Είχατε προγραμματίσει ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με την οικογένεια ή την παρέα στην εξοχή, με πεζοπορία, και πολλές ακόμη δραστηριότητες. Είχατε υποσχεθεί στην καλύτερη φίλη σας ότι θα τη βοηθήσετε στη μετακόμισή της. Είχατε ανανεώσει την κάρτα του γυμναστηρίου κλείνοντας personal trainer για να προετοιμαστείτε για το καλοκαίρι που έρχεται.

Και ξαφνικά, μέσα σε μια μέρα, τα ακυρώσατε όλα.

Γιατί; Γιατί είχατε δυστυχώς μία κρίση οσφυαλγίας. Σε απλή καθομιλουμένη, “σας έπιασε η μέση σας”. Δεν είστε μόνες ή μόνοι. Ο πόνος στη μέση προσβάλλει περισσότερους από 4 στους 5 ενήλικες και αποτελεί την κυριότερη αιτία για την οποία οι άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό.

Όμως, επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες πρακτικές συμβουλές για να προλάβετε τον πόνο στη μέση – και αν δεν τον προλάβατε, δείτε στο τέλος του άρθρου μας τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε.

 

Μυϊκή ενδυνάμωση

Η μέση σας στηρίζεται από τους ραχιαίους και κοιλιακούς μύες. Εάν αυτοί είναι αδύναμοι, επειδή γυμνάζεστε ελάχιστα ή σε πολλές περιπτώσεις και καθόλου, σύντομα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με προβλήματα μέσης. Υπάρχουν δεκάδες ασκήσεις ενδυνάμωσης της μέσης, καθώς και ορισμένες ασκήσεις γιόγκα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

 

Σωστή επιλογή σπορ

Φυσικά, ο καθένας μας έχει τις δικές του προτιμήσεις όσον αφορά τα σπορ και τις αθλητικές δραστηριότητες. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάποια σπορ είναι πιο φιλικά προς τη μέση ενώ άλλα όχι και τόσο.

Σπορ και δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου για τη μέση:

  • Περπάτημα
  • Ποδήλατο
  • Κολύμβηση.

Σπορ και δραστηριότητες υψηλού κινδύνου:

  • Ποδόσφαιρο
  • Μπάσκετ
  • Τένις
  • Πολεμικές τέχνες
  • Άρση βαρών
  • Σπορ όπου απαιτούνται απότομες και αφύσικες κινήσεις (ιστιοπλοΐα, γκολφ, ιππασία κλπ).

 

Σωματικό βάρος

Προσέξτε το βάρος σας. Τα περιττά κιλά, ειδικά στην περιφέρεια, μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο στη μέση, καθώς μετατοπίζουν το κέντρο βάρους σας και ασκούν πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Η παραμονή στο ιδανικό σας βάρος ή, το πολύ έως 5 κιλά παραπάνω, μπορεί να προλάβει οδυνηρές καταστάσεις μέσης.

 

Σωστός ύπνος

Εάν είστε επιρρεπείς σε πόνους στη μέση, ο σωστός ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Συνήθως προτείνεται να κοιμάστε στο πλάι με τα γόνατά σας ελαφρώς τραβηγμένα προς τα πάνω. Εάν προτιμάτε να κοιμάστε ανάσκελα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας και ένα άλλο κάτω από την πλάτη σας.

 

Σωστή στάση σώματος

Κάνετε το εξής τεστ: Σταθείτε όρθιοι, ακουμπώντας τις φτέρνες σας σε έναν τοίχο. Εάν έχετε σωστή στάση σώματος, οι γάμπες, οι γλουτοί, οι ώμοι και το πίσω μέρος του κεφαλιού σας θα πρέπει να αγγίζουν τον τοίχο. Επιπλέον, το χέρι σας θα πρέπει να μπορεί να χωράει στο κενό ακριβώς πάνω από τη μέση σας. Αυτή είναι η σωστή στάση σώματος και η μέση σας, σάς παρακαλεί να τη διατηρήσετε.

 

Κάθισμα και γραφείο

Η καλύτερη καρέκλα για την πρόληψη του πόνου στη μέση είναι αυτή με ίσια πλάτη ή στήριξη στη μέση. Όταν κάθεστε, κρατήστε τα γόνατά σας λίγο ψηλότερα από τους γοφούς σας. Η πλάτη της καρέκλας σας πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε γωνία περίπου 110 μοιρών. Η οθόνη του υπολογιστή σας πρέπει να απέχει περίπου το μήκος του χεριού σας από το πρόσωπό σας. Το πληκτρολόγιο λίγο κάτω από τους αγκώνες.

 

Χρήση κινητού

Είναι πολύ σημαντικό για τη μέση σας να μην πληκτρολογείτε στο τηλέφωνό σας. Το να στέλνετε περιστασιακά ένα SMS ή ένα email είναι εντάξει, αλλά μέχρι εκεί. Θυμηθείτε ότι όταν πληκτρολογείτε στο κινητό σας, λυγίζετε το κεφάλι σας και τη σπονδυλική σας στήλη. Το τελικό αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα, είναι επιβλαβές για τη μέση σας.

 

Άρση αντικειμένων

Προσέχετε πώς σηκώνετε αντικείμενα. Μην σκύβετε από το ύψος της μέσης για να σηκώσετε βαριά αντικείμενα. Λυγίστε τα γόνατά σας και αφήστε αυτά και τους γοφούς να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Κρατήστε το αντικείμενο που  σηκώνετε κοντά στο στήθος σας και μην στρίβετε το σώμα σας κατά την ανύψωση. Εάν μπορείτε, σπρώξτε αντί να τραβάτε βαριά αντικείμενα.

 

Τελικά, η μέση πόνεσε. Και τώρα;

Τα πάντα εξαρτώνται από τη βαρύτητα της κατάστασής σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός θα ξεκινήσει με πιο απλές και μη επεμβατικές θεραπείες. Αν δεν διαπιστωθεί πρόοδος (θυμηθείτε ότι πολλές θεραπείες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να παρουσιάσουν αποτελέσματα) ενδέχεται να ακολουθηθεί πιο επιθετική προσέγγιση.

 

Οι πιο συνηθισμένες μη επεμβατικές θεραπείες για τον πόνο στη μέση:

  • Φυσικοθεραπεία. Οι συνεδρίες της μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις, μασάζ, ζέστη/κρύο, διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση ή υπερήχους.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, να εφαρμοστούν στο δέρμα (κρέμες, αλοιφές) ή και σε ενέσιμη μορφή. Δρουν αναστέλλοντας τη δράση των προσταγλανδινών, φυσικών χημικών ουσιών που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή.
  • Μυοχαλαρωτικά.
  • Αντισπασμωδικά φάρμακα.
  • Ενέσεις για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση (επισκληρίδιος έγχυση στεροειδούς).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!