Για πολλά παιδιά, αλλά και για κάποιους γονείς, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι μια στρεσογόνα περίοδος. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν επιτυχώς  το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι διαφορετικά. Έτσι για τα μικρότερα παιδιά, που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, είναι αναμενόμενο να υπάρχει φόβος για το άγνωστο, αγωνία για τους φίλους, για την δυσκολία της μάθησης, και να χρειαστεί μια εύλογη περίοδος προσαρμογής για να αντιμετωπιστούν. Ο ρόλος τόσο των δασκάλων όσο και των γονιών, είναι πολύ σημαντικός, μιας και γνωρίζουμε ότι τα παιδιά, είναι εξαιρετικά ικανά να αντιμετωπίσουν την αλλαγή, αρκεί οι γονείς να μπορούν να τα βοηθήσουν στη διαδικασία παρέχοντας ένα περιβάλλον που ενισχύει την ανθεκτικότητα και τα ενθαρρύνει να μοιραστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την επιστροφή στο σχολείο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι μια γνώριμη διαδικασία και πολλές φορές χαίρονται που θα ξαναδουν φίλους, και συμμαθητές. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις των μαθητών που έχουν προβλήματα στο σχολείο, είτε αυτό είναι σχολικός εκφοβισμός, είτε προβλήματα συμπεριφοράς, είτε έλλειψη φίλων, ή ακόμα και μαθησιακές δυσκολίες. Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν άγχος στα παιδιά, να μην θέλουν να γυρίσουν στο σχολείο, και μερικές φορές να εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα.

Τι θα πρέπει να κάνουμε;

Αρχικά να κάνουμε σωστή επανεκκίνηση της σχολικής  ρουτίνας της οικογένειάς: Μία ή δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τα παιδιά τους στη σχολική ρουτίνα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να πάνε για ύπνο σε τακτική ώρα και να ξυπνήσουν νωρίς όπως θα έκαναν για το σχολείο. Η οργάνωση του γραφείου τους, της τσάντας τους και του έγκαιρου προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους, θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αποδοχή και εξοικίωση με την νέα καθημερινότητα.

Σε περίπτωση μετακόμισης, αλλαγής σπιτιού, και το παιδί σας θα ξεκινήσει σε ένα νέο σχολείο, κάντε μια προσπάθεια να γνωρίσετε τα άλλα παιδιά της γειτονιάς.

Μιλήστε στο παιδί σας: Ρωτήστε τα παιδιά για τους φόβους ή τις ανησυχίες τους σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο. Βοηθήστε μιλώντας τους για την αβεβαιότητα για το τι μπορεί να φέρει αυτή η νέα σχολική χρονιά και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να είστε ευέλικτοι με πιθανές αλλαγές. Ρωτήστε τι τους άρεσε στο προηγούμενο σχολείο ή τάξη τους και δείτε πώς αυτά τα θετικά μπορούν να ενσωματωθούν στη νέα τους εμπειρία. Εάν το παιδί σας εκφράζει αβεβαιότητα για τη νέα σχολική χρονιά, κανονίστε να είστε εκεί στην προσαρμογή και κυρίως να το βοηθήσετε να  μειώσει το άγχος του άγνωστου. Μετά την έναρξη του σχολείου, αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε τα παιδιά σας και να συζητήσετε τη μέρα τους στο σχολείο και τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν.

Δείξτε ενσυναίσθηση με τα παιδιά σας: Η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά και συναρπαστική. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι γνωρίζετε τι περνούν και ότι θα είστε εκεί για να τα βοηθήσετε στη διαδικασία. Εξηγήστε ότι ενώ το άγχος είναι φυσιολογικό, δεν είναι απαραίτητα κακό ό,τι είναι διαφορετικό. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους αντί να πέσουν στην παγίδα της ενθάρρυνσης της αποφυγής.  Προσπαθήστε να επιβραβεύσετε όταν καταφέρουν κάτι, ή όταν επιτυχούν κάτι που του τους φόβιζε.

Φροντίστε μέσα στην καθημερινότητά τους, να έχουν πράγματα που τους ευχαριστούν, που τους χαλαρώνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένα μουσικό όργανο, παιχνίδι με τους φίλους, κλπ. Μην φορτώνετε το πρόγραμμάτους με δραστηριότητες και υποχρεώσεις που έχουν μόνο απαιτήσεις από τα παιδιά. Χρειάζονται χρόνο να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Το τρέξιμο από μια εξωσχολική δραστηριότητα στην άλλη, είναι εξουθενοτικό. Στην πορεία της χρονιάς κουβεντιάστε ξανά το πρόγραμμα και δείτε αν μπορεί να ανταποκριθεί ή αν θέλει να αλλάξει κάτι.

Τέλος καλό θα ήταν να τονίσουμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη περιορισμού του χρόνου έκθεσης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς, το καλοκαίρι παρατηρούμε μια υπερ-έκθεση στο κινητό και στο χρόνο που παιρνούν τα παιδιά σε αυτό. Η διαδικασία προσαρμογής στο σχολείο, είναι και μια μορφή «απεξάρτησης» από αυτή τη συνήθεια, που θα δυσκολέψει την διαδικασία. Προσπαθήστε να περιορίσετε την χρήση κινητών και υπολογιστών, οριοθετώντας τον χρόνο που θα έχουν στην διαδικασία αυτή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!