Όποιος πάσχει από διαβήτη ή έχει στο στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον άτομο που πάσχει, ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τη νόσο και αναζητά στοιχεία για αυτήν, συνήθως online. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό αλλά και αναγκαίο. Μόνο εάν κάποιος γνωρίσει καλά αυτό το ύπουλο, χρόνιο νόσημα μπορεί να το αντιμετωπίσει με επιτυχία.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι στο διαδίκτυο, αλλά και εκτός αυτού, μαζί με τη χρήσιμη πληροφορία, “κυκλοφορούν”, δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, αρκετοί μύθοι, πλάνες και παρανοήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Συγκεντρώσαμε τους πιο συνηθισμένους από αυτούς και σας τους παρουσιάζουμε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Μύθος #01. Οι διαβητικοί απαγορεύεται να τρώνε ζάχαρη

Το να έχετε διαβήτη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσετε όλη σας τη ζωή χωρίς ζάχαρη. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Ακολουθώντας σωστά τις οδηγίες του διαβητολόγου τους, οι διαβητικοί μπορούν να απολαύσουν μία μεγάλη ποικιλία φαγητών, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ζάχαρη.

 

Μύθος #02. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να τρώνε “διαβητικά” τρόφιμα

Η σήμανση “κατάλληλα για διαβητικούς” τείνει να χρησιμοποιείται σε γλυκά, μπισκότα και παρόμοια τρόφιμα που είναι γενικά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Οι ειδικοί δεν συνιστούν αυτά τα τρόφιμα, καθώς εξακολουθούν να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και είναι ακριβά.

 

Μύθος #03. Τα άτομα με διαβήτη τελικά τυφλώνονται

Η αλήθεια είναι ότι ο διαβήτης είναι, όντως, η νούμερο 1 αιτία που οδηγεί σε τύφλωση. Ωστόσο, η τύφλωση, όπως και το διαβητικό πόδι, αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα είναι επιπλοκές του διαβήτη, τις οποίες μπορείτε να αποφύγετε, εάν ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης σας, παραμένετε ενεργοί και διατηρείτε ιδανικό σωματικό βάρος.

 

Μύθος #04. Δεν είναι ασφαλές να οδηγείτε εάν έχετε διαβήτη

Με την προϋπόθεση ότι είστε υπεύθυνοι οδηγοί και έχετε καλό έλεγχο του διαβήτη σας, οι έρευνες δείχνουν ότι αν είστε διαβητικός, δεν είστε σε καμία περίπτωση λιγότερο ασφαλής στους δρόμους από οποιονδήποτε άλλον. Αυτός είναι ένας μύθος που επιμένει, παρά τα στοιχεία που τον καταρρίπτουν.

 

Μύθος #05. Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να αθληθούν

Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ενθαρρύνονται να ασκούνται ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η διατήρηση της δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Άλλωστε, υπάρχουν δεκάδες πρωταθλητές σε όλα τα αθλήματα, ακόμη και Ολυμπιονίκες, με διαβήτη Τύπου 1 ή 2 (διαγνωσμένοι κατά τη διάρκεια της καριέρας τους).

 

Μύθος #06. Τα άτομα με διαβήτη κρυολογούν πιο εύκολα

Δεν είναι αλήθεια. Ενώ υπάρχει κάποια ιατρική έρευνα που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες, δεν υπάρχει τίποτα που να το αποδεικνύει με βεβαιότητα. Υπάρχουν πάντως, κάποιες ασθένειες που είναι πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη.

 

Μύθος #07. Οι διαβητικοί δεν μπορούν να φάνε σταφύλια

Κυκλοφορεί συχνά ό μύθος ότι οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη δεν μπορούν να φάνε σταφύλια (και κατ’ άλλους μπανάνες ή μάνγκο). Ωστόσο, μπορείτε να επιτύχετε καλό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, ακολουθώντας μια δίαιτα που περιλαμβάνει αυτά τα φρούτα. Στην πραγματικότητα, τα σταφύλια και οι μπανάνες, όπως όλα τα φρούτα, είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά και γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα.

 

Μύθος #08. Όποιος τρώει πολλά γλυκά παθαίνει διαβήτη

Για τον διαβήτη Τύπου 1, αυτό δεν έχει καμία απολύτως βάση. Αλλά και για τον διαβήτη Τύπου 2, τον λεγόμενο και “ενηλίκων”, τα γλυκά επίσης δεν παίζουν κανένα ρόλο παρά μόνο στον βαθμό που ευθύνονται για παχυσαρκία. Δεν πρόκειται δηλαδή για την ίδια τη ζάχαρη που προκαλεί τον διαβήτη, αλλά για την κατανάλωση πολλών θερμίδων που προκαλεί παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της προδιαθέτει για διαβήτη.

 

Μύθος #09. Ο διαβήτης είναι μεταδοτικός

Υπάρχουν εκατοντάδες νοσήματα που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ο διαβήτης, κατηγορηματικά και απόλυτα όχι. Κανένας τύπος διαβήτη, με κανέναν τρόπο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

Μύθος #10. Διαβήτη παθαίνουν μόνο οι μεγάλοι

Για τον διαβήτη Τύπου 1, τον λεγόμενο και “νεανικό” διαβήτη, αυτό προφανώς και δεν ισχύει. Αυτό όμως που, δυστυχώς, έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι και ο διαβήτης Τύπου 2 εμφανίζεται πλέον σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής.

 

Μύθος #11. Ο διαβήτης είναι κληρονομικός

Αυτό που μπορεί να κληρονομηθεί, εν μέρει, είναι η προδιάθεση για διαβήτη. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στον διαβήτη Τύπου 2, στον οποίο όμως ο τρόπος ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης) παίζει σημαντικότερο ρόλο. Κληρονομικές μορφές διαβήτη με την κλασική έννοια αφορούν κάποια πολύ σπάνια γενετικά σύνδρομα.

 

Μύθος #12. Ο διαβητικός εθίζεται στην ινσουλίνη

Μεγάλο λάθος και πολύ διαδεδομένη και επιζήμια παρανόηση. Η ινσουλίνη δεν προκαλεί εθισμό και δεν υπάρχει κανείς λόγος που να δικαιολογεί την καθυστέρηση στη χορήγησή της, αν ο ιατρός το κρίνει αναγκαίο. Καθώς ο διαβήτης είναι μία εφ’ όρου ζωής ασθένεια, ο διαβητικός δεν αποχωρίζεται την ινσουλίνη, όχι επειδή έχει εθιστεί σε αυτήν, αλλά επειδή την έχει ανάγκη.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!