15 Σεπτεμβρίου. Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ο άνδρας, συνηθίζεται να λέγεται και “προστάτης της οικογένειας”. Όμως, πολλές φορές ο προστάτης της οικογένειας μπορεί να βρεθεί ο ίδιος ευάλωτος σε παθήσεις του δικού του προστάτη. Μιλάμε φυσικά για τον αδένα του προστάτη και τις διαταραχές του, μία εκ των οποίων, ο καρκίνος του προστάτη έχει τη δική της Ευρωπαϊκή ημέρα (15 Σεπτεμβρίου).

Καθώς το προσδόκιμο ζωής επιμηκύνεται παντού στον πλανήτη, ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος είναι καρκίνος της τρίτης ηλικίας, αυξάνεται. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι τα περιστατικά μέχρι το 2035 θα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως κατά 12%. Αυτό είναι φυσικό να έχει δημιουργήσει μία ιδιαίτερα έντονη φιλολογία αλλά και μυθολογία γύρω από τον προστάτη που απασχολεί σχεδόν όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών. Ας δούμε τα πράγματα με μία καθαρή ματιά!

 

Τι είναι ο προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας αδένας (προστατικός αδένας) με μέγεθος ίσο με ένα καρύδι. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά και κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το οπίσθιο τμήμα του “σωλήνα” της ουρήθρας. Η διόγκωσή του λοιπόν ασκεί πίεση στην ουρήθρα και κατά συνέπεια δυσκολίες στην ούρηση.

 

Όλες οι διαταραχές του προστάτη σημαίνουν και καρκίνο του προστάτη;

Ευτυχώς όχι! Και εδώ υπάρχει μία μεγάλη παρεξήγηση που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Καθώς τα χρόνια περνούν και η ηλικία του άνδρα αυξάνεται, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν διαταραχές του προστατικού αδένα. ΔΕΝ είναι όμως όλες περιπτώσεις καρκίνου.

Οι 3 διαταραχές που εμφανίζονται είναι οι εξής:

  • Προστατίτιδα. Η προστατίτιδα είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις φλεγμονές του προστάτη. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη συχνότερη μετά τα 50.
  • Καλοήθης υπερπλασία. Πρόκειται για τη διόγκωση του αδένα του προστάτη, και είναι ακριβώς η περίπτωση όπου οι ασθενείς λένε “έχω προστάτη”.
  • Καρκίνος του προστάτη. Πρόκειται για ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εσωτερικό του προστατικού αδένα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου το 50% των ανδρών θα εκδηλώσει προστατίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ 1 στους 3 θα παρουσιάσει καλοήθη υπερπλασία και 1 στους 7 θα εκδηλώσει τελικά καρκίνο του προστάτη.

 

Συμπτώματα

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη  είναι τα ίδια με των μη καρκινικών παθήσεων. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Δυσκολία στην έναρξη ή τη διακοπή της ροής των ούρων
  • Ανάγκη συχνής ούρησης τη νύχτα (νυκτουρία)
  • Ασθενής ροή των ούρων
  • Ροή ούρων που ξεκινά και σταματά
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Δυσκολία στύσης
  • Αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα
  • Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τον ουρολόγο σας.

 

Τι είναι το τεστ PSA;

Ό,τι είναι το τεστ Παπ για τις γυναίκες, είναι το τεστ PSA για τους άνδρες. Αν είστε άνδρας, άνω των 50, είναι πολύ πιθανό ότι έχετε ακούσει για την εξέταση αυτή, η οποία μετρά τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης, συνδεδεμένης με την υγεία του προστάτη. Τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής μπορούν να οφείλονται σε λοίμωξη, υπερπλασία του προστάτη, αλλά και μορφές καρκίνου του προστάτη.

Το τεστ PSA αν και πολύ σημαντικό, ΔΕΝ θέτει αυτομάτως διάγνωση καρκίνου και πρέπει πάντα να συνεκτιμηθεί μαζί με άλλους παράγοντες από τον ουρολόγο. Εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, θα προβεί σε δακτυλική εξέταση, υπέρηχο και πιθανή βιοψία του προστάτη με βελόνα από την ύποπτη περιοχή και στη συνέχεια ιστολογική εξέταση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να γίνει τόσο χειρουργικά όσο και φαρμακευτικά. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα στην αντιμετώπιση της πάθησης με το προσδόκιμο επιβίωσης να είναι υψηλότατο και την ποιότητα ζωής των ασθενών άριστη.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν τα καρκινικά κύτταρα είναι εντοπισμένα μέσα στον αδένα του προστάτη, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα διάφορων επιλογών που μπορούν να περιλάβουν από ριζική προστατεκτομή και ακτινοβολία του αδένα έως τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

 

Ο προστάτης του προστάτη είναι η πρόληψη!

Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι πάντοτε η πρόληψη. Δυστυχώς στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκονται καθυστερημένα. Καλό είναι λοιπόν μετά την ηλικία των 45 ετών να γίνεται ο πρώτος έλεγχος PSA (και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια, εφόσον τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά). Μετά την ηλικία των 55 ετών συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο δακτυλική εξέταση και τεστ PSA.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.