Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία ορίζεται ως η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό που δημιουργεί κινδύνους για την υγεία. Αυτός ο γενικός ορισμός είναι φυσικά ορθός και δίνει τη “μεγάλη εικόνα” του προβλήματος.

Τι συμβαίνει όμως με την επιμέρους εικόνα; Ποια όργανα και με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζει η παχυσαρκία; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς εγκέφαλος, πνεύμονες, καρδιά, έντερο και δέρμα έχουν έναν κοινό εχθρό και συνειδητοποιήστε ότι το να μην χωράει κάποιος ή κάποια στο τζιν του είναι, πιθανόν, το μικρότερο πρόβλημα από όλα.

 

Καρδιά

 

Η αντλία του σώματος δεν είναι ανεξάντλητη. Ο υπερβολικός λιπώδης ιστός, αποτέλεσμα παχυσαρκίας, χρειάζεται οξυγόνο για να παραμείνει ζωντανός, άρα η καρδιά πρέπει να δουλέψει περισσότερο. Επιπλέον, όσο περισσότερο λίπος συσσωρεύεται μέσα στις αρτηρίες, τόσο πιο σκληρές γίνονται αυτές.

Τα παχύτερα τοιχώματα επιτρέπουν στενότερο χώρο για τη διέλευση του αίματος, επομένως για να διατηρηθεί η ίδια πίεση, η καρδιά πρέπει να εργάζεται σκληρότερα. Η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών), είναι δέκα φορές πιο συχνή στους παχύσαρκους σε σχέση με τα υγιή άτομα.

 

Πνεύμονες

 

Το αναπνευστικό επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την παχυσαρκία, και ειδικά τη νοσογόνο. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα ωθεί το διάφραγμα (που είναι ο πιο σημαντικός εισπνευστικός μυς) προς τα πάνω, περιορίζοντας το εύρος έκπτυξης των πνευμόνων – τα πνευμόνια “δεν ανοίγουν”. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο τη νύχτα, όταν το διάφραγμα ανέρχεται ακόμη πιο πάνω σε σχέση με την όρθια θέση.

Επιπλέον, οι ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία ενδέχεται να αναπτύξουν αποφρακτικές άπνοιες στον ύπνο, λόγω στένωσης στην περιοχή του λαιμού από τη συσσώρευση λίπους. Τέλος, σε περιπτώσεις άσθματος, η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα συχνών και σοβαρών παροξύνσεων.

 

Εγκέφαλος

 

Νους υγιής εν σώματι υγιεί; Όσον αφορά την παχυσαρκία, οι μελέτες δείχνουν ακριβώς αυτό. Σε νευρολογικό επίπεδο, η παχυσαρκία επηρεάζει έμμεσα τον εγκέφαλο, κυρίως μέσω του σακχαρώδους διαβήτη που οδηγεί σε εγκεφαλική αγγειοπάθεια. Ακόμη, οι υπνικές άπνοιες των παχύσαρκων ατόμων έχουν ως αποτέλεσμα υποξυγοναιμία του εγκεφάλου με συνέπεια ανεπάρκεια λειτουργίας και κόπωση.

Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμάται η ψυχιατρική πλευρά της επίδρασης της νόσου. Άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία εμφανίζουν συχνά ιδιαίτερα μειωμένη ψυχική αντοχή στην καθημερινότητα με αντιδράσεις βουλιμικού περιεχομένου που επιδεινώνουν την κατάστασή τους ακόμη περισσότερο.

 

Παχύ έντερο

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία, οι καρκίνοι του παχέος εντέρου εμφανίζονται με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά την συνήθως πλούσια σε επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα, διατροφή του παχύσαρκου ατόμου, που θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας. Ο δεύτερος λόγος είναι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας.

 

Δέρμα

 

Τα περιττά κιλά της παχυσαρκίας δεν σημαίνουν μόνο αντιαισθητικά στρώματα λίπους στον κορμό, στην κοιλιά και στους μηρούς. Αυξάνουν επίσης τη συχνότητα εμφάνισης πολλών και διαφορετικών δερματικών προβλημάτων. Έχει υπολογιστεί ότι τρία στα τέσσερα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία θα εμφανίσουν δερματικά προβλήματα ή εξανθήματα. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα.

  • Μελανίζουσα ακάνθωση. Πάχυνση του δέρματος με σκούρα χροιά που εμφανίζεται στον αυχένα, τις μασχάλες και τις πτυχές του σώματος στους μηρούς ή τις βουβωνικές περιοχές.
  • Θυλακίτιδα. Πρόκειται για μόλυνση των θυλάκων των τριχών που εκδηλώνεται με λευκά, μικρά μπιμπίκια, σε σχήμα στεφανιού. Πιο συνηθισμένη στους παχύσαρκους καθώς το περιττό λίπος ασκεί πιέσεις στους θύλακες των τριχών.
  • Παράτριμμα. Φλεγμονώδης νόσος που εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος όταν υπάρχει τριβή μεταξύ εφαπτόμενων επιφανειών. Εμφανίζεται συχνά στους παχύσαρκους κάτω από τους μαστούς και στην κοιλιά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!