Ο θαυμαστός κόσμος των ανθρώπινων μυών! Αριθμούν περί τους 600. Αποτελούν περίπου το μισό βάρος του σώματός μας. Δίνουν κίνηση και δύναμη. Συστέλλονται και διαστέλλονται δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Χαλαρώνουν κατά τον ύπνο, αλλά ποτέ εντελώς. Πριν τη βιομηχανική επανάσταση έκτισαν μεγαλειώδη έργα της ανθρωπότητας, όπως οι πυραμίδες, ο Παρθενώνας και οι καθεδρικοί ναοί.

Οι μύες μας είναι μία πραγματική βιολογική μηχανή, με τρομερή πολυπλοκότητα και άψογη, τις περισσότερες φορές, λειτουργία. Τι συμβαίνει όμως όταν το μυϊκό μας σύστημα παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα; Μας “μιλάει” στέλνοντάς μας κάποια προειδοποιητικά σήματα. Μεταφράζουμε αυτά τα σήματα, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

“Άλλαξε παπούτσια!”

Εάν γυμνάζεστε τακτικά και νιώθετε πόνο στα πόδια, ίσως ο ένοχος να είναι απλά τα παπούτσια σας. Οι φθαρμένες σόλες παπουτσιών επιβαρύνουν τους μύες και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στις αρθρώσεις. Φροντίστε να φοράτε πάντοτε τα πιο κατάλληλα αθλητικά υποδήματα, και πάντα σχετικά με το είδος της άσκησης που κάνετε. Θυμηθείτε ότι εάν τρέχετε, πρέπει να αλλάζετε παπούτσια περίπου 3 με 4 φορές τον χρόνο.

 

“Αρρωσταίνεις!”

Εάν αισθάνεστε μυϊκό πόνο χωρίς προφανή λόγο, ίσως οι μύες σας, σάς προειδοποιούν ότι αρρωσταίνετε – ειδικά εάν ταυτόχρονα, νιώθετε λίγη ναυτία ή λήθαργο. Η φλεγμονώδης διαδικασία που χρησιμοποιεί το σώμα για να καταπολεμήσει τους ιούς είναι και η αιτία των μυϊκών πόνων που νιώθετε.

 

Αύριο ξεκουράσου!

Όταν οι μύες σας δουλεύουν πιο σκληρά από ό,τι συνήθως, δημιουργούνται μικροσκοπικές ρήξεις. Για αυτό τον λόγο, νιώθετε τόσο πόνο την επόμενη ημέρα μίας έντονης προπόνησης. Είναι ζωτικό για το σώμα σας να επιδιορθώσει αυτές τις μικρές βλάβες. Έτσι λοιπόν, εάν εξακολουθείτε να πονάτε μετά από μια ή δύο μέρες, ακούστε τους μύες σας και ξεκουραστείτε.

 

“Βγες στον ήλιο!”

Εάν νιώθετε πόνο και κάψιμο, ιδιαίτερα στους μύες της μέσης, είναι πιθανό να υποφέρετε από έλλειψη βιταμίνης D. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν τη βιταμίνη D που πρέπει, και ο μυϊκός πόνος είναι ένα σημαντικό καμπανάκι για την επαναφορά του οργανισμού στη σωστή κατάσταση. Βγείτε στον ελληνικό ήλιο και “γεμίστε” τις δεξαμενές σας με βιταμίνη D.

 

“Έπαθες τράβηγμα!”

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μυ που απλά πονά και ενός που έχει υποστεί τράβηγμα; Πρώτα από όλα το τράβηγμα είναι συνήθως ξαφνικό. Επιπλέον, ο απλός πόνος εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος, ενώ ο πόνος από έναν τραβηγμένο μυ εμφανίζεται συνήθως μόνο στη μία πλευρά.

 

“Πιες νερό!”

Ωχ, κράμπα. Οι κράμπες συμβαίνουν όταν ένας μυς συσπάται ακούσια. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ακριβώς τι προκαλεί αυτούς τους σπασμούς, η αφυδάτωση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο. Η αποφυγή ασκήσεων σε υπερβολική ζέστη και τα συχνά διαλείμματα για ενυδάτωση μπορούν να αποτρέψουν τις κράμπες.

 

“Το έτσουξες!”

Το αλκοόλ ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας με τις φλεγμονώδεις επιδράσεις να αρχίζουν να ξεκινούν μέσα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, το αλκοόλ είναι διουρητικό, κάτι που οδηγεί σε αφυδάτωση. Ο συνδυασμός φλεγμονής και αφυδάτωσης οδηγεί σε μυϊκό πόνο.

 

“Το παράκανες!”

Ένα ελάχιστο τρέμουλο στους μύες δεν αποτελεί ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Εάν όμως, τα άκρα σας αρχίζουν να δονούνται με “πολλά Ρίχτερ”, πρέπει να βάλετε τελεία στο πρόγραμμα γυμναστικής σας. Η υπερβολική κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή καταπόνηση ή θλάσεις.

 

“Χρειάζεσαι ηλεκτρολύτες!”

Μετά από μια ιδιαίτερα έντονη προπόνηση, δεν αρκεί απλώς να πίνετε νερό. Πρέπει επίσης να αναπληρώνετε μέταλλα όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο που βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί τη σωστή ισορροπία υγρών. Η απώλεια των ηλεκτρολυτών έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένη ροή αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό τραυματισμό, πόνο και κράμπες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!