Τα μάτια σας. Είναι ο καθρέφτης της ψυχής και προσέχετε πάντοτε να μην έχουν μαύρους κύκλους. Τα δόντια σας. Συστατικά του αφοπλιστικού σας χαμόγελου, τα φροντίζετε επιμελώς πρωί και βράδυ. Τα νύχια σας. Πάντα περιποιημένα και τακτικά. Οι φτέρνες, τα γόνατα και οι αγκώνες σας. Δεν αφήνετε ποτέ το δέρμα τους να σκληρύνει.

Στην προσπάθεια προσωπικής περιποίησης, φροντίδας και υγιεινής που καθημερινά κάνετε, δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο του σώματός σας το οποίο παραμελείτε.

Ή μήπως υπάρχει;

Ρίξτε μία ματιά προς το κέντρο του σώματός σας, και συγκεκριμένα στον αφαλό σας: αυτό το “ταπεινό” σημείο του σώματος, το οποίο δεν μαζεύει μόνο χνούδι, αλλά κάποιες φορές και μικρόβια. Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας, πώς πρέπει να φροντίζετε τον αφαλό σας, καθώς και τι μπορεί να συμβεί εάν δεν τον φροντίζετε.

 

Η χρησιμότητα του αφαλού

Χωρίς αφαλό, απλά δεν θα υπήρχαμε. Στην εμβρυακή ανάπτυξη, μέσω του ομφάλιου λώρου, το έμβρυο τροφοδοτείται με οξυγονωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα από τον πλακούντα. Τη στιγμή της γέννησης, ο ομφάλιος λώρος (που έχει φτάσει πια σε μήκος 60 εκατοστών), κόβεται, αφήνοντας πίσω του ένα μικροσκοπικό εξόγκωμα. Αυτή είναι η πρώτη σας ουλή στη ζωή και ο αφαλός σας!

 

Τι μπορεί να πάει λάθος με τον αφαλό σας

Βακτηριακές μολύνσεις, μυκητιάσεις, κύστες και ομφαλοκήλες είναι κάποιες καταστάσεις που μπορούν να έχουν σχέση με τον αφαλό σας. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.

 

Βακτηριακή μόλυνση

Εάν έχετε έναν κοίλο αφαλό, δηλαδή “προς τα μέσα” (90% όλων των αφαλών), οι πτυχές του δέρματος μπορούν να παγιδεύσουν υγρασία, μικρά κομμάτια υφάσματος, χνούδια, κλπ. Τα ζεστά και σκοτεινά μέρη είναι ιδανικά περιβάλλοντα για την ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν παρουσιαστεί μόλυνση, μπορεί να παρατηρηθούν τα εξής συμπτώματα:

 • Ερυθρότητα
 • Πόνος
 • Πρήξιμο
 • Άσχημη μυρωδιά
 • Πύον ή υγρό.

 

Μυκητιασική λοίμωξη

Τα βακτήρια δεν είναι το μόνο πράγμα που αναπτύσσεται καλά σε μια περιοχή όπως ο αφαλός. Ο ζυμομύκητας, ένας μύκητας που εμφανίζεται φυσικά στο δέρμα, μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί στην περιοχή. Η υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα και ερεθισμό του αφαλού και προσομοιάζει με τις κολπικές λοιμώξεις ή τις στοματίτιδες.

 

Κύστη

Οι επιδερμοειδείς κύστες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Συμβαίνουν όταν τα επιδερμικά κύτταρα παγιδεύονται και πολλαπλασιάζονται κάτω από το δέρμα σας, προκαλώντας εξογκώματα που μπορεί να είναι επώδυνα ή ευαίσθητα στην αφή. Αυτές οι κύστες δεν είναι επιβλαβείς, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικές ή άβολες.

Εάν έχετε κάποιο μαλακό στην αφή εξόγκωμα στον αφαλό σας, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό, πρώτα από όλα για να αποκλείσετε την περίπτωση να είναι κάτι πιο σοβαρό. Εάν πρόκειται για κύστη, μπορεί να χρειαστεί να την αφαιρέσετε χειρουργικά.

 

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη συμβαίνει όταν υπάρχει κενό στον μυ ακριβώς πίσω από τον αφαλό σας. Μέσα σε αυτό το λεγόμενο από τους ιατρούς “ομφαλικό χάσμα” μπορεί να εξέλθει κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο και να δημιουργηθεί κήλη. Η ομφαλοκήλη, που διαγιγνώσκεται ως μια μαλακή διόγκωση κάτω από το δέρμα του αφαλού, μπορεί να μην προκαλεί καμία ενόχληση. Στα συμπτώματα όμως που μπορούν να εμφανιστούν, περιλαμβάνονται:

 • Αίσθημα βάρους
 • Πίεση
 • Τοπικό κάψιμο
 • Πόνος κατά την όρθια θέση
 • Παραμόρφωση της κοιλιάς σε μεγάλες ομφαλοκήλες.

 

Φροντίστε τον αφαλό σας

Για να αποφύγετε τη μόλυνση ή τη συσσώρευση βρωμιάς στον αφαλό σας, φροντίστε να τον διατηρείτε καθαρό και στεγνό. Το σαπούνι και το νερό είναι αποτελεσματικά για τον καθαρισμό του. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας, μια πετσέτα ή μια μπατονέτα για να καθαρίσετε απαλά τις τυχόν πτυχές στον αφαλό σας.‌

Επιπλέον, χρησιμοποιήστε την πετσέτα σας για να στεγνώσετε απαλά την περιοχή μέσα και γύρω από τον αφαλό σας μετά το μπάνιο. Όταν είναι δυνατόν, φορέστε ρούχα κατασκευασμένα από υφάσματα που αναπνέουν, ώστε να μην παγιδεύετε ιδρώτα και βρωμιά ανάμεσα στα ρούχα και το δέρμα σας.

 

Trivia για τον αφαλό

 • Στα περισσότερα θηλαστικά, ο αφαλός εμφανίζεται ως άτριχη, λεπτή γραμμή.
 • Ο αφαλός βρίσκεται στο 62% του ύψους του ανθρώπινου σώματος.
 • Στον κλασικό πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι “Vitruvian Man”, ο αφαλός βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου γύρω από τον άνθρωπο.
 • Εάν σπρώξετε το δάχτυλό σας (ή μια μπατονέτα) βαθιά στον αφαλό σας, θα νιώσετε επιθυμία να ουρήσετε. Το εσωτερικό του αφαλού συνδέεται με την περιοχή από όπου σήματα φεύγουν προς τον εγκέφαλο με σκοπό την ούρηση.
 • Το χνούδι στον αφαλό προέρχεται από τα ρούχα μας. Οι άνδρες έχουν την τάση να έχουν περισσότερο χνούδι, καθώς “συλλαμβάνεται” από τις τρίχες της κοιλιάς.
 • Στην πόλη Furano της Ιαπωνίας υπάρχει ένα ετήσιο “φεστιβάλ αφαλού” με εορταστικές παρελάσεις και διακοσμήσεις.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!