Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος γεμάτη όμορφα συναισθήματα, αλλά και γεμάτη ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές. Στην περίπτωση εγκυμοσύνης με διαβήτη (Τύπου 1, 2 ή διαβήτη κύησης) οι σωματικές αλλαγές ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά

Ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο, τόσο για το νεογνό, όσο και για τη μητέρα. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

 • Σε προϋπάρχοντα διαβήτη Τύπου 1 ή 2.
 • Στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης, ο οποίος αποτελεί διαταραχή ανοχής της γλυκόζης με έναρξη ή αναγνώριση για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

Εγκυμοσύνη με διαβήτη – αριθμοί

Δείτε κάποιους αριθμούς (κύρια πηγή το αμερικανικό CDC) που αφορούν την εγκυμοσύνη με διαβήτη.

 • Περίπου 1 έως 2% των εγκύων έχουν ήδη διαβήτη Τύπου 1 ή 2.
 • 6% έως 9% των εγκύων εμφανίζουν διαβήτη κύησης.
 • Από το 2000 έως το 2010, το ποσοστό εγκύων με διαβήτη κύησης αυξήθηκε κατά 56%.
 • Πριν την απομόνωση της ινσουλίνης το 1921, το ποσοστό αυτόματων αποβολών σε εγκυμοσύνες επιπλεγμένες με σακχαρώδη διαβήτη ανερχόταν στο 60% με 70%. Σήμερα, η περιγεννητική θνησιμότητα έχει ελαττωθεί θεαματικά στο 2 – 4%.

 

Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη ο διαβήτης;

Ο διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ανεξαρτήτως αν είναι Τύπου 1, 2 ή κύησης) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των γυναικών και των μωρών τους. Για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της σύλληψης αυξάνουν τον κίνδυνο των μωρών για γενετικές ανωμαλίες, θνησιγένεια και πρόωρο τοκετό.

Επιπλέον, μεταξύ των γυναικών με οποιοδήποτε τύπο διαβήτη, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για καισαρική τομή ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο των μωρών να αναπτύξουν παχυσαρκία ή διαβήτη Τύπου 2 στο μέλλον.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το νεογνό

Το μωρό μίας διαβητικής μητέρας βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση των παρακάτω επιπλοκών:

 • Αναπνευστική δυσχέρεια
 • Αυτόματες αποβολές
 • Ενδομήτριος θάνατος
 • Ίκτερος
 • Μακροσωμία (γέννηση μεγάλου μωρού)
 • Μυοκαρδιοπάθεια
 • Συγγενείς δυσπλασίες
 • Υπασβεστιαιμία
 • Υπογλυκαιμία.

 

Τι να κάνετε

Σε περίπτωση που έχετε διαβήτη Τύπου 1 ή 2 ή αναπτύξατε διαβήτη κύησης, δείτε τι μπορείτε να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

 

Πριν την εγκυμοσύνη

Για γυναίκες με διαβήτη Τύπου 1 ή 2, είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη στον γιατρό, πριν μείνουν έγκυοι. Η φροντίδα πριν από τη σύλληψη θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να γίνουν προσαρμογές στην παρακολούθηση και τα φάρμακα, καθώς και να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται σχετικά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Κατά την εγκυμοσύνη

Η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να βοηθήσει σε μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Για να ελέγξετε όπως πρέπει τον διαβήτη σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, παρακολουθήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να είστε σωματικά δραστήριες και να λαμβάνετε ινσουλίνη σύμφωνα με τις οδηγίες, εάν χρειάζεται.

 

Μετά την εγκυμοσύνη

Έχετε ένα πανέμορφο και υγιέστατο μωράκι. Συγχαρητήρια! Εάν έχετε διαβήτη Τύπου 1 ή 2, συνεχίστε την αγωγή σας, πειθαρχημένα, όπως πάντα. Εάν αναπτύξατε διαβήτη κύησης, είναι σημαντικό να προσέξετε τον εαυτό σας, καθώς οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη Τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη 4 έως 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας και συνεχίσετε να κάνετε εξετάσεις κάθε ένα έως τρία χρόνια για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται σε ένα υγιές εύρος.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!