Εποχική τριχόπτωση: ένα συνηθισμένο συμβάν του Σεπτεμβρίου.
H εποχική τριχόπτωση
Ο άνθρωπος, όπως και τα ζώα, έχει περιόδους εποχικής τριχόπτωσης. Μέσα στον χρόνο, υπάρχει μία πιο ήπια περίοδος τριχόπτωσης, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, και μία πιο έντονη από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η τριχόπτωση εξηγείται από τον κύκλο ζωής της τρίχας που αναλύουμε στην επόμενη παράγραφο.
Ο κύκλος ζωής της τρίχας
Υπάρχουν 3 φάσεις στην ανάπτυξη μίας τρίχας:
- Αναγένεση (φάση ανάπτυξης). Οι τρίχες στον άνθρωπο μπορούν να μεγαλώνουν συνέχεια, για ένα χρονικό διάστημα από 3 έως 4 χρόνια στη γυναίκα, και 2 περίπου χρόνια στον άνδρα. Αυτή είναι η φάση της αναγένεσης.
- Καταγένεση (φάση ηρεμίας). Ό,τι μεγαλώνει, κάποτε σταματά. Στο τριχωτό της κεφαλής, η φάση της ηρεμίας, όπου η τρίχα έχει σταματήσει πλέον την ανάπτυξή της και προετοιμάζεται να πέσει, ονομάζεται καταγένεση. Διαρκεί περίπου 2 με 3 εβδομάδες.
- Τελογένεση (φάση πτώσης). Το τελικό στάδιο και ο “θάνατος” της τρίχας. Ακολουθεί την καταγένεση και ολοκληρώνεται σε ένα διάστημα περίπου 3 μηνών.
Καθώς το ανθρώπινο κεφάλι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό των τριχών του σε φάση τελογένεσης περί τον μήνα Ιούλιο (χωρίς να είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό), ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που θα παρατηρηθεί η πιο έντονη τριχόπτωση.
Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες
Εκτός από τον φυσικό κύκλο ζωής της τρίχας, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εποχική τριχόπτωση, οι οποίοι έχουν να κάνουν συνήθως με τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες. Ας τους δούμε:
- Έκθεση στον ήλιο. Εάν μένετε στον ήλιο όλο το καλοκαίρι, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερη τριχόπτωση από το κανονικό το φθινόπωρο. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου (UV) μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών, καθιστώντας τα μαλλιά σας πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε πτώση.
- Διατροφή. Το καλοκαίρι, με όλα τα μπάρμπεκιου, τα παγωτά και τα κοκτέιλ, μπορεί να μην παίρνετε πάντοτε τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μαλλιά σας. Έλλειψη σιδήρου, πρωτεϊνών και βιταμινών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο εύθραυστα, θαμπά και ευαίσθητα στο σπάσιμο.
- Κολύμπι. Το κολύμπι σε χλωριωμένες πισίνες ή στον ωκεανό μπορεί να αποδυναμώσει τις τρίχες, αφαιρώντας τα φυσικά τους έλαια.
- Στρες. Το άγχος από την επιστροφή στην εργασία μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, ωθώντας περισσότερες τρίχες στη φάση πτώσης.
Συμβουλές αντιμετώπισης
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την εποχική τριχόπτωση είναι να αποφύγετε τον πανικό. Αν και αρκετά συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην ενδυνάμωση της τρίχας, δεν είναι ανάγκη να τρέξετε και να “σηκώσετε” το φαρμακείο! Δείτε τις παρακάτω συμβουλές μας:
- Το πιστολάκι δεν είναι φίλος σας. Περιορίστε όσο μπορείτε το styling με ζεστό αέρα.
- Επιλέξτε προσεκτικά τη βούρτσα μαλλιών σας. Χρειάζεστε μία βούρτσα που δεν θα σπάσει και δεν θα καταστρέψει τις τρίχες.
- Στο λούσιμο, χρησιμοποιείτε πάντοτε κατάλληλο σαμπουάν, ανάλογα με τον τύπο μαλλιών σας. Αποφύγετε τις βίαιες κινήσεις και το υπερβολικό τρίψιμο.
- Η ενυδάτωση βοηθά τα μαλλιά. Δώστε τους τα ενυδατικά συστατικά που χρειάζονται, με μία αποτελεσματική μάσκα μαλλιών.
- Κάνετε τακτικά απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, που μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος.
- Επιστρέψτε στη σωστή και υγιεινή διατροφή. Καθώς η τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνη, είναι καλό να εντάξετε στη δίαιτά σας πηγές πρωτεϊνών.
Συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο, αμινοξέα, και βιοτίνη (βιταμίνη Β7) μπορούν να βοηθήσουν.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!