναν ρυθμό που σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου!

Η εποχική τριχόπτωση είναι αληθινή. Όσο και αν δεν μας αρέσει, έρχεται και επαναλαμβάνεται κάθε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δημιουργώντας μας ένα ανεπιθύμητο πρόβλημα που πολλές φορές υποσκάπτει την αυτοπεποίθησή μας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η ιστορία μίας τρίχας

Για να καταλάβουμε γιατί το φθινόπωρο αποχωριζόμαστε πολλές περισσότερες τρίχες από το συνηθισμένο, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της τρίχας.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας περιλαμβάνει 3 συγκεκριμένες φάσεις:

  1. Η ανάπτυξη της τρίχας. Οι ανθρώπινες τρίχες μπορούν να μεγαλώνουν συνεχώς για ένα χρονικό διάστημα από 3 έως 4 χρόνια στη γυναίκα και 2 στον άνδρα. Η φάση αυτή ονομάζεται αναγένεση.
  2. Η φάση ηρεμίας της τρίχας. Διαρκεί για περίπου 2 με 3 εβδομάδες. Η τρίχα έχει σταματήσει πλέον να αναπτύσσεται και προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής σε μία φάση που ονομάζεται καταγένεση.
  3. Η φάση της πτώσης της τρίχας. Ονομάζεται τελογένεση και ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 3 μηνών. Κατόπιν, όλος ο παραπάνω κύκλος θα επαναληφθεί από την αρχή (εννοείται όταν δεν υπάρχει φαλάκρα).

 

Τελογένεση τον Ιούλιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο κεφάλι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τριχών σε φάση τελογένεσης τον μήνα Ιούλιο. Από εκεί και πέρα είναι απλή αριθμητική! Από τη στιγμή που η τελογένεση ολοκληρώνεται μέσα σε 100 περίπου ημέρες, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που θα δούμε την πιο έντονη τριχόπτωση.

Γιατί όμως η τελογένεση συμβαίνει τον Ιούλιο; Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μέσα από χιλιετίες εξέλιξης, η ύπαρξη περισσότερων τριχών στο τριχωτό της κεφαλής το καλοκαίρι προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι η τριχόπτωση του φθινοπώρου περιλαμβάνεται στην προσπάθεια του οργανισμού να ελαχιστοποιήσει την πτώση τριχών τον χειμώνα που δρουν ως προστατευτικό μονωτικό στρώμα από το κρύο.

Ας σημειώσουμε ότι εποχιακή τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί και από άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα έλλειψη σιδήρου, χορήγηση κάποιων φαρμάκων, κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που μπορεί να οδηγήσει σε έκκριση υπερβολικής ποσότητας τεστοστερόνης.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πρώτα από όλα, να μην πανικοβαλλόμαστε! Οι τρίχες που χάνουμε, δεν είναι αναγκαστικά χαμένες για πάντα. Οι ρίζες των τριχών στη φάση της τελογένεσης απλά κάνουν τη δική τους “αγρανάπαυση” και τις περισσότερες φορές θα επανέλθουν σύντομα με δημιουργία νέων τριχών.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να ελαττώσουμε το φαινόμενο της φθινοπωρινής τριχόπτωσης:

  • Περιορίζουμε, όσο μπορούμε το styling με ζεστό αέρα από πιστολάκι.
  • Χρησιμοποιούμε βούρτσα που δεν σπάει και δεν καταστρέφει την τρίχα.
  • Αποφεύγουμε τις υπερβολές στο λούσιμο και χρησιμοποιούμε κατάλληλο σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο μαλλιών μας.
  • Δίνουμε στα μαλλιά μας την έξτρα ενυδάτωση που χρειάζονται, με μία αποτελεσματική μάσκα μαλλιών (την οποία μπορούμε να φτιάξουμε και μόνες μας).
  • Ακολουθούμε αυτό που μας έλεγαν οι μαμάδες μας! Παίρνουμε τις βιταμίνες μας και προσέχουμε τη διατροφή μας. Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, για αυτό καλό είναι να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας πηγές πρωτεϊνών.
  • Τέλος, συμπληρώματα διατροφής με βιοτίνη (βιταμίνη του συμπλέγματος Β), σίδηρο και αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.