Η ψυχολογική διαχείριση της ημικρανίας
Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος αλλά ένα νευρολογικό σύνδρομο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Είναι μια μορφή χρόνιου πονοκεφάλου που συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ( ναυτία, αύρα, φωτοφοβία) και δημιουργεί δυσκολία στην καθημερινότητα του ατόμου.
Μελέτες δείχνουν ότι οι χρόνιες ημικρανίες επηρεάζουν 1 στους 10 ανθρώπους, με μεγαλύτερο ποσοστό αυτό των γυναικών. Λόγω της έντασης των συμπτωμάτων που διαρκούν από 4 μέχρι και 72 ώρες, η ημικρανία προκαλεί σημαντική απώλεια παραγωγικότητας και ποιότητας ζωής. Το άτομο στερείται στιγμές από την
κοινωνική του ζωή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζεται να απέχει από τα εργασιακά του καθήκοντα.
Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση της ημικρανίας υπάρχουν φαρμακευτικές παρεμβάσεις και άλλα προληπτικά μέτρα με σκοπό, η εμφάνιση και ένταση της ημικρανίας να επηρεάζει στο μικρότερο δυνατό βαθμό την ποιότητα ζωής.
Τα αίτια της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, ωστόσο γνωρίζουμε ότι το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνισή της.
Είναι πλέον αποδεκτό από όλη την ιατρική κοινότητα ότι η ψυχική και σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Όλα τα συναισθήματα μας έχουν βιολογικές αντιδράσεις – συνέπειες. Επηρεάζουν κάθε κύτταρο του σώματος μας και όχι μόνο τις σκέψεις και την διάθεση μας.
Η ημικρανία θεωρείται ως ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους να εκδηλωθεί το άγχος ή τα συσσωρευμένα συναισθήματα που δεν έχουν εκφραστεί . Από την άλλη, το παρατεταμένο άγχος επιδεινώνει τις ημικρανίες αλλά και ο χρόνιος πόνος δημιουργεί μεγαλύτερο στρες, οδηγώντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.
Αν προσεγγίσουμε την ημικρανία σαν ένα απλό σύμπτωμα πόνου που περιορίζεται στην περιοχή του κρανίου δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα πώς προκαλείται αλλά και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Ο πονοκέφαλος μπορεί να προέρχεται από το σώμα και τις συνήθειες μας, για παράδειγμα από κούραση, έλλειψη ύπνου ή λανθασμένες διατροφικές συνήθειες αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τωρινές καταστάσεις ή/ και από παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες.
Αναμφισβήτητα η εύκολη λύση είναι ένα αναλγητικό που θα ανακουφίσει άμεσα τον πόνο. Αυτό όμως που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής μας και την εξέλιξη των πονοκεφάλων είναι η καλύτερη γνώση και φροντίδα του εαυτού μας και η ψυχοθεραπεία.
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο πρόληψης για πολλές ψυχοσωματικές παθήσεις. Συγκεκριμένα η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης του άγχους, που επιτρέπει στο άτομο να ελέγχει περισσότερο τις αντιδράσεις του στα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής του.
Πολλές φορές γνωρίζουμε τι μας απασχολεί αλλά επιλέγουμε να το σκεπάσουμε με την ελπίδα ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Άλλοτε πάλι δεν συνειδητοποιούμε καν τι είναι αυτό που μας αγχώνει , μας θλίβει ή μας φοβίζει. Ίσως μας απασχολεί κάτι από το παρελθόν ή μπορεί οι τωρινές συνθήκες της ζωής μας να δημιουργούν άγχος και πίεση.
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας αποτελεί μια καλή ευκαιρία να διερευνηθούν θέματα που απαιτούν την προσοχή μας και φωνάζουν για μια λύση μέσα από σωματικά συμπτώματα. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε πότε είμαστε αγχωμένοι και πώς αντιδρά το σώμα μας σε συνθήκες στρες είναι πολύ βοηθητικό, όπως σημαντική είναι και η απόφαση να αποβάλουμε το στρες από την ζωή μας πριν γίνει χρόνιο.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!