Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς ιδρώτα; Πριν απαντήσετε με πιθανό ενθουσιασμό “ναι” σκεφτείτε ότι ο ιδρώτας δεν είναι παρά ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του σώματός μας – με άλλα λόγια το φυσικό μας air condition. Χωρίς τους ιδρωτοποιούς αδένες, που μπορούν να παράγουν μέχρι και 10 λίτρα ιδρώτα τη μέρα, η ζωή, ιδιαίτερα κάτω από τον ελληνικό ήλιο, δεν θα ήταν ευχάριστη.

Μήπως όμως μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς ιδρώτα στις μασχάλες; Μιλάμε για αυτό το αντιαισθητικό πρόβλημα που σας κάνει να σκέφτεστε ότι κανείς δεν κοιτάζει την παρουσίασή σας στον προτζέκτορα, αλλά τους 2 τεράστιους λεκέδες στις μασχάλες σας. Περίπου 3% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα εφίδρωσης ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παρουσιάζει πιο ήπια, αλλά πάντα ενοχλητικά συμπτώματα.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Μασχαλιαία υπεριδρωσία

Η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα από το σώμα ονομάζεται υπεριδρωσία, και όταν αφορά την περιοχή των μασχαλών, μασχαλιαία υπεριδρωσία. Υπάρχουν δύο τύποι:

  • Πρωτοπαθής υπεριδρωσία. Οι ιδρωτοποιοί αδένες δραστηριοποιούνται χωρίς κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Εκτός από τις μασχάλες, μπορεί να εμφανιστεί στις παλάμες και τα πέλματα. Ξεκινά συνήθως στην παιδική και εφηβική ηλικία.
  • Δευτεροπαθής υπεριδρωσία. Οφείλεται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, νόσημα του θυρεοειδούς.

 

Πώς θα καταλάβετε ότι ιδρώνετε παραπάνω από το κανονικό;

Το λεγόμενο “κανονικό” είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Είναι πιθανό να νομίζετε ότι ιδρώνετε πολύ, ενώ στην πραγματικότητα έχετε μια απολύτως φυσιολογική ποσότητα ιδρώτα. Για να σας βοηθήσουμε, φανταστείτε το παρακάτω σενάριο:

Είναι μια ωραία, ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα με 25 βαθμούς Κελσίου και κάθεστε στο πάρκο με φίλους ή τα παιδιά. Δεν παίζετε ρακέτες, δεν τρέχετε με τον σκύλο, δεν κάνετε κάποια άσκηση, απλά κάθεστε. Εάν σε αυτή την κατάσταση ηρεμίας, νιώθετε τον ιδρώτα από τις μασχάλες σας να στάζει στα πλευρά σας ή να βρέχει τα ρούχα σας, τότε είναι πιθανό να έχετε υπεριδρωσία.

 

Ας μιλήσουμε για τα αποσμητικά

Υπάρχει η άποψη ότι κάθε αποσμητικό για τη μασχάλη είναι και χρήσιμο για την εφίδρωση. Αυτό όμως είναι λάθος. Ένα αποσμητικό δεν σταματά τον ιδρώτα, απλά καλύπτει τη μυρωδιά. Αυτό που χρειάζεστε στην πραγματικότητα είναι ένα  αντιιδρωτικό. Το αντιιδρωτικό είναι ένα προϊόν με άλατα αλουμινίου, που δημιουργεί κυριολεκτικά μικροσκοπικές “τάπες” στους ιδρωτοποιούς αδένες, απαγορεύοντας την έξοδο του ιδρώτα.

 

Τι πρέπει να προσέχετε στο αντιιδρωτικό σας

Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε είναι κλινικά δοκιμασμένο και ότι δεν περιέχει χλωριούχο αργίλιο. Πολλά από τα εξαιρετικά ισχυρά αντιιδρωτικά του παρελθόντος, περιείχαν χλωριούχο αργίλιο, το οποίο όμως αναμεμιγμένο με ιδρώτα δημιουργεί υδροχλωρικό οξύ, που ερεθίζει τις μασχάλες. Τα περισσότερα από τα αντιιδρωτικά κλινικής ισχύος σήμερα χρησιμοποιούν μικτές ενώσεις αργιλίου – ζιρκονίου.

 

Πότε να το εφαρμόζετε

Για να μπορέσει το αντιιδρωτικό σας να δημιουργήσει τις “τάπες” που αναφέραμε παραπάνω, δεν πρέπει να ιδρώνετε την στιγμή της εφαρμογής. Για αυτό, η καλύτερη στιγμή για να χρησιμοποιήσετε ένα αντιιδρωτικό είναι στην πραγματικότητα τη νύχτα, όταν ιδρώνετε λιγότερο. Στη συνέχεια, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα αποσμητικό κατά τη διάρκεια της ημέρας ως πρόσθετη προστασία.

 

Ιατρικές λύσεις

Εάν, το πρόβλημα της εφίδρωσης είναι τόσο μεγάλο που διαταράσσει πλέον την καθημερινότητά σας ή την κοινωνική σας ζωή, μπορείτε να σκεφτείτε κάποιες ιατρικές λύσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω:

 

Ενέσεις Botox

Οι περισσότεροι το ξέρουμε για τη δύναμή του στην εξομάλυνση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Όμως, οι ενέσεις Botox έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμες για μια σειρά από ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού ιδρώτα στις μασχάλες.

Η λήψη Botox στις μασχάλες καταστέλλει τους ιδρωτοποιούς αδένες, ώστε να μην δημιουργούν πλέον τόσο πολύ ιδρώτα. Η θεραπεία είναι ασφαλής και σχετικά μακράς διαρκείας, καθώς χρειάζονται δύο περίπου συνεδρίες τον χρόνο. Το μειονέκτημα, προφανώς, είναι το κόστος της διαδικασίας.

 

Miradry

Εγκεκριμένη από τον FDA, η θεραπεία Miradry χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια για να εξουδετερώσει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Κατά την εφαρμογή, ο τεχνικός χρησιμοποιεί μια μεγάλη, φορητή συσκευή που στέλνει θερμική ενέργεια κάτω από το δέρμα σας ενώ ταυτόχρονα ψύχει το ανώτερο στρώμα, ώστε να μην είναι πολύ άβολο για εσάς.

Η θερμότητα καταστρέφει τους ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι δεν θα δημιουργήσουν ποτέ ξανά ιδρώτα. Η θεραπεία είναι ασφαλής, καθώς παρά τον “θάνατο” των ιδρωτοποιιών αδένων, θα εξακολουθείτε να ιδρώνετε από το μέτωπο, την πλάτη και πολλά άλλα μέρη του σώματός σας,

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!