Η υγεία της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε γυναίκας! Η καλή υγιεινή είναι σίγουρα πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να δώσετε σημασία και στις διατροφικές σας επιλογές για να εξασφαλίσετε την καλύτερη υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

Ας δούμε ποιες είναι οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των μολύνσεων και τη γενικότερη υγεία του κόλπου.

 

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

 

Τα προβοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που δρουν ευεργετικά στην μικροχλωρίδα του κόλπου, ενώ επίσης, προστατεύουν από την εμφάνιση κολπικών λοιμώξεων και εξισορροπούν τα επίπεδα οξύτητας του κόλπου. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

 

Χυμός κράνμπερι

 

Οι ουρολοιμώξεις ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος των γυναικών και ο χυμός κράνμπερι φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψή τους. Τα κράνμπερις είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως ανθοκυανίνες, βιταμίνη C, οργανικά και φαινολικά οξέα.

Αν και τα κράνμπερις είναι αυτά που έχουν μελετηθεί περισσότερο, φαίνεται ότι και άλλα φρούτα, όπως τα εσπεριδοειδή και τα μούρα, είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν παρόμοιες επιδράσεις.

 

Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

 

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα, γιαούρτι, όσπρια, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α. μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κολπίτιδας.

 

Μήλα

 

Τα μήλα φαίνεται ότι βοηθούν στην καλύτερη υγεία της ευαίσθητης περιοχής και μειώνουν τα συμπτώματα ξηρότητας του κόλπου.

 

Νερό

Τα οφέλη του νερού στην υγεία είναι γνωστά. Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του κόλπου, στη μείωση της ξηρότητας και στην καλύτερη υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

 

Βιταμίνη D

 

Η βιταμίνη D φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την ξηρότητα του κόλπου, να εξισορροπήσει τα επίπεδα pH και να δράσει ευεργετικά στη γενικότερη υγεία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!