Η εικόνα που φέρνουμε στο νου μας, όσον αφορά τη δουλειά γραφείου, περιέχει συνήθως έναν υπολογιστή, μία καρέκλα, τηλέφωνο, ένα παράθυρο, οικογενειακές φωτογραφίες – ίσως και ένα μπονζάι για τους πιο ψαγμένους. Όμως, σχεδόν ποτέ δεν συνδέουμε την εργασία στο γραφείο με πιθανές παθήσεις του μυοσκελετικού. Άλλωστε, αυτές δεν αφορούν τις χειρωνακτικές εργασίες;

Λάθος.

Πάνω από  40 εκατομμύρια εργαζόμενοι γραφείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ένας στους έξι) αντιμετωπίζουν ποικίλα μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία αποκαλούνται με τον γενικό όρο “μυοσκελετικά σύνδρομα γραφείου”. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί και, εάν είστε εργαζόμενη ή εργαζόμενος στο γραφείο, πάρετε τα μέτρα σας… για να μην πονάτε.

 

Κατηγοριοποίηση των συνδρόμων

Σε γενικές γραμμές τα μυοσκελετικά σύνδρομα γραφείου χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  • Αυτά που οφείλονται στο παρατεταμένο κάθισμα και στην κακή στάση σώματος
  • Αυτά που οφείλονται στην παρατεταμένη χρήση αντικειμένων (πχ τηλέφωνο, ποντίκι υπολογιστή).

 

Συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο γραφείου

Δείτε κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζονται σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο γραφείου:

  • Πόνος στους μύες που διαχέεται, χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί το ακριβές σημείο. Ο εργαζόμενος νιώθει ότι πονάει “γενικά” στον αυχένα, τους ώμους ή τις ωμοπλάτες.
  • Χρόνιοι πονοκέφαλοι ή μερικές φορές ημικρανίες, που προκαλούνται από άγχος ή μακροχρόνια χρήση των ματιών στην εργασία.
  • Ο χρόνιος πόνος στη μέση είναι συνηθισμένο σύμπτωμα του συνδρόμου γραφείου, καθώς οι υπάλληλοι ατενίζουν επί πολλές ώρες την οθόνη, είτε σκύβοντας προς τα εμπρός είτε καμπουριάζοντας – και οι 2 περιπτώσεις οδηγούν γρήγορα σε πόνο στη μέση. Επιπλέον, ο χρόνιος πόνος στη μέση, προκαλείται συχνά από εργασίες με ορθοστασία, καθώς και σε γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια
  • Πόνος στα πόδια ή μούδιασμα, που προκαλείται από παρατεταμένη καθιστή θέση, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι φλέβες και να διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος.
  • Πόνος στα μάτια ή θολό οπτικό πεδίο που οφείλεται στην εστίαση στον υπολογιστή (ή σε σημειώσεις, κλπ) για πολλές ώρες.
  • Μούδιασμα, εκτινασσόμενος δάκτυλος (“trigger finger”, πάθηση κατά την οποία το δάχτυλο “κολλά” σε κυρτή θέση) ή πόνος στον καρπό, που προκαλούνται από τη χρήση του υπολογιστή και το κράτημα του ποντικιού στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να κάνει τους μύες να πιέζουν τα νεύρα και τους τένοντες μέχρι να προκληθεί φλεγμονή που οδηγεί σε ίνωση και περιφερική νευροπάθεια.

 

Πρόληψη των συνδρόμων γραφείου

Το σύνδρομο γραφείου μπορεί να προληφθεί, εάν ακολουθηθούν οι παρακάτω συμβουλές:

  • Κάντε το περιβάλλον εργασίας σας όσο πιο εργονομικό μπορείτε. Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή πρέπει να βρίσκονται ακριβώς μπροστά σας σε άνετη απόσταση, με τα χέρια σας να στηρίζονται σωστά πάνω στο γραφείο.
  • Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ενός χεριού και το μέσο της να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια σας.
  • Το φυσικό φως στο γραφείο βοηθά.
  • Πρέπει να κάθεστε ευθυτενώς, με τους ώμους σας γυρισμένους προς τα πίσω, το πηγούνι σφιγμένο και τους μηρούς παράλληλους με το πάτωμα. Η κάμψη των γονάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90 μοίρες. Εάν τα πόδια δεν μπορούν να φτάσουν στο πάτωμα, χρησιμοποιήστε υποπόδιο.
  • Ο τρόπος που κάθεστε θα πρέπει να αλλάζει κάθε 1 – 2 ώρες για να αποφευχθεί η μυϊκή κόπωση
  • Αποφεύγετε να κάθεστε στην άκρη της καρέκλας σας.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνιστώνται μικρά διαλείμματα για να ξεκουραστούν τα μάτια.
  • Η τακτική άσκηση είναι σημαντική. Προτιμώνται οι ασκήσεις που ενισχύουν τις βασικές μυϊκές ομάδες.
  • Όχι στην υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων και tablet, ειδικά πριν τον ύπνο. Όχι μόνο βλάπτουν την όραση, αλλά η συνεχής τους χρήση οδηγεί σε επιπλέον καταπόνηση γύρω από τον λαιμό, τους ώμους και τις ωμοπλάτες.
  • Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, εάν ο πόνος επιμένει.

 

Το σύνδρομο γραφείου… στο σπίτι

Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην τηλεργασία, η οποία έφερε το “γραφείο στο σπίτι” για μεγάλη μερίδα εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας (ενώ για αρκετούς αποτελεί πλέον και τον σημερινό τρόπο εργασίας τους).

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα γραφείου δεν εξαφανίζονται απλά επειδή δεν είμαστε στο γραφείο! Ίσα ίσα, στο σπίτι είναι πολύ πιο συνηθισμένο να παίρνουμε λάθος στάση σώματος μπροστά στον υπολογιστή (καμπουριάζοντας) καθώς είμαστε μόνοι μας. Ό,τι αναφέραμε λοιπόν παραπάνω για το γραφείο, ισχύει και για το σπίτι. Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην πονάμε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!