Νέα σχολική χρονιά! Το παιδί την περιμένει πώς και πώς. Οι συμμαθητές του, που είχε τρεις μήνες να τους δει, οι αγαπημένοι του δάσκαλοι, το παιχνίδι στο διάλειμμα και τόσα ακόμη, είναι πάλι εδώ. Όμως, αυτό που το παιδί περιμένει σχεδόν πάντα με ενθουσιασμό και ανυπομονησία, οι γονείς το περιμένουν πολλές φορές με σκεπτικισμό και νευρικότητα.

Θα τα πάει καλά; Θα είναι καλύτερη μαθήτρια ή μαθητής από πέρυσι; Θα εξελιχθεί όπως πρέπει; Και το κυριότερο από όλα: θα διαβάζει τα μαθήματά του; Όμως, μία παραγωγική και αποδοτική σχολική χρονιά για το παιδί δεν σημαίνει ποτέ διάβασμα και μόνο. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Νηστικό αρκούδι δεν διαβάζει

Η σωστή και υγιεινή διατροφή στη νέα σχολική χρονιά όχι μόνο θα βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού, αλλά θα αυξήσει παράλληλα την αυτοπεποίθησή του και θα ισχυροποιήσει τη θετική εικόνα που έχει για το σώμα του. Μην ξεχνάτε τα πέντε γεύματα της ημέρας και προσπαθήστε να μην παραλείπετε κάποιο:

  • Πρωινό
  • Πρόγευμα (δεκατιανό)
  • Μεσημεριανό
  • Απογευματινό
  • Βραδινό

Ωστόσο, θα επιμείνουμε περισσότερο στο πρωινό, που καλό είναι να μην περιορίζεται σε ένα ποτήρι γάλα στα πεταχτά. Τα παιδιά που αρχίζουν την ημέρα τους με ένα θρεπτικό και πλήρες πρωινό διατηρούν ευκολότερα την εγρήγορσή τους μέχρι τις μεσημεριανές ώρες και επιπλέον έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη και λιγότερο άγχος.

 

Τα παιδία παίζει και διαβάζει

Όταν το παιδί έχει να ανεβεί ένα καθημερινό βουνό που περιλαμβάνει τα μαθήματά του, το φροντιστήριο αγγλικών και ίσως ένα μάθημα μουσικής, είναι εύκολο να κουραστεί πνευματικά. Η αποσυμπίεση του παιδιού έχει ένα μόνο όνομα: παιχνίδι και γέλιο. Δώστε στο παιδί τον απαραίτητο χρόνο για να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες του με παιχνίδι. Επιπλέον, μην δαιμονοποιείτε ποτέ το παιχνίδι και μην κάνετε το παιδί να νιώθει ενοχές όταν παίζει.

 

Διαβά-ζζζ-ει!

Τα “ζζζ” του ύπνου είναι πιο σημαντικά για το παιδί από ό,τι νομίζουμε. Σαν ενήλικες, έχουμε πλέον προσαρμοστεί σε έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει (κακώς) λιγότερες ώρες ύπνου και περισσότερους καφέδες. Όμως, το παιδί δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δικό μας τρόπο ζωής.

Το παιδί πρέπει να κοιμάται επαρκώς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, σε άνετο κρεβάτι και σε ήπια θερμοκρασία, χωρίς πολύ ζέστη ή κρύο. Επιπλέον, οι συνήθειές του στον ύπνο πρέπει να είναι τακτικές. Το παιδί δεν έχει κανένα λόγο να ξενυχτήσει. Χάρη στον καλό ύπνο, το παιδί θα εμφανίσει συνολικά βελτιωμένη σχολική απόδοση, ενώ θα αναπτύξει και καλύτερες σχέσεις με τους δασκάλους και συμμαθητές του.

 

Παίζει με τα φιλαράκια του, διαβάζει για τον εαυτό του

Το παιδί βιώνει αρκετά νωρίς τη φιλία στη ζωή του, ήδη από τον παιδικό σταθμό. Με τη δημιουργία φιλικών σχέσεων αναπτύσσει απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η χαρά της προσφοράς, αλλά και η αυτοεκτίμηση. Όμως, η φιλία βοηθά και σε μια παραγωγική και αποδοτική σχολική χρονιά. Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί στο “φιλαράκι του” σε μια εύθραυστη στιγμή στο σχολείο, θα ανεβούν συνολικά και οι σχολικές του επιδόσεις.

 

Ποτέ αδιάβαστο όταν οι γονείς είναι διαβασμένοι

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν εννοούμε διαβασμένοι με την έννοια των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Για να μπορέσει το παιδί να ανθίσει και να έχει μία πραγματικά αποδοτική σχολική χρονιά, πρέπει οι γονείς πρώτοι να έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Όταν υπάρχει αγάπη και ενθάρρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, το παιδί θα τα πάει καλά και στα μαθήματα.

 

Κάντε το διάβασμα παιχνίδι

Τέλος, θα σας δώσουμε μία συμβουλή για το ίδιο το διάβασμα. Μερικές φορές, τα παιδιά παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις επειδή απλά έχουν χάσει το κίνητρο για μάθηση. Όταν τα παιδιά συγκεντρώνονται μόνο στους βαθμούς και στο πώς θα αριστεύσουν σε όλα τα τεστ, το διάβασμα ίσως αρχίζει να έχει διάσταση ενοχλητικής αγγαρείας.

Εάν έχει γίνει αυτό με το δικό σας παιδί, ήρθε η ώρα να επαναφέρετε τη διασκέδαση στη μάθηση. “Παιχνιδοποιήστε” τη μελέτη με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε: είτε βάζοντας στοιχεία παιχνιδιού στο μάθημα, είτε επιβραβεύοντας το διάβασμα του παιδιού με παιχνίδι.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!