Αυχενικό. Ο “βασιλιάς” των συνδρόμων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο είναι ένα σύνολο φυσικών ευρημάτων και κλινικών συμπτωμάτων που υποδηλώνουν παθολογική κατάσταση για την οποία η άμεση αιτία δεν είναι απαραίτητα κατανοητή. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει αβεβαιότητα, μιλάμε για σύνδρομο, ενώ όταν η αιτία είναι κατανοητή, μιλάμε πλέον για ασθένεια.
Τα σύνδρομα μάλιστα δεν είναι λίγα. Υπάρχουν κάποια σχετικά άγνωστα και σπάνια, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, άλλα που μας ανησυχούν, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και κάποια που πραγματικά μας βασανίζουν, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Εάν όμως υπάρχει κάποιο που κατέχει τα σκήπτρα του “βασιλιά των συνδρόμων”, αυτό δεν είναι άλλο από το αυχενικό σύνδρομο. Στην πραγματικότητα μάλιστα είναι τόσο συνηθισμένο, ώστε πολλές φορές παραλείπουμε τον πλήρη όρο και δηλώνουμε απλά ότι πάσχουμε από “αυχενικό”.
Γνωρίστε λοιπόν, αλλά και προλάβετε το αυχενικό σύνδρομο στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας, δεν πρόκειται για μία συγκεκριμένη πάθηση, αλλά για μία ομάδα από ενοχλήματα γύρω από τον αυχένα. Αυτά τα ενοχλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν αυχεναλγία (πόνο στον αυχένα), αντανακλώμενο πόνο στους ώμους, δυσκαμψία, ζαλάδες ή μούδιασμα.
Γιατί πονάμε;
Ο αυχένας μας είναι πάντοτε στην “πρώτη γραμμή” όλων μας των δραστηριοτήτων, κάνοντας καθημερινά χιλιάδες κινήσεις. Η πιο συνηθισμένη αιτία του πόνου λοιπόν είναι η χρόνια καταπόνηση των συνδέσμων και μυών, η οποία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε: όταν εργαζόμαστε, όταν οδηγούμε, ακόμη και όταν ξεκουραζόμαστε.
Ανησυχητικά συμπτώματα
Συνήθως, οι ενοχλήσεις στον αυχένα είναι ήπιας μορφής. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ενδέχεται να κρύβουν κάτι πιο ανησυχητικό από απλή μυϊκή καταπόνηση. Κάποια τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Συνύπαρξη πόνου και νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως δυσκολία στο περπάτημα ή αδυναμία στα χέρια
- Συνύπαρξη πόνου με πυρετό, εμετό ή εξανθήματα
- Απότομη έναρξη πόνου μετά από τραυματισμό ή ατύχημα
- Μούδιασμα ή κάψιμο στα χέρια, με αντανάκλαση του πόνου
- Αυχεναλγία με πόνο στο σαγόνι ή το στήθος, ταχυπαλμία και εφίδρωση.
Διάγνωση
Θα απαιτηθεί από τον ιατρό ιστορικό, καθώς και λεπτομερής κλινική εξέταση, στην οποία θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε νευρολογική εξέταση άκρων. Εάν χρειάζεται, ο ιατρός θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες αυχένα, ηλεκτρομυογράφημα ή σπινθηρογράφημα οστών.
Αντιμετώπιση
Πίσω από τον όρο “αυχενικό σύνδρομο” μπορεί να κρύβονται πολλά διαφορετικά προβλήματα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου είναι:
- Ξεκούραση
- Φυσικοθεραπεία
- Αναλγητικά, πχ παρακεταμόλη
- Αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά φάρμακα για λίγες ημέρες
- Αυχενικό κολλάρο (το οποίο δεν πρέπει να παραμείνει για περισσότερες από 5 ή 6 ημέρες καθώς οδηγεί σε αδράνεια των μυών).
Με ποιες παθήσεις σχετίζεται
Οι παθήσεις με τις οποίες μπορεί να σχετίζεται το αυχενικό σύνδρομο είναι κυριολεκτικά δεκάδες. Ο μόνος αρμόδιος για τη διάγνωσή τους είναι ο ιατρός σας. Αποφύγετε μαγικές θεραπείες ή την “αυτοδιάγνωση” από το Internet. Κάποιες από τις σχετιζόμενες παθήσεις:
- Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα του αυχένα
- Γενικευμένη χρόνια ινομυαλγία
- Διαβητική νευροπάθεια με προσβολή αυχενικών νεύρων
- Εκφυλιστική δισκοπάθεια και εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα
- Καρδιολογικές και πνευμονολογικές παθήσεις
- Κατάγματα, εξαρθρώματα αυχένα
- Κήλη δίσκου αυχένα (δισκοκήλη)
- Μικροβιακές λοιμώξεις του αυχένα
- Νευρολογικές παθήσεις
- Νευρώσεις, ψυχώσεις, ψυχοσωματικές διαταραχές
- Όγκοι στην περιοχή του αυχένα ή σε κοντινή περιοχή
- Παθήσεις θυρεοειδούς
- Παθήσεις του κρανίου και του εγκεφάλου
- Προβλήματα στην όραση
- Ραιβόκρανο κάθε αιτιολογίας
- Ρευματική πολυμυαλγία με προσβολή του αυχένα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα αυχένα
- Σκολίωση, κύφωση και άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
- Τενοντίτιδες και παθήσεις του ώμου που συχνά αλληλοκαλύπτονται με αυχενικά προβλήματα
- Τραυματισμός δίκην μαστιγίου (whiplash) όταν το κεφάλι κινείται προς τα πίσω και ύστερα ξαφνικά προς τα μπρος. Πολύ συνηθισμένος στα τροχαία.
Πρακτικές συμβουλές για να προλάβετε το αυχενικό σύνδρομο
- Μην μένετε στην ίδια θέση για πολλή ώρα
- Χρησιμοποιείτε handsfree όταν μιλάτε στο κινητό
- Η οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών σας
- Όταν χρησιμοποιείτε laptop στα πόδια σας, στηρίξτε το σε ένα μαξιλάρι, ώστε να είναι σε γωνία 45°, για να μην αναγκάζεστε να σκύβετε για να δείτε
- Εάν φοράτε γυαλιά, ελέγχετε τακτικά τους βαθμούς σας
- Ζητήστε βοήθεια για να μετακινήσετε βαρύ αντικείμενο
- Μην κοιμάστε με πολλά μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας
- Κοιμηθείτε καλά. Ο κακός ύπνος είναι ο καλύτερος φίλος του αυχενικού.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!