Είχατε κάποια συμπτώματα διαβήτη, για τα οποία ίσως μάλιστα αδιαφορούσατε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα με τα συμπτώματα αυτά, οι εξετάσεις σας έδειξαν σάκχαρο νηστείας πάνω από 126, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σας (HbA1c) ήταν πάνω από 6,5 και τέλος η δοκιμασία σας ανοχής στη γλυκόζη έδειξε 200+ δύο ώρες μετά τη φόρτιση.

Είναι η αρχή της ζωής σας με διαβήτη.

Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας 12 από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις ατόμων που διαγνώστηκαν με διαβήτη Τύπου 2. Κάποιες από αυτές, πιθανόν να είναι και δικές σας.

 

#01. Μπορώ να θεραπεύσω τον διαβήτη εάν σταματήσω να τρώω υδατάνθρακες και χάσω πολύ βάρος;

Όχι, αλλά μπορείτε να τον ελέγξετε. Η απώλεια βάρους και ο περιορισμός των υδατανθράκων είναι σωστές κινήσεις, αλλά οι ακρότητες δεν θα σας βοηθήσουν. Το να μην τρώτε υδατάνθρακες ή να τους περιορίσετε υπερβολικά είναι σχεδόν αδύνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν είναι υγιεινό, επειδή δεν θα λάβετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

#02. Πρέπει να κάνω υποχρεωτικά ενέσεις ινσουλίνης;

Όχι. Τα άτομα με διαβήτη Τύπου 2 μπορεί να μην χρειαστεί να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου διάγνωσης. Εάν ο διαβήτης αντιμετωπιστεί έγκαιρα και το σάκχαρο στο αίμα ρυθμίζεται σωστά, το πάγκρεας είναι πιθανό να παράγει αρκετή ινσουλίνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

#03. Ποιο πρέπει να είναι το ζάχαρό μου το πρωί, πριν και μετά τα γεύματα;

Για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά έναν στόχο γλυκόζης αίματος νηστείας ή πριν από τα γεύματα 70–130 mg/dl. Μία έως δύο ώρες μετά το φαγητό συνιστάται μια μεταγευματική ένδειξη σακχάρου στο αίμα κάτω από 180 mg/dl.

 

#04. Γιατί να τρώω φρούτα αφού είναι γεμάτα υδατάνθρακες;

 

Οι θερμίδες σε όλα τα φρούτα (φρέσκα, ή κονσερβοποιημένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης) είναι όντως κυρίως υδατάνθρακες με λίγη πρωτεΐνη. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να τρώνε μια συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων κάθε μέρα για ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα θεωρούνται από τις πιο υγιείς πηγές υδατανθράκων, μαζί με λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

 

#05. Η ινσουλίνη θα με κάνει να πάρω βάρος;

Το υψηλό σάκχαρο και η έλλειψη ινσουλίνης προκαλούν τεχνητά χαμηλό βάρος. Μόλις ξεκινήσει η θεραπεία με ινσουλίνη, η απώλεια γλυκόζης μέσω των ούρων σταματά και το βάρος μας επιστρέφει στο επίπεδο που είναι κατάλληλο για τις θερμιδικές μας δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξει μία τάση να “βάλετε” στην αρχή κάποιο βάρος. Για να το αποτρέψετε, ασκήστε μεγαλύτερο έλεγχο στις μερίδες, κάψτε επιπλέον θερμίδες με άσκηση και αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες.

 

#06. Γιατί το να χάσω βάρος είναι τόσο σημαντικό;

Η απώλεια βάρους είναι ζωτικής σημασίας καθώς αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά την έστω και μειωμένη ινσουλίνη που συνεχίζει να παράγει το σώμα. Η απώλεια μόλις 5 – 10 κιλών μπορεί να επιτύχει πολλά οφέλη, τόσο όσον αφορά τα βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου αλλά και τις τιμές αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

 

#07. Μπορώ να πιώ αλκοόλ;

Ναι, οι ενήλικες με διαβήτη μπορούν να πίνουν αλκοόλ και θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες με το ευρύ κοινό – κατά μέσο όρο έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ελάχιστες βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη Τύπου 1 ή 2. Για άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή άλλο φάρμακο για τη μείωση της γλυκόζης, συνιστάται να τρώνε λίγο φαγητό μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ.

 

#08. Μπορώ να προλάβω τις επιπλοκές του διαβήτη;

Ναι! Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ο διαβήτης σας και όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να ρυθμίζετε το σάκχαρο, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σας, τόσο πιο υγιείς θα είστε με τα χρόνια. Για να παραμείνετε υγιείς και να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν επιπλοκές, βεβαιωθείτε ότι κάνετε όλες τις εξετάσεις που σας συστήνει ο γιατρός σας.

 

#09. Πρέπει να σταματήσω να τρώω ζάχαρη εντελώς;

Αν και πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, δεν χρειάζεται να την αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Κατανοήστε ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί “άμεσα” διαβήτη. Περιέχει πάρα πολλές θερμίδες, οι οποίες προσθέτουν στο σωματικό σας βάρος. Και όσο περισσότερο βάρος παίρνετε, τόσο χειρότερος θα είναι ο διαβήτης σας.

 

#10. Πώς μπορώ να μειώσω γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μου;

Ο πρώτος κανόνας είναι να μην αφήσετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας να ανέβει πολύ ψηλά. Αποφύγετε λοιπόν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αλλά αν το επίπεδο σακχάρου έχει αυξηθεί, πηγαίνετε μια βόλτα και περπατήστε για τουλάχιστον μισή ώρα. Επίσης πιείτε περισσότερο νερό και κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

 

#11. Διαγνώστηκα με διαβήτη, αλλά νιώθω καλά. Γιατί πρέπει να ανησυχώ;

Εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι στα διαβητικά όρια, έχετε κάθε λόγο να ανησυχείτε. Ο διαβήτης είναι ένας ύπουλος εχθρός που μπορεί να μην προκαλεί βραχυπρόθεσμες επιπλοκές, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα θα βλάψει τη γενική σας υγεία. Ως εκ τούτου, μην εστιάζετε μόνο στο πώς αισθάνεστε, αλλά αντίθετα σημειώστε τι δείχνει η συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης.

 

#12. Πώς μπορώ να αποδεχθώ το γεγονός ότι έχω διαβήτη; Δεν μου είναι εύκολο.

Η αποδοχή ότι πάσχετε από διαβήτη είναι σε μεγάλο βαθμό μια πράξη αυτογνωσίας και επαναφοράς σωστών πρακτικών στη ζωή σας. Αν και όλοι ευχόμαστε να εξαφανίζαμε τον διαβήτη με μία νέα, επαναστατική θεραπεία, αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον ακόμη.  Η συμβουλή μας είναι να αποδεχτείτε ότι ο διαβήτης θα είναι εκεί για το υπόλοιπο της ζωής σας και να θυμάστε ότι είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται πλήρως και που σας θέτει λίγους περιορισμούς εάν ακολουθήσετε τις συστάσεις θεραπείας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!