Για το παιδί, νέα σχολική χρονιά σημαίνει νέα μαθήματα, νέα βιβλία, νέοι συμμαθητές, νέοι δάσκαλοι ή καθηγητές και, κάποιες φορές, ακόμη και ένα νέο σχολείο. Αυτό όμως που δεν θα έπρεπε ποτέ να σημαίνει; Νέα θέματα υγείας.

Για αυτό, ελέγξτε όλα τα απαραίτητα για την υγεία του παιδιού στην αρχή της σχολικής χρονιάς και είναι σίγουρο ότι στο τέλος, δεν θα το έχετε μετανιώσει. Η υγεία του είναι απαραίτητη για υγιείς σχολικές επιδόσεις! Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Πριν το ραντεβού με τον αγιασμό, προηγείται το ραντεβού με τον οφθαλμίατρο. Η έγκαιρη διάγνωση οποιουδήποτε οφθαλμολογικού προβλήματος θα βελτιώσει και τις σχολικές επιδόσεις του μαθητή. Ένα παιδί που δεν βλέπει καλά τι γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα ή αδυνατεί να διαβάσει σωστά, θα συγχιστεί και θα αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του.

Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας έχει κάποια οφθαλμολογική πάθηση.

 

Επίσκεψη στον ωριλά

Αμυγδαλές, κρεατάκια, ροχαλητό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και διαταραχές της ακοής είναι ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα θα οδηγήσουν σε προβλήματα στη σχολική χρονιά, τα οποία συνεχώς θα διογκώνονται. Ειδικότερα για τη βαρηκοΐα, πρέπει να σημειωθεί ότι επηρεάζει και την ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά. Για αυτό, η παρέμβαση του παιδο-ΩΡΛ είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Εμβόλια

Ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέσο αποφυγής σοβαρών νοσημάτων για τα παιδιά, όπως ιλαρά, μηνιγγίτιδα, τέτανος, διφθερίτιδα, κλπ. Οι γονείς ή κηδεμόνες οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και να συνεργάζονται αρμονικά με τον παιδίατρο για την τήρηση του εμβολιαστικού σχήματος. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύουν τα δικά τους παιδιά, και δημιουργούν ομπρέλα προστασίας για όλα τα παιδιά.

Μην αμελήσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όσον αφορά τη σχέση του παιδιού με το εμβόλιο, σαν γονέας είναι σημαντικό να του εξηγήσετε τι ακριβώς καλό θα του κάνει, αλλά να μην του πείτε ψέματα για τον πόνο. Όταν έρθει η στιγμή του εμβολιασμού, αποσπάστε την προσοχή του και στη συνέχεια αγκαλιάστε το και επιβραβεύστε το.

 

Προαθλητικός έλεγχος

Δεν υπάρχει κάτι που βοηθά περισσότερο τη σωστή σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού από την ευγενή άμιλλα του αθλητισμού. Ωστόσο, στο πλαίσιο του προαθλητικού ελέγχου, συστήνεται να γίνεται καρδιολογική εξέταση με ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex στην αρχή του δημοτικού. Εάν το παιδί ασχολείται με έντονο αθλητισμό, ένα ΗΚΓ το χρόνο είναι απαραίτητο. Επιπλέον περί την ηλικία των 12 ετών (ή όποτε το συστήσει ο καρδιολόγος) ένα ακόμη triplex.

 

Γενική αίματος

Μία γενική αίματος και μέτρηση φερριτίνης είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σιδηροπενική αναιμία ή ένδεια σιδήρου. Η προεφηβεία και εφηβεία είναι ιδιαίτερα σημαντικές περίοδοι, ιδιαίτερα για τα κορίτσια που ενδέχεται να εμφανίσουν ελαφριά αναιμία εξαιτίας της εμμήνου ρύσης.

 

Μυοσκελετικός έλεγχος

Είναι πολύ σημαντικό πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνεται μυοσκελετικός έλεγχος στο παιδί. Ο έλεγχος θα εξετάσει τη σπονδυλική στήλη του παιδιού για πιθανή σκολίωση ή κύφωση με σκολιωμέτρηση, καθώς και έλεγχο του πέλματος με στόχο τον εντοπισμό τυχόν δυσμορφιών.

 

Έλεγχος αλλεργιών

Ένα στα τέσσερα περίπου παιδιά στην Ευρώπη παρουσιάζει κάποια αλλεργική πάθηση. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ένα στα δέκα παιδιά θα παρουσιάσει ασθματική κρίση, ενώ ένα περίπου στα είκοσι θα παρουσιάσει τροφική αλλεργία.

Εάν το παιδί σας πάσχει από κάποιας μορφής αλλεργία, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πρέπει να έχετε ήδη έτοιμο ένα σχέδιο δράσης, ιδανικά γραπτό. Οργανώστε το με τον αλλεργιολόγο του παιδιού και επικοινωνήστε έγκαιρα με το σχολείο του για να τους ενημερώσετε για το πρόβλημα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!