Η σχέση του κάθε ανθρώπου με το βάρος του είναι τόσο προσωπική όσο και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Οι γενικοί κανόνες που υπάρχουν, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, θέτουν απλά τα όρια μέσα στα οποία υπάρχει και κυμαίνεται το λεγόμενο “ιδανικό” βάρος σώματος.

Για αυτό, πριν συνεχίσουμε με το άρθρο μας και τη διαφορά του υπέρβαρου ατόμου από το παχύσαρκο, είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι πολλές φορές η “οριακή” κατάταξη στη μία ή την άλλη ομάδα, δεν σημαίνει πολλά για τη γενική κατάσταση της υγείας μας.

Εάν για παράδειγμα ένα μεγάλο ποσοστό του βάρους μας προέρχεται από μύες και όχι από σπλαχνικό λίπος, είμαστε πολύ καλύτερα τοποθετημένοι από κάποιον με λιγότερα κιλά στη ζυγαριά, τα οποία όμως προέρχονται από την “κοιλίτσα”. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

BMI – το βασικό κριτήριο

 

Το βασικό κριτήριο για το αν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο (καθώς και φυσιολογικό ή, στην άλλη άκρη της σωματικής κλίμακας, ελλιποβαρές) είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI, Body Mass Index). Πρόκειται για έναν εύκολο μαθηματικό τύπο που είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης των κιλών ενός ατόμου με το ύψος του στο τετράγωνο.

 

Κλίμακα BMI

 

Κατάταξη σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Κάτω του 18,5 Ελλιποβαρής
18,5 – 24,9 Φυσιολογικός
25,0 – 29,9 Υπέρβαρος
30,0 – 34,9 Παχύσαρκος (Τύπου Ι)
35,0 – 39,9 Παχύσαρκος (Τύπου ΙΙ)
40 και άνω Παχύσαρκος (Τύπου ΙΙΙ, νοσογόνος παχυσαρκία)

 

Από τον παραπάνω πίνακα, συμπεραίνουμε ότι η “λεπτή γραμμή” μεταξύ υπερβαρίας και παχυσαρκίας βρίσκεται στο 29,9. Μπορείτε να συγκρατήσετε αυτό τον αριθμό, που άλλωστε είναι εύκολος να τον θυμάστε. Όμως, να θυμάστε επίσης ότι το BMI ΔΕΝ είναι απόλυτο κριτήριο.

 

Πιο εξειδικευμένα κριτήρια

 

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου μας, έχει κάποιες εγγενείς αδυναμίες. Η σημαντικότερη είναι ότι δεν μπορεί να κάνει διαφοροποίηση μεταξύ του σωματικού λίπους και της μη λιπώδους μάζας. Άρα, άτομα με μεγάλο μέγεθος σκελετού σώματος (body frame size), οι γνωστοί “βαρυκόκκαλοι” αδικούνται από τις μετρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με άτομα που γυμνάζονται, και ενώ μπορεί να έχουν “σώμα κολυμβητή” να θεωρούνται, μέσω BMI, ως υπέρβαροι.

Καθώς η υπερβαρία και η παχυσαρκία είναι απλά περίσσεια λίπους στο ανθρώπινο σώμα που διαφέρει μόνο ως προς την ποσότητα, οι ειδικοί προτιμούν πολλές φορές να μετρούν το λίπος του σώματος παρά το βάρος του. Για τον υπολογισμό του ολικού λίπους του σώματος, καθώς και για τον έλεγχο της κατανομής του λίπους, χρειάζεται να μετρηθεί το πάχος δύο ή περισσοτέρων δερματικών πτυχών.

Ως πιο αντιπροσωπευτική τιμή θεωρείται το πάχος της δερματικής πτυχής του τρικέφαλου (πίσω μέρος του βραχίονα, μεταξύ του ώμου και του αγκώνα). Το επιθυμητό ποσοστό λίπους για μία γυναίκα κυμαίνεται από 22% έως 25% και για έναν άνδρα από 13% έως 15%.

 

Συγκριτικός πίνακας υπερβαρίας και παχυσαρκίας

 

Για καλύτερη κατανόηση των διαφορών μεταξύ ενός υπέρβαρου και ενός παχύσαρκου ατόμου, δημιουργήσαμε τον παρακάτω πίνακα, τον οποίο μπορείτε να συμβουλεύεστε και να μοιράζεστε.

Υπερβαρία Παχυσαρκία
Τι είναι; Η κατάσταση όπου το άτομο ζυγίζει περισσότερο από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για το ύψος, την ηλικία και το φύλο του Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική γενικευμένη εναπόθεση και αποθήκευση λίπους
Εύρος BMI 25,0 – 29,9 30,0+
Παράγοντες κινδύνου Υπέρταση, κατάθλιψη Στεφανιαία νόσος, υπέρταση, διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, κατάθλιψη, υπογονιμότητα, ακράτεια
Θεραπεία Άσκηση, διατροφή Μείωση θερμίδων, άσκηση, χειρουργική επέμβαση
Αίτια Περισσότερη πρόσληψη τροφής από αυτή που χρειάζεται το σώμα, καθιστική ζωή, γονίδια Περισσότερη πρόσληψη τροφής από αυτή που χρειάζεται το σώμα, ορμονική ανισορροπία, γονίδια, διαφορά εντερικής χλωρίδας, κατάθλιψη, καθιστική ζωή
Συχνότητα 1, 3 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως
Γεωγραφία Σε όλο τον κόσμο Με αυξητικές τάσεις στη Βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τα νησιά του Ειρηνικού, την Αυστραλασία και την Κίνα
Στα παιδιά 39 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα 5% αυτών των παιδιών πάσχουν από κλινική παχυσαρκία

 

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!