Η βρεφική και παιδική παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που τείνει, δυστυχώς, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Στη χώρα μας, το φαινόμενο έχει ενταθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, δίνοντας στην Ελλάδα ένα θλιβερό “χρυσό μετάλλιο”: την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποια σημαντικά στοιχεία για τη βρεφική και παιδική παχυσαρκία, όπως το πώς διαπιστώνεται και πώς αντιμετωπίζεται. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε περιστατικό παιδικής παχυσαρκίας, μην το αμελείτε. Δράστε από τώρα, ώστε να αποφευχθούν μεταγενέστερες επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού.

 

Πώς διαγιγνώσκεται

 

Οι ενδοκρινολόγοι και παιδίατροι έχουν στη διάθεσή τους διάφορους τρόπους για να εκτιμήσουν τον βαθμό της παιδικής παχυσαρκίας. Οι πιο εύχρηστοι και απλοί είναι οι εξής:

 • Πάχος δερματικής πτυχής. Ειδικός διαβήτης τοποθετείται σε συγκεκριμένες περιοχές στο σώμα του παιδιού, όπου το δέρμα του μπορεί να υψωθεί σε πτυχή.
 • Διαγράμματα ανάπτυξης. Είναι οι γνωστές στους γονείς εκατοστιαίες θέσεις ύψους και βάρους. Βάσει αυτών των διαγραμμάτων (στα οποία πλέον περιλαμβάνονται πίνακες ανάπτυξης που αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό), παχύσαρκο θεωρείται το παιδί του οποίου το βάρος είναι 2 σταθερές αποκλίσεις μεγαλύτερο του αναμενόμενου για το φύλο και ανάστημά του.

 

Οι κρίσιμες περίοδοι

 

Οι πιο κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του βρέφους ή του παιδιού, είναι οι εξής:

 • Η γέννηση. Το βάρος του νεογνού, που επηρεάζεται από το βάρος της μητέρας πριν τη σύλληψη και τις διατροφικές της συνήθειες, παίζει σημαντικό ρόλο. Αυξημένο βάρος στο νεογέννητο (πάνω από 4,5 κιλά) προδιαθέτει για μεταγενέστερη εκδήλωση παχυσαρκίας.
 • Η ηλικία των 6 – 7 ετών. Πρόκειται για την περίοδο όπου παρουσιάζεται η απότομη αύξηση των λιποκυττάρων. Σε περίπτωση που η φυσιολογική αυτή αύξηση συμβεί νωρίτερα ή με πολύ ταχύ ρυθμό, το παιδί θα παρουσιάσει μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία.
 • Επιπλέον, το τέλος της παιδικής ηλικίας και η αρχή της εφηβείας απαιτεί προσοχή, καθώς οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην ανακατανομή του λίπους και την αύξηση των λιποκυττάρων. Ψυχολογικοί παράγοντες και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ενδέχεται να παίξουν επίσης αρνητικό ρόλο.

 

Επιπλοκές της παιδικής παχυσαρκίας

 

Οι επιπλοκές της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι καθόλου αμελητέες και οι γονείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να “κλείνουν τα μάτια”. Οι πιο σημαντικές επιπλοκές:

 • Ορμονικές – Μεταβολικές. Πρώιμη έναρξη εφηβείας, μικρότερη σωματική ανάπτυξη, σακχαρώδης διαβήτης, λιπώδες ήπαρ, δυσλιπιδαιμία, χολολιθίαση, μείωση προσδόκιμου επιβίωσης.
 • Καρδιοαναπνευστικές. Προδιάθεση για αρτηριοσκλήρυνση, αρτηριακή υπέρταση, άπνοια κατά τον ύπνο.
 • Ψυχοκοινωνικές. Σοβαρές διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς, τάσεις απομόνωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 

Η στάση των γονέων

 

Σύμφωνα με έρευνες, αν και οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, πολλές φορές αποτυγχάνουν οι ίδιοι να τη διακρίνουν στα παιδιά τους. Το πρώτο λοιπόν που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς είναι να πάψουν να “συγχωρούν” συνειδητά ή υποσυνείδητα το πρόβλημα και να αντιληφθούν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Αν είστε γονέας με παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

 • Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να αρχίσει νωρίς, ακόμη και από την ηλικία των 3 ετών. Μην επαφίεστε στο ότι τα περιττά κιλά “θα τα πάρει σε ύψος”.
 • Εάν αλλάξουν οι συνήθειες, τόσο διατροφής όσο και άσκησης ολόκληρης της οικογένειας, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο θεαματικά. Επιπλέον, θα έχετε κερδίσει όλοι, συλλογικά, επιπλέον χρόνια ζωής.
 • Βάλτε τις αλλαγές στη ζωή του παιδιού σταδιακά.
 • Ενημερωθείτε σωστά από τον διαιτολόγο και τον παιδίατρό σας.
 • Μάθετε τις επιπλοκές της παχυσαρκίας. Η φράση “τα πάχη μου τα κάλλη μου” είναι απόλυτα λανθασμένη και έχει οδηγήσει σε πολλές γενιές δυστυχισμένων ελληνόπουλων.
 • Το πιο σημαντικό από όλα: οφείλετε να ενθαρρύνετε και να υποστηρίζετε ψυχολογικά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και όχι να τα επικρίνετε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!