Εάν έχετε μία κόρη που πλησιάζει την εφηβεία και την πρώτη της περίοδο, είναι πολύ πιθανό να προετοιμάζεστε για μία πολύ σημαντική συζήτηση. Όταν φτάσει εκείνη η στιγμή θα διαπιστώσετε (ή εάν έφτασε, θα έχετε ίσως ήδη διαπιστώσει) ότι το να εξηγήσεις κάποια πράγματα για την περίοδο, ακόμη και αυτά που φαινομενικά είναι εύκολα, δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο απλό.

Για αυτό, συγκεντρώσαμε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες από τις πιο συνηθισμένες απορίες για την περίοδο, μαζί φυσικά με τις απαντήσεις τους. Κρατήστε σημειώσεις!

 

Γιατί παίρνω βάρος στην περίοδο;

Λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, τόσο φυσιολογικών, όσο και ψυχολογικών.

  • Τα υψηλά επίπεδα ορμονών, και ιδιαίτερα οιστρογόνων, προκαλούν κατακράτηση υγρών με συνέπεια αύξηση του βάρους.
  • Οι λιγούρες που νιώθετε για γλυκά και αλμυρά οδηγούν σε θερμιδικές παρεκτροπές.
  • Η επιθυμία σας για άσκηση είναι μειωμένη. Ο καναπές γίνεται για λίγες μέρες καλύτερος φίλος σας από τον διάδρομο γυμναστικής. Τα αποτελέσματα φαίνονται στη ζυγαριά.

 

Τι γίνεται αν δεν μου έρθει περίοδος έναν μήνα;

Χαλαρώστε. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες “ακρίβεια ρολογιού” στην περίοδό τους, και ειδικά τα πρώτα χρόνια. Το άγχος, η υπερβολική άσκηση ή μία ασθένεια, μπορούν όλα να οδηγήσουν στην παράλειψη μίας περιόδου. Φυσικά, μπορεί επίσης να συμβεί εάν είστε έγκυος. Εάν όμως δεν σας έρθει περίοδος για 2 μήνες στη σειρά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

 

Γιατί όταν έχω περίοδο πηγαίνω και τόσο συχνά τουαλέτα;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι προσταγλανδίνες (τοπικές ορμόνες στο σώμα σας) βοηθούν τους λείους μυς σας να χαλαρώσουν, προετοιμάζοντας την αποβολή του ενδομήτριου. Αυτό κάνει γενικά τα πράγματα να ρέουν στο σώμα σας λίγο πιο χαλαρά, συμπεριλαμβανομένης της ροής των κοπράνων. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, που δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

 

Γιατί διαφέρει τόσο πολύ η περίοδος από γυναίκα σε γυναίκα;

Κάποιες γυναίκες έχουν “ατελείωτες” περιόδους που διαρκούν μια εβδομάδα, ενώ άλλες “ξεμπερδεύουν” μέσα σε δύο μόλις μέρες. Η επιστήμη δυστυχώς δεν γνωρίζει ακόμη τον λόγο. Παρά την πρόοδο της ιατρικής, το γυναικείο σώμα και οι περιπλοκές του εμμηνορροϊκού κύκλου χρειάζονται ακόμη αρκετή μελέτη για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά τους.

Γενικά ωστόσο, εάν η περίοδός σας κρατά περισσότερες από επτά ημέρες και συνοδεύεται από πολύ έντονη αιμορραγία, θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλήματος.

 

Μπορώ να μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Τεχνικά, ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος στην περίοδό σας. Ο κύκλος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός και αν τύχει να έχετε ωορρηξία νωρίς, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κάνατε σεξ χωρίς προστασία την τελευταία ημέρα της περιόδου σας (τέταρτη ημέρα) και μετά έχετε ωορρηξία την έκτη ημέρα.

Τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν έως και πέντε ημέρες στην αναπαραγωγική οδό, επομένως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να βρουν τον δρόμο τους προς το ωάριο.

 

Είναι φυσιολογικό να έχω δύο περιόδους τον μήνα;

Για έμμηνους κύκλους που είναι διάρκειας 21 ημερών, είναι δυνατό να έχετε περίοδο δύο φορές κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα. Ωστόσο, η ακανόνιστη αιμορραγία μεταξύ 2 περιόδων μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα υγείας. Ακανόνιστη αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε:

  • Ορμονική ανισορροπία
  • Κύστες ωοθηκών
  • Ενδομητρίωση
  • Ινομυώματα μήτρας
  • Φλεγμονώδη νόσος της πυέλου
  • Νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας.

 

Γιατί καθυστέρησε η περίοδός μου;

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η περίοδός σας έχει καθυστερήσει. Προφανώς, πιθανότερος από όλους είναι η εγκυμοσύνη. Όμως, καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου μπορεί να προκληθεί και από ιατρικές καταστάσεις, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, υψηλά επίπεδα προλακτίνης (ορμόνης που παράγεται στην υπόφυση) ή προβλήματα με τον θυρεοειδή.

 

Γιατί το αίμα της περιόδου μου είναι μαύρο;

Είναι απολύτως φυσιολογικό το αίμα περιόδου να είναι μαύρο ή σκούρο καφέ στην αρχή ή στο τέλος μιας περιόδου. Η έμμηνος ρύση αποτελείται κυρίως από τμήματα του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας και αίμα. Μετακινείται από τη μήτρα στον κόλπο, όπου οξειδώνεται. Το αίμα περιέχει σίδηρο, ο οποίος γίνεται μαύρος μετά την οξείδωση.

Ωστόσο, εάν το αίμα της εμμήνου ρύσεως είναι μαύρο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, ενημερώστε τον γιατρό σας.

 

Τα ταμπόν προκαλούν τοξικό σοκ;

Τα ταμπόν πάρα πολύ σπάνια προκαλούν λοιμώξεις που οδηγούν σε τοξικό σοκ. Για να μηδενίσετε τις οποιεσδήποτε πιθανότητες μόλυνσης, μην ξεχνάτε να αλλάζετε το ταμπόν σας κάθε περίπου 4 ώρες. Η χρήση ενός πιο λεπτού ταμπόν επίσης συνιστάται. Εάν έχετε πυρετό, ρίγη, διάρροια, ναυτία ή εξάνθημα 2 έως 3 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Μπορούν τα αντιβιοτικά να επηρεάσουν την περίοδό μου;

Τα αντιβιοτικά δεν προκαλούν καθυστερημένη, πρόωρη ή απουσία περιόδου ή βαριά και παρατεταμένη έμμηνο ρύση. Η πιο πιθανή αιτία για μια ακανόνιστη περίοδο ενώ λαμβάνετε αντιβιοτικά είναι συνήθως η ίδια η λοίμωξη για την οποία αυτά συνταγογραφήθηκαν.

 

Είναι φυσιολογικό να έχω πεσμένη διάθεση πριν από την περίοδο;

Η χρονική περίοδος μετά την ωορρηξία και πριν από την έμμηνο ρύση ονομάζεται ωχρινική φάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το σώμα ετοιμάζεται για εγκυμοσύνη σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση. Η κύρια ορμόνη κατά την ωχρινική φάση είναι η προγεστερόνη.

Οι αλλαγές στην προγεστερόνη αλλά και στα οιστρογόνα, η περίσσεια προσταγλανδινών και οι διακυμάνσεις στα επίπεδα σεροτονίνης είναι όλα υπεύθυνα για διακυμάνσεις της διάθεσης. Περίπου το 80 τοις εκατό των γυναικών εμφανίζουν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Εφόσον τα συμπτώματα δεν διαταράσσουν την καθημερινή ζωή, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!