Η παχυσαρκία, όπως και όλες οι άλλες παθήσεις έχει συγκεκριμένα στάδια και τύπους. Το πιο ακραίο από όλα είναι η παχυσαρκία Τύπου ΙΙΙ που αφορά άτομα με Δείκτη Μάζα Σώματος μεγαλύτερο του 40. Αυτή η κατηγορία ονομάζεται και νοσογόνος (ή νοσηρή) παχυσαρκία.

Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μία κατάσταση όπου, συνήθως, το “καμπανάκι” έχει ηχήσει προ πολλού, και η οποία, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποκλειστικά με σωματική άσκηση και αλλαγή διατροφής του πάσχοντος. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία

 

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι ο τύπος εκείνος παχυσαρκίας όπου ο ασθενής έχει Δείκτη Μάζας Σώματος 40+ (ή 35+ εάν υπάρχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα). Ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να υπολογιστεί από τον πολύ απλό τύπο:

βάρος/ύψος ατόμου στο τετράγωνο

Μιλώντας γενικά, η νοσογόνος παχυσαρκία εμφανίζεται όταν το άτομο ζυγίζει 40 ή και περισσότερα κιλά παραπάνω από το κανονικό του βάρος.

Για παράδειγμα, για μια γυναίκα ύψους ενός 1.60 μέτρων, η νοσογόνος παχυσαρκία σημαίνει ένα βάρος 103 κιλών.

(Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί δίνουν μία σχετική εικόνα του θέματος. Η γυναίκα του παραδείγματος δεν πρέπει να θεωρήσει ότι τα 100 ή τα 95 κιλά είναι η “λύση” του προβλήματος!)

 

Οι κίνδυνοι της νοσογόνου παχυσαρκίας

 

Ένα άτομο με νοσογόνο παχυσαρκία κινδυνεύει από έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επιπλοκών και παθήσεων. Δείτε παρακάτω:

 

 

 • Διαβήτης τύπου 2. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, δημιουργώντας ασυνεπή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

 • Υπέρταση και καρδιακές παθήσεις. Το υπερβολικό βάρος προσθέτει πίεση στην καρδιά, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά για να κυκλοφορήσει το οξυγόνο μέσα στο σώμα. Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων και βλαβών στην καρδιά και τα νεφρά.

 

 • Οστεοαρθρίτιδα. Το πρόσθετο βάρος προκαλεί πιο γρήγορη φθορά των αρθρώσεων, ειδικά στους γοφούς και τα γόνατα. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε μόνιμη βλάβη και μειωμένη κινητικότητα.

 

 • Προβλήματα αναπνοής. Το επιπλέον λίπος στο λαιμό μπορεί να μπλοκάρει τους αεραγωγούς, οδηγώντας σε υπνική άπνοια και αναπνευστικά προβλήματα.

 

 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το υπερβολικό βάρος σημαίνει ότι η βαλβίδα στην κορυφή του στομάχου (καρδιοοισοφαγική βαλβίδα) δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά για να διατηρήσει το οξύ στο στομάχι.

 

 • Κατάθλιψη. Η παχυσαρκία επηρεάζει την ψυχική υγεία. Αν προστεθεί και η κατάθλιψη που προκαλείται από τις πολλές επιμέρους παθήσεις, το πρόβλημα μπορεί να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

 

 • Υπογονιμότητα. Η νοσογόνος παχυσαρκία επηρεάζει τα αναπαραγωγικά όργανα και τα επίπεδα ορμονών, καθιστώντας δύσκολη τη σύλληψη.‌

 

 • Ακράτεια ούρων. Η πίεση στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη αποδυναμώνει τους μύες, καθιστώντας πιο δύσκολη τη συγκράτηση των ούρων, ειδικά όταν ο ασθενής γελά, βήχει ή φτερνίζεται.

 

Αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας

 

Όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος φτάσει σε επίπεδα νοσογόνου παχυσαρκίας, η απώλεια βάρους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις το 5% περίπου των ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία καταφέρνουν να χάσουν βάρος χωρίς χειρουργική βοήθεια. Εάν η αλλαγή διατροφής, η άσκηση, η ψυχοθεραπεία ή η πιθανή φαρμακευτική αγωγή με κατασταλτικά της όρεξης δεν βοηθήσουν, το χειρουργικό κρεβάτι είναι η τελευταία επιλογή.

 

Βαριατρική χειρουργική

 

Με τον όρο “βαριατρική” αναφερόμαστε στη χειρουργική των επεμβάσεων παχυσαρκίας. Υπάρχουν 3 κατηγορίες επεμβάσεων.

 • Επεμβάσεις περιορισμού. Δεν επιτρέπουν κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού.
 • Επεμβάσεις δυσαπορρόφησης. Δεν επιτρέπουν την απορρόφηση της τροφής.
 • Επεμβάσεις μικτού τύπου, που συνδυάζουν και τις 2 παραπάνω τεχνικές.

Η πρόοδος της χειρουργικής επιστήμης με την εμφάνιση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (ελάχιστα επεμβατικά τεχνική, με μη σημαντικό χειρουργικό τραύμα και πολύ μικρότερο χειρουργικό τραυματισμό των ιστών) έχει πλέον βελτιώσει εξαιρετικά σημαντικά την ασφάλεια των βαριατρικών επεμβάσεων.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!