Η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους έχει αδιαμφισβήτητα τόσο συναισθηματικές όσο και κοινωνικές επιπτώσεις. Όμως, τα δεινά που προκαλεί η μάστιγα αυτή της εποχής μας δεν σταματούν εκεί. Συνεχίζονται δυστυχώς και στην ενήλικη ζωή, με ένα από τα σημαντικότερα από αυτά να είναι η συχνότερη εμφάνιση διαβήτη.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Παχυσαρκία. Είναι νόσος ή όχι;

Στις μέρες μας, γίνεται αρκετή συζήτηση για την “αισθητική” πλευρά της παχυσαρκίας αλλά όχι τόση όσο θα έπρεπε για τη νοσηρή της πλευρά. Και όμως θα έπρεπε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει όχι μόνο χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως νόσο, αλλά από το 1997 και ως παγκόσμια επιδημία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στον πλανήτη μας, περισσότερα άτομα χάνουν τη ζωή τους από παχυσαρκία, παρά από πείνα.

Υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, σχεδόν 700 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες στον κόσμο. Ειδικά στις γυναίκες, μία περίπου στις έξι γυναίκες πληροί τα κριτήρια παχυσαρκίας. Όσον αφορά τους εφήβους και παιδιά, υπάρχουν περισσότερα από 340 εκατομμύρια υπέρβαρα ή παχύσαρκα περιστατικά παγκοσμίως, όλα “ωρολογιακές βόμβες” για εμφάνιση διαβήτη στην ενήλικη ζωή.

Στη χώρα μας, την παρούσα χρονική στιγμή, υπάρχουν πάνω από 500.000 παιδιά και έφηβοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

 

Πως ορίζεται ο παχύσαρκος έφηβος

Παχύσαρκος θεωρείται ο έφηβος του οποίου το BMI (δηλαδή το βάρος σε κιλά δια του ύψους στο τετράγωνο) είναι μεγαλύτερο από 30. Υπάρχει μια περαιτέρω ταξινόμηση των παχύσαρκων:

  • ΒΜΙ 30 – 34,9 παχυσαρκία βαθμού Ι
  • ΒΜΙ 35 – 39,9 παχυσαρκία βαθμού ΙΙ
  • ΒΜΙ >40 παχυσαρκία βαθμού ΙΙΙ ή κακοήθης παχυσαρκία.

Νεότερες παράμετροι, πέρα του BMI, μπορούν να δώσουν έναν καλύτερο δείκτη προσδιορισμού, ειδικά στην κοιλιακή παχυσαρκία, η οποία ενοχοποιείται για την ανάπτυξη ασθενειών. Συγκεκριμένα, η μέτρηση της περιμέτρου μέσης στο ύψος του αφαλού, υποδεικνύει κοιλιακή παχυσαρκία όταν ξεπερνά τα 102 εκατοστά στους άνδρες και τα 88 εκατοστά στις γυναίκες.

 

Μελέτη στο Diabetes Care

Η σχέση του εφήβου παχύσαρκου με τον διαβητικό ενήλικα ερευνήθηκε σε βάθος από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Diabetes Care. Το περιοδικό εκδίδεται από την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση (American Diabetes Association) και άρθρα του αναδημοσιεύονται συχνά στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Στη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα ηλικίας 12 έως 21 ετών που παρακολουθήθηκαν για 13 συνεχόμενα χρόνια. Τα ευρήματα ήταν πραγματικά αποκαλυπτικά:

  • Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες που διαγνώσθηκαν με παχυσαρκία πριν την ενηλικίωση, παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην ενήλικη ζωή.
  • Οι γυναίκες μάλιστα που παρουσίασαν παχυσαρκία πριν τα 16 έτη, είχαν 2,77 φορές αυξημένο κίνδυνο για να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με αυτές που παρουσίασαν παχυσαρκία μετά τα 18 έτη.
  • Οι άνδρες που έγιναν παχύσαρκοι στα εφηβικά τους χρόνια και παρέμειναν παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή, είχαν 2,27 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη από αυτούς που έγιναν παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή.
  • Στις γυναίκες που έκαναν το ίδιο, ο κίνδυνος ήταν 2,08 φορές μεγαλύτερος για εμφάνιση διαβήτη.

 

Άλλες έρευνες μεγάλης κλίμακας

Τα παραπάνω συμπεράσματα έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα και από άλλες έρευνες μεγάλης κλίμακας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έρευνα που εξέτασε στοιχεία για περισσότερα από 350.000 παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία, διαπίστωσε σαφή σχέση μεταξύ παιδοεφηβικής παχυσαρκίας και διαβήτη στην ενηλικίωση.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της συγκεκριμένης έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό βρετανικό περιοδικό Journal of the Endocrine Society, συνοψίζεται στο εξής εύρημα: Ένα παιδί ή έφηβος με παχυσαρκία αντιμετωπίζει τετραπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστεί με διαβήτη μέχρι την ηλικία των 25 ετών από ό,τι ένα παιδί με φυσιολογικό βάρος.

 

Επίλογος

Οι έρευνες για την παχυσαρκία και τη σχέση της με τον διαβήτη απλά επιβεβαιώνουν αυτό που μας δείχνει και η εμπειρική γνώση. Η παχυσαρκία στην εφηβική ζωή όχι μόνο δεν μπορεί να είναι πρότυπο μίμησης, αλλά οφείλει να αντιμετωπίζεται με σθένος, πρόγραμμα και επιμονή. Εάν ο παχύσαρκος έφηβος καταπολεμήσει το πρόβλημά του ο ενήλικας εαυτός του θα τον ευγνωμονεί.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!