Νερό. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή, έτσι όπως την ξέρουμε. Σκεφθείτε το εξής: Η παραμικρή υποψία ότι μπορεί να υπάρχει νερό στο φεγγάρι ή στον Άρη, δημιουργεί στους επιστήμονες ένα ντελίριο ενθουσιασμού για την πιθανότητα ζωής μακριά από τη Γη μας.

Όμως το ίδιο… ντελίριο ενθουσιασμού δημιουργεί το νερό και σε κάτι πολύ πιο κοντινό σε εμάς από τους πλανήτες και τα άστρα: στο ίδιο μας το σώμα! Τα μαλλιά μας, το πρόσωπό μας και το σώμα μας έχουν κάθε λόγο να μας ευγνωμονούν όταν τα ενυδατώνουμε σωστά και μας το δείχνουν με τον τρόπο που αυτά ξέρουν: λάμπουν! Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει ενυδάτωση από… την κορυφή ως τα νύχια.

 

Άστα τα μαλλάκια σου, ενυδατωμένα

Μην μας κοιτάτε στραβά. Ξέρουμε ότι το αθάνατο αυτό τραγούδι του Φώτη Πολυμέρη (που ακούστηκε στην ταινία “Φτερό στον άνεμο” του 1950) λέει “ανακατωμένα” και όχι “ενυδατωμένα”. Όμως… πώς αλλιώς να σας πούμε ότι η υγεία και η όμορφη εμφάνιση των μαλλιών ξεκινά πάντα από την ενυδάτωσή τους;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ρουφάνε την υγρασία από την τρίχα και την αφυδατώνουν: η έκθεση στον ήλιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, χημικές διεργασίες όπως η βαφή, τα σκληρά σαμπουάν κλπ. Φτάνει κάποια στιγμή λοιπόν που τα μαλλιά “χτυπάνε το καμπανάκι” της ενυδάτωσης και μας το δείχνουν.

Πώς το κάνουν αυτό; Τα πιο σημαντικά συμπτώματα είναι το φριζάρισμα και οι εύθραυστες άκρες των μαλλιών. Τα μαλλιά μας γίνονται θαμπά και άτονα, δείχνουν ταλαιπωρημένα και μαζί τους και εμείς. Όπως ξέρουμε πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει πιο εύκολα την αυτοπεποίθησή μας από τα ταλαιπωρημένα μαλλιά μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Τα προϊόντα ενυδάτωσης βοηθούν ιδιαίτερα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μάσκα μαλλιών, μια φορά την εβδομάδα (ή και δύο φορές σε ιδιαίτερα αφυδατωμένα μαλλιά). Ακόμη, μαλακά σαμπουάν που ενυδατώνουν είναι must ενώ καλό είναι να αναζητήσουμε και κάποια εύκολα χτενίσματα χωρίς πιστολάκι. Τέλος, ένα έλαιο περιποίησης μαλλιών πρέπει οπωσδήποτε να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.

 

Η ενυδάτωση… πρόσωπο με πρόσωπο

Το πρόσωπό μας δεν είναι μόνο ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας. Είναι και ο καθρέφτης της ομορφιάς μας. Ένας από τους βασικούς κανόνες για να διατηρήσουμε το πρόσωπό μας σφριγηλό και νεανικό, όσα χρόνια και αν περάσουν είναι η σωστή ενυδάτωση. Ας δούμε κάποιους κανόνες της!

Η ενυδάτωση δεν είναι υπόθεση του Σαββατοκύριακου. Πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμά μας, ένα καθημερινό προϊόν ενυδάτωσης και μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Ενδείκνυνται οι βραδινές ώρες μετά τον καλό και βαθύ καθαρισμό του προσώπου μας.

Ενυδατώνουμε πάντα σε καθαρό δέρμα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει ώρα (ή ώρες…) μετά τον καθαρισμό του προσώπου για να εφαρμόσουμε το προϊόν ενυδάτωσης της επιλογής μας. Κλειδώνουμε την υγρασία, ενυδατώνοντας σε καθαρό και νωπό δέρμα.

Λένε ότι δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια. Το ίδιο ισχύει και για τα δέρματα. Καθώς κάθε τύπος δέρματος έχει διαφορετικές ανάγκες, επιλέγουμε τη φόρμουλα που ταιριάζει στον δικό μας τύπο δέρματος. Εάν αντιμετωπίζουμε τυχόν προβλήματα όπως ακμή ή έκζεμα, συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας.

Τέλος, θυμηθείτε το εξής. Μάσκα δεν φοράμε μόνο τις απόκριες! Μια καλή μάσκα προσώπου είναι το βαρύ μας πυροβολικό στην προσπάθειά μας για σωστή ενυδάτωση, καθώς ανοίγει τους πόρους του δέρματος και το προετοιμάζει για να υποδεχθεί την υγρασία. Εφαρμόζουμε τη μάσκα 2 – 3 φορές την εβδομάδα.

 

Σώμα μου φτιαγμένο από νερό

Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου μας, είμαστε όντα φτιαγμένα από νερό. Όταν γεννιόμαστε, το ποσοστό του νερού στο σώμα μας ανέρχεται στο 75%, ενώ καθώς μεγαλώνουμε, ελαττώνεται (άνδρες περίπου 60%, γυναίκες περίπου 50%), αλλά δεν παύει να είναι το κυρίαρχο συστατικό μας.

Όσον αφορά την ενυδάτωση σώματος, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η επιδερμίδα του σώματος είναι πιο ευαίσθητη, καθώς δεν έχει τον ίδιο αριθμό σμηγματογόνων αδένων με το πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιποιούμαστε το σώμα μας συστηματικά και καθημερινά, κάτι που πολλές φορές το ξεχνάμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρώτα από όλα, καλό είναι η διάρκεια του μπάνιου μας να μην ξεπερνά τα 10 με 15 λεπτά, καθώς το νερό, ειδικά όταν είναι ζεστό, θα ξηράνει την επιδερμίδα μας. Το πιο σημαντικό όμως, είναι μετά το μπάνιο μας, και ενώ η επιδερμίδα μας είναι ακόμη νωπή να εφαρμόζουμε είτε μία πλούσια κρέμα ενυδάτωσης είτε κάποιο ενυδατικό λάδι. Ακόμη, κάποιες “σπιτικές” συνταγές που μας έχουν έρθει από γενιά σε γενιά, στο θέμα της ενυδάτωσης, όπως γιαούρτι ή ελαιόλαδο, μπορούν να ενυδατώσουν.

Τέλος, τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει, αν δεν βάλουμε στη ζωή μας την πιο σημαντική συνήθεια από όλες: να πίνουμε άφθονο νερό. Το νερό είναι ο πρώτος και βασικός σύμμαχός μας στην ενυδάτωση, στην ευεξία και στην υγεία μας και ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να το στερούμε από τον οργανισμό μας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.