Το ημερολόγιο δείχνει πλέον Σεπτέμβριο, κάτι που για τους περισσότερους από εμάς, συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Διακοπές τέλος! Γυρίζουμε στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο, γεμάτοι εμπειρίες και αναμνήσεις, μαυρισμένοι, ανανεωμένοι και με τις μπαταρίες μας γεμάτες. Ή μήπως… όχι και τόσο γεμάτες;

Κούραση μετά τις διακοπές: Δεν είναι πάθηση, αλλά είμαστε σίγουροι ότι την έχετε “πάθει” κι εσείς. Η προσδοκία των διακοπών που θα μας γεμίσουν με δύναμη και ενέργεια για να βγάλουμε τον βαρύ χειμώνα αντικαθίσταται από τη συνειδητοποίηση ότι νιώθουμε πιο κουρασμένοι από ποτέ. Μην απογοητεύεστε όμως. Δείτε παρακάτω τι προκαλεί την κούραση κατά τη διάρκεια των διακοπών και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε!

 

Μα γιατί σε εμένα;

Ήδη, μπορούμε να ακούσουμε τον μονόλογό σας: προσπαθώ να διατηρώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ασκούμαι τακτικά και προσέχω τη διατροφή μου. Περίμενα πώς και πώς τις διακοπές μου για να ξεκουραστώ, αλλά τελικά γυρίζω στο γραφείο “πτώμα”. Γιατί σε εμένα;

 

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι προφανώς, για τους οποίους, επιστρέφετε από τις διακοπές σας πιο κουρασμένοι από ποτέ. Ας τους δούμε μαζί και ας… “κρατήσουμε σημειώσεις” καθώς, όσο και να σας φαίνονται αυτή τη στιγμή πιο μακρινές από ποτέ, οι διακοπές των Χριστουγέννων σε λίγο θα αρχίζουν να πλησιάζουν!

 

Η μέρα δεν έχει 25 ώρες

Είσαστε στην αιώνια πόλη! Και Κολοσσαίο, και Βασιλική του Αγίου Πέτρου και Καπέλα Σιξτίνα και Φοντάνα ντι Τρέβι και Παλατινός Λόφος και Ρωμαϊκή Αγορά σε μια μέρα; Και μετά, επαναλάβατε το ίδιο, επί 15 ημέρες, στον γύρο της Ιταλίας; Είναι απορίας άξιον μετά εάν αναρωτιέστε γιατί κουραστήκατε! Απλά, πακετάρατε πάρα μα πάρα πολλά σε ένα ταξίδι.

 

Το χάραμα πετούν μόνο τα πουλιά

Έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Όμως, πολλές φορές, σκεπτόμενοι ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο των διακοπών μας, κλείνουμε περίεργες πτήσεις που μας υποχρεώνουν να είμαστε στο αεροδρόμιο στις 4 το πρωί ή να γυρίσουμε στο γραφείο σχεδόν αμέσως μετά την πτήση της επιστροφής. Το αποτέλεσμα; Κούραση φυσικά.

 

Youve got mail. Ε και;

Κλείστε το επιτέλους! Μιλάμε φυσικά για το επαγγελματικό σας mail που έχετε συνδέσει στο κινητό σας και στο οποίο δεν σταματάνε να έρχονται εισερχόμενα από συνεργάτες που δεν ξέρουν (ή δεν καταλαβαίνουν!) ότι είσαστε σε διακοπές. Όμως, όταν φέρνετε τη δουλειά στις διακοπές σας, φέρνετε μαζί και όλο το στρες της. Αν συνεχίσετε έτσι, δεν θα ξεκουραστείτε ποτέ!

 

Μα τι τη θέλατε την ανάβαση στο Έβερεστ

Κάποιες φορές, κάνουμε λάθος προγραμματισμό στις διακοπές μας, υπερεκτιμώντας τις ικανότητές μας. Το ότι ανεβαίνουμε κάθε Αύγουστο στην κορυφή του βουνού στο χωριό μας για να τιμήσουμε τον τοπικό άγιο, δεν μας κάνει αμέσως ικανούς να κατακτήσουμε το Έβερεστ. Ας μην προγραμματίζουμε διακοπές για τις οποίες δεν είμαστε σωματικά προετοιμασμένοι!

 

Ό,τι έγινε, έγινε. Τώρα τι κάνουμε;

Οι συμβουλές που σας δώσαμε παραπάνω, θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμες για το επόμενο ταξίδι σας. Για να επιστρέψετε όμως, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στη ρουτίνα της δουλειάς ή των σπουδών, δείτε στη συνέχεια, κάποια πρακτικά tips “επιστροφής στην καθημερινότητα”.

  • Χρησιμοποιήστε κάποια συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια και τόνωση. Συνένζυμο Q10, καρνιτίνη, βιταμίνη Β12, τζίνσενγκ μπορούν να δώσουν ζωντάνια στον οργανισμό σας. Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για σκευάσματα επώνυμων και καταξιωμένων εταιριών. Ενημερωθείτε από τον φαρμακοποιό σας.
  • Δοκιμάστε ένα πρωινό με συνδυασμό πρωτεϊνών και φυτικών ινών που θα σας δώσει ενέργεια που διαρκεί περισσότερο. Για παράδειγμα, γιαούρτι με φρούτα, αμύγδαλα και μια κουταλιά σπόρους τσία.
  • Τρώτε μικρά, αλλά θρεπτικά γεύματα. Ό,τι γκουρμέ δοκιμάσατε στις διακοπές σας, καλώς το απολαύσατε! Απολαύστε και ένα σπανακόρυζο τώρα.
  • Ενυδατωθείτε, όσο συχνά και όσο πολύ μπορείτε. Η έλλειψη νερού απλά θα επιτείνει την κούρασή σας.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη.
  • Οργανώστε τις συναντήσεις σας σωστά. Αρχίστε με λίγες και, αν ταξιδέψατε σε περιοχή με πολλές ώρες διαφοράς, προσπαθήστε να υπολογίσετε το jet lag.
  • Κάντε μικρά διαλείμματα 5 λεπτών κάθε 3 ώρες από τη δουλειά. Θα σας κάνουν καλό.
  • Και τέλος… οργανώστε τις επόμενες διακοπές σας! Πολλές φορές, η κούραση μετά τις διακοπές είναι και ψυχολογική. Θέτοντας έναν στόχο για το μέλλον, βοηθάμε τον οργανισμό μας να ξεπεράσει πιο γρήγορα την κούραση που νιώθουμε τώρα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.