Τα προβιοτικά, τα ζωντανά αυτά βακτήρια που η ονομασία τους (pro biota) σημαίνει “για τη ζωή” είναι πολύ πιθανό να είναι αποτελεσματικά και για την παχυσαρκία.

Αυτά είναι σίγουρα κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα νέα. Μπορεί άραγε στη μακρά αλυσίδα των θετικών επιδράσεων των προβιοτικών (σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος στομάχου, διάρροια, αλλεργίες και έκζεμα, δόντια και ούλα, υγεία της καρδιάς, ψυχική υγεία κλπ) να προστεθεί ένας ακόμα κρίκος, ίσως ο ισχυρότερος από όλους;

Οι πρώτες έρευνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ας θυμηθούμε τι είναι τα προβιοτικά

 

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια (σε αντίθεση με τα πρεβιοτικά που ΔΕΝ είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών). Τα προβιοτικά έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως “καλά βακτήρια”, όντας παρόμοια με τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στην εντερική μας χλωρίδα.

 

Η εντερική χλωρίδα των παχύσαρκων ατόμων

 

Οι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο στην παχυσαρκία είναι συνήθως παραπάνω από ένας. Κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, ψυχολογικοί λόγοι, γονίδια, το καθένα μόνο του ή και όλα μαζί σε συνδυασμό, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβαρία, παχυσαρκία ή νοσογόνο παχυσαρκία.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που αρχίζει, μέσα από τις έρευνες, να εμφανίζεται: η σύνθεση της εντερικής χλωρίδας των παχύσαρκων ατόμων. Συγκεκριμένα, μελέτες, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, έδειξαν ότι τα άτομα με κανονικό βάρος έχουν διαφορετική σύνθεση εντερικής χλωρίδας από ό,τι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Φαίνεται ότι τα άτομα με παχυσαρκία τείνουν να έχουν μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου από ό,τι τα άτομα με κανονικό βάρος. Αυτός ο διαχωρισμός φαίνεται να ισχύει ακόμη και μεταξύ ατόμων στην ομάδα των παχύσαρκων. Όσο μικρότερη η ποικιλία στη χλωρίδα του παχύσαρκου, τόσο μεγαλύτερη και η αύξηση του βάρους του!

 

Πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το σωματικό βάρος

 

Ο τρόπος με τον οποίον τα προβιοτικά επηρεάζουν το σωματικό βάρος και το κοιλιακό λίπος δεν είναι ακόμη επαρκώς κατανοητός. Τα προβιοτικά φαίνεται να επηρεάζουν την όρεξη και τη χρήση ενέργειας μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (short-chain fatty acids). Τα οξέα αυτά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού καθυστερώντας τη γαστρική κένωση.

Επιπλέον, θεωρείται ότι ορισμένα προβιοτικά βακτήρια, όπως αυτά της οικογένειας Lactobacillus μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους, αυξάνοντας την ποσότητα του λίπους που εκκρίνεται με τις κενώσεις. Με άλλα λόγια, τα προβιοτικά κάνουν το σώμα να “συλλέγει” λιγότερες θερμίδες από τις τροφές.

 

Επιπλέον τρόποι καταπολέμησης παχυσαρκίας μέσω προβιοτικών

 

Τα προβιοτικά ενδέχεται επίσης να μπορούν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία με άλλους τρόπους, όπως:

  • Απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη: Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ορμονών (όπως η GLP-1, γλυκαγόνο – πεπτίδιο 1) που μειώνουν την όρεξη. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα να κάψουν θερμίδες και λίπος.
  • Αύξηση των επιπέδων πρωτεϊνών που ρυθμίζουν το λίπος: Τα προβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα πρωτεϊνών ομοιάζουσων με την αγγειοποιητίνη 4 (ANGPTL4), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποθήκευση λίπους.

 

Μελέτες σε ζώα

 

Τα αποτελέσματα πολύ εντυπωσιακών μελετών σε ζώα, έδειξαν ότι όταν βακτήρια του εντέρου από παχύσαρκα ποντίκια μεταφέρθηκαν στο έντερο αδύνατων ποντικιών, τα αδύνατα ζώα ανέπτυξαν παχυσαρκία. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

 

Μελέτες σε ανθρώπους

 

Πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών της οικογένειας Lactobacillus μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και κοιλιακού λίπους.

Η κατανάλωση γιαουρτιού με Lactobacillus σε μελέτη μείωσε το σωματικό λίπος κατά 3 – 4 % σε διάστημα 6 εβδομάδων, ενώ σε άλλη μελέτη 114 παχύσαρκων ατόμων, χορηγήθηκαν προβιοτικά ή placebo για 12 εβδομάδες. Όσοι έλαβαν τα προβιοτικά παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις τόσο στη μάζα του σωματικού λίπους όσο και στην περίμετρο της μέσης.

 

Συμπέρασμα

 

Αν και είναι ακόμη νωρίς για μία τελική ετυμηγορία, φαίνεται ότι τα προβιοτικά είναι έτοιμα να “στρατολογηθούν” στον μεγάλο πόλεμο κατά της παχυσαρκίας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!