Είτε είναι πρωτάκι, είτε δίνει πανελλήνιες, για εσάς, είναι πάντα το παιδί σας και θέλετε να έχει μια καλή και αποδοτική σχολική χρονιά. Για αυτό, όταν φτάνουν οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, το πρώτο σας μέλημα είναι να προετοιμάσετε το παιδί όσο καλύτερα μπορείτε με συμβουλές, παραινέσεις αλλά και οδηγίες.

Κάποιος φορές, στην προσπάθειά σας να πετύχετε το καλύτερο, υπάρχει η πιθανότητα να φτάσετε στο άλλο άκρο. Φορτώνοντάς του ένα μεγάλο κατάλογο από “πρέπει”, “μην” και “δεν” ενδέχεται να αγχώσετε το παιδί και να μετατρέψετε το σχολείο σε ένα μεγάλο μπαμπούλα. Μην το κάνετε! Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Ας αρχίσουμε από το άλλο άκρο. Υπάρχει μία μερίδα γονέων που θεωρούν ότι η μετάβαση στη σχολική πραγματικότητα είναι μάλλον απλή (συγκρίνοντας μάλιστα κάποιες φορές το σχολείο του σήμερα με τις αντιξοότητες του “όταν πηγαίναμε εμείς σχολείο”). Μην το κάνετε. Η σιωπή δεν είναι χρυσός και η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπαίνει στον αυτόματο πιλότο.

Μιλήστε στο παιδί σχετικά με τα αισθήματά του απέναντι στο σχολείο, τους φίλους, συμμαθητές και δασκάλους του. Μάθετε τι περιμένει από τη νέα χρονιά. Καθησυχάστε τους φόβους του για πιθανή αποτυχία και βεβαιώστε το ότι θα ανταποκριθεί με απόλυτη αποτυχία στις απαιτήσεις της χρονιάς. Τέλος, εξετάστε την περίπτωση να φοβάται το παιδί πιθανό bullying.

 

Η σύγκριση δεν κάνει καλό

Η σύγκριση του παιδιού με τα αδέρφια του ή με άλλα παιδιά θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα και θα εμποδίσει την ατομική του ανάπτυξη και πρόοδο. Φράσεις όπως “γιατί δεν μπορείς να γράψεις όπως η αδερφή σου;” “γιατί είσαι τσαπατσούλης;” “ο γιος της κυρίας Τασίας παίρνει μόνο άριστα, εσύ;” και εκατοντάδες παρόμοιες κάνουν μόνο κακό.

Δεν είναι δύσκολο να πέσουμε στην παγίδα της σύγκρισης. Ωστόσο, η σύγκριση αφενός θα καταστρέψει όλη τη μαγεία και την ανυπομονησία για τη νέα σχολική χρονιά και αφετέρου θα αυξήσει τα επίπεδα άγχους του παιδιού. Εάν το παιδί αρχίζει να πιστεύει ότι όλοι είναι καλύτεροι από αυτό ή ότι το ίδιο είναι ανίκανο να πετύχει οτιδήποτε, η σχολική χρονιά του ενδέχεται να είναι φτωχή και κακή.

 

Η υπερβολή στους κανόνες είναι λανθασμένη

Το παιδί αρχίζει τη νέα σχολική χρονιά, δεν ετοιμάζεται να πάρει τυποποίηση κατά ISO! Ο βομβαρδισμός με κανόνες για το πώς πρέπει το παιδί να συμπεριφέρεται στο σχολείο, στο διάλειμμα, στους συμμαθητές ή στη δασκάλα του, είναι πολύ πιθανό να το βραχυκυκλώσει και να το αγχώσει – σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε “επανάσταση” με ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά από αυτή των κανόνων.

Μην ξεχνάτε ότι ένας από τους βασικούς ρόλους της δασκάλας είναι να θέτει τους κανόνες της τάξης – συνεπώς είναι καλύτερο να την αφήσετε να κάνει τη δουλειά της. Παρ’ όλα αυτά, εάν πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε κάποια οδηγία στο παιδί για τη νέα σχολική χρονιά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια παράφραση του χρυσού κανόνα: Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους, όπως θα ήθελες αυτοί να συμπεριφέρονται σε εσένα.

 

Το άγχος είναι μεταδοτικό

Οι αγχώδεις γονείς θα στείλουν αγχώδη παιδιά στο σχολείο. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε σε κάθε περίπτωση είναι να δείξετε στο παιδί πόσο στρεσαρισμένοι είστε. Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε είναι να του μεταφέρετε τη δική σας ανασφάλεια και αγωνία, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

Η πιο σωστή αλλά και χρήσιμη στάση για το παιδί σας είναι να το βοηθήσετε να προετοιμαστεί για το σχολείο με ήρεμη συμπεριφορά και αυτοπεποίθηση. Εάν σας είναι αδύνατον να μη νιώθετε άγχος, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην το δείχνετε. Τα παιδιά είναι “σφουγγάρια” και για το καλό, αλλά δυστυχώς και για το κακό. Επικεντρωθείτε στα θετικά, χαμογελάστε όταν το αφήνετε στην πόρτα του σχολείου και όλα θα πάνε καλά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!