Εάν πάσχετε από διαβήτη ή εάν έχετε διαβητικό άτομο στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον, γνωρίζετε κατά πάσα πιθανότατα, τα λεγόμενα “3 π”, που αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα διαβήτη:

  • Πολυφαγία (έντονη πείνα)
  • Πολυδιψία (δίψα που δεν υποχωρεί)
  • Πολυουρία

Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν κάποια πρώιμα συμπτώματα σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 που ενδέχεται να αγνοηθούν από τους ασθενείς, αλλά όχι από τους γιατρούς. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί ποια είναι, και εάν παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα, επικοινωνήστε με τον διαβητολόγο σας.

 

Σκούρυνση του δέρματος (μελανίζουσα ακάνθωση)

Αρκετά πριν την έλευση του διαβήτη, μπορεί να παρατηρηθεί σκούρυνση του δέρματος στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτό ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση και είναι συνήθως ένα σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη (απώλεια ευαισθησίας στην ορμόνη που χρησιμοποιεί το σώμα για τη ρύθμιση της γλυκόζης), που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μελανίζουσα ακάνθωση μπορεί επίσης να προκληθεί από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προβλήματα του θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός) και κακοήθειες. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, η κορτιζόνη, η νιασίνη και η αυξητική ορμόνη μπορεί επίσης να προκαλέσουν μελανίζουσα ακάνθωση.

 

Φλεγμονές στα ούλα

Η περιοδοντίτιδα, γνωστή και ως “περιοδοντική νόσος” είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών. Μπορεί όμως να είναι και ένα πρώιμο σημάδι του διαβήτη Τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα, και ειδικά τα πιο σοβαρά περιστατικά, είχαν υψηλότερα ποσοστά προδιαβήτη και διαβήτη (τόσο διαγνωσμένου όσο και αδιάγνωστου).

Η σύνδεση μεταξύ της νόσου των ούλων και του διαβήτη δεν είναι καινούρια και δείχνει να είναι αμφίδρομη καθώς η ύπαρξη μιας πάθησης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της άλλης. Αυτό γίνεται γιατί η φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων ενθαρρύνεται από τους ίδιους παράγοντες που ευθύνονται για το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκαλούν διαβήτη.

 

Απώλεια όρασης ή ακοής

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα υγρών γύρω από τους βολβούς των ματιών, προκαλώντας μειωμένη ή θολή όραση. Όταν το σάκχαρο στο αίμα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, η όραση συνήθως αποκαθίσταται, αλλά εάν ο διαβήτης παραμείνει αρρύθμιστος για πολύ καιρό, η βλάβη μπορεί να γίνει μόνιμη.

Παρομοίως, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τα νευρικά κύτταρα στο αυτί και να προκαλέσει διαταραχή της ακοής. Αυτό είναι κάτι που οι έμπειροι ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν πάντα υπόψιν τους όταν εξετάζουν κάποιον ασθενή.

 

Περισσότερος ύπνος

Σε επιστημονική μελέτη, δημοσιεύτηκε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο από μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο ή καθόλου.

Αν και ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν προκαλεί διαβήτη, μπορεί να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος. Το ίδιο ισχύει και για άλλα προβλήματα ύπνου, όπως η υπνική άπνοια.

 

Μυρμηγκιάσματα στα πόδια

Μερίδα ατόμων που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη έχουν ήδη κάποια νευρική βλάβη που σχετίζεται με τη νόσο. Στα αρχικά στάδια, αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό στα πόδια μέσα από περίεργες αισθήσεις που οι ασθενείς τις περιγράφουν ως “μυρμηγκιάσματα”, “κάψιμο”, “τσιμπήματα από βελόνες” ή “ηλεκτρικά τινάγματα”. Αυτές οι αισθήσεις γίνονται πιο έντονες τη νύχτα.

Να σημειωθεί ότι αυτά τα μυρμηγκιάσματα μπορούν να προκληθούν από κάτι τόσο απλό όπως τα ψηλά τακούνια ή η ορθοστασία σε ένα μέρος για πολύ ώρα. Από την άλλη μεριά, μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, επομένως είναι σημαντικό να τα αναφέρετε στον γιατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!