Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τους μεγάλους και σημαντικούς κινδύνους από την παχυσαρκία. Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου ΙΙ πρωτίστως, αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα είναι στην “πρώτη γραμμή” και αποτελούν παθήσεις που εμφανίζονται συχνότατα μετά την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Όμως, η παχυσαρκία έχει επιπτώσεις, αν όχι ευθέως απειλητικές για τη ζωή, τουλάχιστον ιδιαίτερα απειλητικές για την ποιότητα ζωής. Πρόκειται για τις ορθοπαιδικές παθήσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, θυλακίτιδα, σύνδρομο υπερχρήσης κλπ, που δημιουργούνται ή επιδεινώνονται από τα περιττά κιλά.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ένα διαδεδομένο πρόβλημα

 

Αν και τα προβλήματα που δημιουργεί η παχυσαρκία και αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη, αποτελούν τη “μερίδα του λέοντος”, τα ορθοπαιδικά θέματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν δευτερεύοντα. Να σημειωθεί για παράδειγμα ότι 54% των παχύσαρκων παιδιών αντιμετωπίζουν σοβαρά ορθοπαιδικά προβλήματα.

Επιπλέον, τα ορθοπαιδικά προβλήματα παγκοσμίως ακολουθούν αυξητική πορεία, ανάλογη με εκείνη της παχυσαρκίας. Σε μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των παχύσαρκων ασθενών στην εξάρθρωση γόνατος αυξήθηκε μέσα σε 12 χρόνια από 8% σε 19%!

 

Σε ποια μέρη του σώματος “χτυπάει” η παχυσαρκία

 

Δείτε στη συνέχεια τα συνηθέστερα σημεία του σώματος που πλήττονται από την παρουσία παχυσαρκίας.

 

Γόνατο

 

Παλαιότερα, ο πόνος στο γόνατο και η αρθροπλαστική επέμβαση για την ανακούφιση από αυτόν αφορούσε άτομα που αθλούντο υπερβολικά, αλλά χωρίς σύστημα, τους λεγόμενους “αθλητές του Σαββατοκύριακου”. Ωστόσο, με την αύξηση της παχυσαρκίας, οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος έγιναν πλέον “προνόμιο” των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει τόσο την πίεση και το μηχανικό φορτίο στα γόνατα, όσο και την πιθανότητα φθοράς της επιφάνειας της άρθρωσης του γόνατος. Αν και το γόνατο είναι μία από τις πιο ισχυρές αρθρώσεις του σώματος, τα πολλά χρόνια κακομεταχείρισης οδηγούν σε ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόνος, ειδικά στο γόνατο, είναι πολύ συχνός μεταξύ των υπέρβαρων παιδιών.

 

Μέση

 

Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης αφορά τη μεταφορά και την κατανομή του συνολικού βάρους του σώματος. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες.

Η μέση ιδιαίτερα, είναι το σημείο εκείνο της σπονδυλικής στήλης που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο βάρος. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν την τάση να διατηρούν μία κακή στάση σώματος, κάτι που επιβαρύνει τη μέση σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι ο χρόνιος πόνος στη μέση.

 

Αυχένας

 

Ο αυχένας είναι στρατηγικά τοποθετημένος για να στηρίζει το βάρος του ανθρώπινου κεφαλιού. Η παρουσία λιπώδους ιστού που προσθέτει επιπλέον βάρος στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ισορροπίας και σε έντονους αυχενικούς πόνους.

Με την πάροδο των ετών, η πίεση του λίπους, που μετακινεί το κεφάλι από την κανονική, όρθια θέση σε κλίση προς τα εμπρός, ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα. Η κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός, ανάλογα με τον βαθμό της, ενδέχεται να τριπλασιάσει έως και να πενταπλασιάσει την πίεση στον αυχένα.

 

Ώμος

 

Τραυματισμοί του ώμου είναι αρκετά πιο διαδεδομένοι στα παχύσαρκα άτομα, σε σχέση με τα υγιή. Το επιπλέον βάρος στα χέρια και στην πλάτη μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στην ομάδα τενόντων και μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου, το λεγόμενο στροφικό πέταλο.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ρήξη στροφικού πετάλου, μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση. Τα παχύσαρκα άτομα θα εμφανίσουν αρχικά πόνο που εμφανίζεται μετά από δραστηριότητα, ο οποίος στη συνέχεια θα εμφανίζεται και εν ηρεμία. Θα παρατηρήσουν επίσης πρήξιμο και ευαισθησία στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου.

 

Τα οφέλη από την απώλεια βάρους

 

Έχει καταδειχθεί ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει τόσο τη λειτουργία όσο και τον πόνο των παχύσαρκων ασθενών. Υπολογίζεται ότι απώλεια ενός κιλού βάρους προκαλεί μείωση του μηχανικού φορτίου στο γόνατο του ασθενούς κατά τέσσερα κιλά, κατά τη διάρκεια των καθημερινών του δραστηριοτήτων!

Ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους, της τάξης ενός 10% σε παχύσαρκα άτομα, μπορεί να βελτιώσει την ποσότητα και ποιότητα του χόνδρου της άρθρωσης. Η βαριατρική επέμβαση (χειρουργείο) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της φυσικής δραστηριότητας μέσα σε έξι περίπου μήνες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!