Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος CPsychol AFBPsS
Διευθύντρια Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Εποπτείας

Καλοκαιράκι… τέλος! Ξεκούραση, ανεμελιά, χαλαρό πρόγραμμα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές, φτάνουν στο τέλος τους με την έναρξη του Σεπτεμβρίου. Τώρα… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, που λέγανε και οι παλιοί. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί για όλους ένα δύσκολο μήνα προσαρμογής σε αυτή την νέα πραγματικότητα: για τους ενήλικες σηματοδοτείται από την επιστροφή στην εργασία και για τα παιδιά την επιστροφή στο σχολείο. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις δυσκολίες προσαρμογής και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα

  1. Αλλαγή ωραρίου: Είναι αλήθεια πως με τις διακοπές αλλάζει το πρόγραμμά μας- αν έχουμε πρόγραμμα! Άλλες ώρες ξυπνήματος, άλλες ώρες ύπνου, άλλες ώρες φαγητού. Η επιστροφή στην καθημερινότητα «προστάζει» να ξυπνάμε συγκεκριμένες ώρες και να πηγαίνουμε για ύπνο πιο νωρίς. Αυτό δεν είναι εύκολο για κανέναν, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Σταδιακά, σιγά-σιγά μετακινήστε την ώρα ύπνου νωρίτερα (15’ ή 30’ κάθε φορά) και έτσι θα προσαρμόσετε και το πρωινό ξύπνημα πιο εύκολα.
  2. Αποσυνδεθείτε από την χρήση κινητού/ tablet: για πολλούς το κινητό ή το tablet αποτελεί προέκταση του χεριού τους στις διακοπές. Αρχίστε να το περιορίζεται, ιδιαίτερα για τα παιδιά, που σιγά σιγά θα μπουν σε καθημερινότητα διαβάσματος και μελέτης. Και εδώ το πρόγραμμα είναι σημαντικό. Βάλτε χρονικό περιορισμό και τηρήστε τον, πχ. 2 ώρες την ημέρα.
  3. Αγοράστε έγκαιρα τα απαραίτητα για την νέα σχολική χρονιά. Μην τρέχετε στις 10 Σεπτεμβρίου, για να αποφύγετε τον συνωστισμό. Άλλωστε μια βόλτα στα μαγαζιά, μπορεί να είναι μια ευχάριστη προετοιμασία για την έναρξη του σχολικού έτους. Μην ξεχνάτε έχετε να αγοράσετε απο τσάντες και γραφική ύλη, μέχρι αθλητικά παπουτσιά και ρούχα. Απολαύστε τα ψώνια με τα παιδιά και γλιτώστε το τρέξιμο της τελευταίας στιγμή.
  4. Κάντε ρουτίνα την επίσκεψη στον παιδίατρο πριν την έναρξη της χρονιάς. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του παιδιού σας και να ελέγχετε την υγεία του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για εσάς, και με αυτό τον τρόπο δεν θα το ξεχνάτε ή δεν θα το αναβάλλετε.
  5. Μάθετε στο παιδί σας μια νέα δεξιότητα: είναι ευκαιρία με την νέα χρονιά να μάθετε στο παιδί σας μια δεξιότητα καθημερινότητας που και εσάς θα βοηθήσει και εκείνο θα νοιώσει πιο ανεξάρτητο. Ανάλογα με την ηλικία του, μπορείτε να το μάθετε να βάζει ξυπνητήρι και να σηκώνεται μόνο του, να ετοιμάζει το κολατσιό του, να πηγαίνει μόνο του σχολείο. Βασιζόμενοι στο ότι ξεκινάει μια νέα χρονιά και μεγάλωσες, μπορείς να κάνεις και αυτό!
  6. Σε περίπτωση που το παιδί έχει άγχος και στεναχώρια για την έναρξη της χρονιάς, που μπορεί να συμβεί σε πρωτάκια ή σε παιδιά που αλλάζουν σχολείο, μιλήστε μαζί του, ακούστε τι έχει να σας πει, μην ακυρώνετε τον φόβο τους, δείξτε κατανόηση και προσπαθήστε μαζί να βρείτε την καλύτερη λύση. Η συμβολή ενός ειδικού πάντα βοηθάει, όταν έχουμε αμφιβολία για το αν ενεργούμε σωστά.
  7. Οργανώστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα καθημερινότητας. Πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να προσφέρουν εφόδια στα παιδιά τους, φτιάχνουν εξωφρενικά προγράμματα μετασχολικών δραστηριοτήτων: μπασκετ, ποδόσφαιρο, κολύμβηση,αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, μπαλέτο, αρχαία ελληνικά, ρομποτική κλπ. Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και σίγουρα δε θέλουμε να φτάσουν τα Χριστούγεννα και να έχουμε όλοι εξαντληθεί! Μετριάστε τις δικές σας προσδοκίες με ένα εφικτό πρόγραμμα που θα ξεκουράζει από το διάβασμα και δεν θα εξοντώνει.
  8. Τέλος προσπαθήστε να κρατήσετε την δροσιά του καλοκαιριού όσο περισσότερο μπορείτε. Μικρές εξορμήσεις, φθινοπωρινά μπανάκια, ένα απόγευμα με παγωτό, κάποια κατασκευή με τα κοχύλια που μαζέψατε, μια φωτογραφία από τις διακοπές να στολίσει το σαλόνι, να μαγειρέψετε μια συνταγή που λατρέψατε στο νησί που επισκεφθήκατε, μπορεί να κρατήσει το καλοκαίρι ζωντανό.

Όσο πιο ομαλή η προσαρμογή στην νέα χρονιά, τόσο πιο όμορφα μπορεί να κυλήσει. Αποδεχθείτε ότι για τον καθένα μπορεί να έχει ένα διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας και με χαμόγελο, στοχοθεσία και κυρίως με πρόγραμμα προσπαθήστε να προσαρμοστείτε στο φθινοπωρινό τοπίο. Καλό φθινόπωρο και καλή σχολική χρονιά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.