Έχετε περί τα 20 αδιάβαστα email, τα μισά από τα οποία έχουν στον τίτλο τη λέξη “ΕΠΕΙΓΟΝ”. Θα πάτε τουαλέτα αργότερα. Ακολουθεί ένα κρίσιμο meeting που δεν μπορεί να περιμένει. Αν και η ανάγκη μεγαλώνει, αναβάλλετε την τουαλέτα για αργότερα. Κατά τη διάρκεια του meeting, η ανάγκη γίνεται όλο και πιο επιτακτική, αλλά η σκέψη του να καθίσετε στη λεκάνη της τουαλέτας της εταιρείας δεν σας ξετρελαίνει.

Θα πάτε πάλι τουαλέτα αργότερα.

Πηγαίνοντας όμως πάντα τουαλέτα αργότερα, κάποια στιγμή στη ζωή, πολύ αργότερα, θα εμφανιστούν συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις συνήθειες ούρησης που κάνουν κακό στη γυναικεία υγεία και αποφύγετέ τις.

 

TheBad 4”

Σύμφωνα με το AUA Journal, την Επίσημη Ιατρική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Ένωσης, υπάρχουν τέσσερις συγκεκριμένες συνήθειες που αφορούν τη γυναικεία συμπεριφορά κατά την ούρηση, και οι οποίες, μακροχρόνια, μπορούν να οδηγήσουν σε ουρολογικά προβλήματα. Πρόκειται για:

  • Τον τόπο ούρησης
  • Τον χρόνο ούρησης
  • Τη στάση ούρησης
  • Τον τρόπο ούρησης.

Ας δούμε την καθεμία αναλυτικά.

 

Ο τόπος ούρησης

“Σπίτι ή πουθενά”. Αυτό είναι πιθανότατα το νούμερο 1 σφάλμα στην ούρηση που οδηγεί πολλές φορές και στα υπόλοιπα. Σύμφωνα με έρευνες, η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών ανησυχεί για την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών ενώ σχεδόν 2 στις 3 γυναίκες τις αποφεύγουν. Όμως, πολλές γυναίκες αποφεύγουν ακόμη και τις τουαλέτες στον χώρο εργασίας ή ουρούν σε μη ενδεικνυόμενη στάση.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας, τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρο ότι ο τόπος ούρησης αποτελεί πλέον, για αρκετές γυναίκες, ένα λιγότερο σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, δεν λύνει όλα τα προβλήματα και ιδιαίτερα το επόμενο των “Bad 4”, τον χρόνο ούρησης.

 

Ο χρόνος ούρησης

Η καθυστερημένη ούρηση θεωρείται από τους ιατρούς ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS, Lower Urinary Tracy Symptoms). Σε μελέτες που αφορούσαν εργαζόμενες γυναίκες, εκείνες που περίμεναν πολύ ώρα για να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη στην εργασία τους, ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν και προβλήματα με το ουροποιητικό τους.

Να θυμάστε ότι αν και η ουροδόχος κύστη έχει ιδιαίτερη μεγάλη χωρητικότητα, έχει και τα όριά της. Εάν γεμίζει πέρα ​​από την κανονική της χωρητικότητα, ο εξωστήρας μυς (που βοηθά στη σύσπαση της κύστης κατά την ούρηση) τεντώνεται και με την πάροδο του χρόνου αδυνατίζει.

Η επιθυμία για ούρηση στις γυναίκες εμφανίζεται περίπου στα 250 με 550 ml. Αυτό σημαίνει ότι με έναν πρωινό καφέ και ένα ποτήρι νερό, είστε ήδη έτοιμες για τουαλέτα και δεν πρέπει να το καθυστερείτε.

 

Η στάση ούρησης

Είναι κοινό γυναικείο μυστικό. Σε τουαλέτες αμφιβόλου υγιεινής, ουρείτε σε θέση οκλαδόν, πατώντας πάνω στη λεκάνη. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή, ουρείτε “αιωρούμενες”. Ωστόσο, η αιώρηση δημιουργεί πολλά και σημαντικά προβλήματα.

Το άδειασμα της κύστης σας είναι ένα αντανακλαστικό και εξαρτάται από την ικανότητα του πυελικού εδάφους (σύνολο μυών που καλύπτει το κάτω τμήμα της λεκάνης) να χαλαρώνει ενώ ο εξωστήρας μυς συστέλλεται και η κύστη αδειάζει.

Όταν, λόγω της αιώρησης, οι μύες του πυελικού εδάφους είναι ενεργοί, είναι σχεδόν αδύνατο για αυτό να χαλαρώσει.

Το αποτέλεσμα είναι ατελές άδειασμα της κύστης και μειωμένος ρυθμός ροής ούρων. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, η κύστη χάνει τον κανονικό της ρυθμό, με συνέπειες που μπορούν να φτάσουν μέχρι την ακράτεια ούρων.

Όσο και αν σας είναι δύσκολο, πρέπει να κάθεστε στη λεκάνη. Το κάθισμα της τουαλέτας δεν είναι τόσο φρικτό όσο νομίζετε. Έχετε μαζί σας αντισηπτικά μαντηλάκια, πλένετε συχνά τα χέρια σας και χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα και όλα θα πάνε καλά.

 

Ο τρόπος ούρησης

Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει, και στην ούρηση. Αρκετές γυναίκες έχουν τη συνήθεια να βιάζονται να τελειώσουν την ούρηση, είτε επειδή βιάζονται είτε επειδή βρίσκουν τη διαδικασία άβολη ή ενοχλητική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης, με συνέπεια κατακράτηση ούρων και αύξηση του κινδύνου ουρολοιμώξεων και άλλων προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Ο τρόπος ζωής της σύγχρονης γυναίκας είναι πιο αγχωτικός από ποτέ. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε να επιταχύνετε την ούρησή σας για να προλάβετε ένα τηλέφωνο που χτυπά ή ένα mail που πρέπει να γραφτεί. Πάρτε τον χρόνο σας και ουρήστε σωστά τώρα, και το ουροποιητικό σας θα σας ευγνωμονεί αργότερα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!