Εάν είστε γονείς με παιδιά που ξεκινούν τα σπορ, ίσως έχετε ήδη παρευρεθεί σε συζητήσεις στο τραπέζι της κουζίνας σχετικά με το αθλητικό μέλλον του παιδιού:

“Να τον γράψουμε τένις να γίνει ο νέος Τσιτσιπάς;”

“Να τη γράψουμε επί κοντώ να σπάσει το ρεκόρ της Στεφανίδη;”

Ξέρουμε ότι ξέρετε πώς οι πιθανότητες να γίνουν τα παιδιά Τσιτσιπάς και Στεφανίδη δεν είναι πολλές. Όμως, οι πιθανότητες να βελτιώσουν τη μυοσκελετική τους υγεία και να αναπτύξουν υγιές σώμα μέσα από τον αθλητισμό είναι πάρα μα πάρα πολλές. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποια σπορ που ενδείκνυνται για αυτό τον σκοπό, καθώς και το ποια ομαδικά σπορ (που ίσως δεν περιμένατε) είναι εξαιρετικά επωφελή για τα κόκαλα των παιδιών.

 

Γενικά

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει τόσο παγκόσμια, αλλά και, δυστυχώς, ιδιαίτερα στη χώρα μας σε πρωτοφανή επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας και αυξημένου σωματικού λίπους. Σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, την ενασχόληση των παιδιών με κινητά, ταμπλέτες κλπ, αλλά και τις φορτωμένες και βαριές τους τσάντες, τα μυοσκελετικά προβλήματα παραμονεύουν. Για αυτό, η άθληση, σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι πάντα καλύτερη από την απραξία.

 

Αθλήματα του ήλιου

Όταν τα παιδιά αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενισχύουν τον οργανισμό τους με βιταμίνη D, μέσα από την απορρόφηση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας από το δέρμα. Η γνωστή μας “βιταμίνη του ήλιου” είναι επίσης και βιταμίνη των γερών οστών, της καλής νευρομυϊκής λειτουργίας, της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού, της μείωσης των φλεγμονών και πολλά ακόμη. Ως εκ τούτου, αθλήματα που γίνονται υπό το φυσικό φως του ήλιου (και ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε τόσα πολλά) συνιστώνται ανεπιφύλακτα.

 

Θαλάσσια σπορ

Το κολύμπι είναι ο βασιλιάς των σπορ, ιδιαίτερα των καλοκαιρινών, και επιπλέον ένα σπορ που τα παιδιά λατρεύουν. Όλα τα είδη κολύμβησης (ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα, ύπτιο) θα δυναμώσουν ομοιόμορφα το σώμα του παιδιού, με έμφαση στους κοιλιακούς και θωρακικούς μύες, αλλά και τους μύες πλάτης και ποδιών. Προστιθέμενο όφελος: η ενίσχυση του καρδιοαναπνευστικού.

 

Ποδήλατο

Το ποδήλατο θα δυναμώσει τους μύες του κορμού των παιδιών, θα ενισχύσει το καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα και θα τα προικίσει με δυνατούς τετρακέφαλους, γαστροκνήμιους και οπίσθιους μηριαίους στα πόδια. Επιπλέον, εκπαιδεύει τα παιδιά στην ισορροπία. Σημείωση: το κράνος πάντα απαραίτητο.

 

Πεζοπορία

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ακόμη και τα νησιά της έχουν ορεινά σημεία και μονοπάτια, η πεζοπορία είναι μια ενασχόληση που συστήνεται ανεπιφύλακτα για τα παιδιά. Οι μύες του πέλματος εκπαιδεύονται στις διαφοροποιήσεις του εδάφους, ο καρδιακός μυς δυναμώνει, ενώ ταυτόχρονα ο γενναιόδωρος ελληνικός ήλιος γεμίζει τις “αποθήκες” με βιταμίνη D. Προσοχή: ποτέ τα παιδιά χωρίς επιτήρηση.

 

Τένις

Το τένις θα ενδυναμώσει όλο το σώμα του παιδιού, και κυρίως, τα χέρια, τους καρπούς και τους ώμους. Με τις επαναλαμβανόμενες πλάγιες κινήσεις, οι μύες των ποδιών δυναμώνουν, ενώ με τα χτυπήματα της μπάλας σταθεροποιείται η σπονδυλική στήλη του παιδιού. Προτιμήστε τα χωμάτινα γήπεδα τένις, που είναι πιο φιλικά προς το σώμα.

 

Χορός

Η ισορροπία και η σωστή στάση του σώματος που μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από τον χορό, θα τα συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή, δεκαετίες μετά το όνειρο να γίνουν “πρίμες μπαλαρίνες”. Με τον χορό, το σώμα διαπλάθεται ομοιόμορφα και καλλίγραμμα. Επιπλέον, είναι μια δραστηριότητα που γοητεύει τα παιδιά.

 

Ποδόσφαιρο και μπάσκετ

Αφήσαμε για το τέλος τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας. Κάποιος, ίσως, θα μπορούσε να θεωρήσει τα σπορ αυτά έως και “επικίνδυνα” για τη μυοσκελετική υγεία των παιδιών. Ωστόσο, πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise έφερε τα πάνω κάτω.

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αθλητές που στην παιδική τους ηλικία συμμετείχαν σε αθλήματα που απαιτούν κίνηση προς πολλές κατευθύνσεις (όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ) διαθέτουν καλύτερη οστική δομή και δύναμη από εκείνους που ως παιδιά έτρεχαν, κολυμπούσαν ή έκαναν ποδήλατο. Μη φοβάστε λοιπόν να γράψετε το παιδί σε ομαδικά αθλήματα.

 

Η υπερβολική ενασχόληση έχει αντίθετα αποτελέσματα

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, πρέπει ωστόσο να χτυπήσουμε ένα “καμπανάκι”. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα υπερβολικά αδύνατα και γυμνασμένα παιδιά, ιδιαίτερα σε σπορ όπως η γυμναστική, οι μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στον στίβο ή σε ασχολίες όπως το μπαλέτο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες οστικής καταπόνησης και τραυματισμών. Στα πάντα πρέπει να υπάρχει μέτρο, και αυτό ισχύει και για τα αθλήματα των παιδιών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!