Το νησί είναι υπέροχο! Τα μεσαιωνικά του κάστρα εντυπωσιακά. Τα σπήλαια με τους πανέμορφους σταλακτίτες κόβουν την ανάσα. Τα καλντερίμια στα παραδοσιακά χωριά απολαυστικά. Ο κάμπος με τα πανέμορφα περιβόλια μοσχοβολάει. Και η παραλία με τα μαύρα βότσαλα, μία από τις πιο όμορφες που έχετε πάει ποτέ.

Τότε, γιατί η πιο σημαντική στιγμή της εξερεύνησης είναι όταν φτάνετε στην ταβέρνα; Ή για να το πούμε αλλιώς, γιατί, περισσότερο και από τα γαλαζοπράσινα νερά και τις ανέγγιχτες παραλίες σας ενθουσιάζουν τα χρυσοκίτρινα μπουρεκάκια  και οι αμέτρητες ποικιλίες; Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Παράγοντας πρώτος – η ατμόσφαιρα

Η αίσθηση της γεύσης δεν εξαρτάται μόνο από τους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά και από την ψυχολογία. Πόσες φορές άλλωστε, όταν είμαστε αγχωμένοι και τρώμε κάτι “στα πεταχτά” δεν καταλαβαίνουμε καν τη γεύση; Στις διακοπές μας, οι τροφές έχουν την τάση να έχουν καλύτερη γεύση.

Δεν είναι παράδοξο. Όταν κάθεστε στην παραλία, με τη ζεστασιά του ήλιου, τη μυρωδιά της θάλασσας και την αίσθηση της άμμου, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δοκιμάζετε το φαγητό και το απολαμβάνετε. Ακόμα και ένα τοστ με θέα το ηλιοβασίλεμα δεν έχει καμία σχέση με το τοστ που τρώτε περπατώντας αγχωμένη για να προλάβετε το μετρό.

 

Παράγοντας δεύτερος – η κοινωνικότητα

Στις διακοπές το φαγητό είναι μία κοινωνική δραστηριότητα που δεν έχει καμία σχέση με το ταπεράκι που παίρνουμε στο γραφείο. Είναι λογικό στις διακοπές σας, είτε με την οικογένειά σας, είτε με την παρέα σας, είτε με το έτερό σας ήμισυ, να συν-γευματίζετε, πολύ περισσότερο από ό,τι το κάνετε στο σπίτι.

Όταν όμως συν-γευματίζουμε συμβαίνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι συζητάμε. Η συζήτηση αποσπά πολλές φορές την προσοχή μας από το πιάτο μας και έτσι το αίσθημα του κορεσμού έρχεται πιο αργά από ότι συνήθως. Ο κύκλος συζητάμε – πεινάμε – συζητάμε επαναλαμβάνεται αδιάκοπα.

Το δεύτερο που συμβαίνει είναι ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι από ατσάλι. Η παρουσία άλλων ανθρώπων που τρώνε δίπλα μας είναι δεδομένο ότι θα μας επηρεάσει και θα μας κάνει να νιώθουμε ότι πεινάμε περισσότερο. Προσπαθούμε λοιπόν να ταιριάξουμε τον ρυθμό με τον οποίο τρώμε με των γύρω μας. Είναι απλά ανθρώπινη φύση!

 

Παράγοντας τρίτος – η χαλάρωση

Οι διακοπές είναι, εξ ορισμού, προσωρινές. Μετά από μία βδομάδα ή δέκα ημέρες, θα πρέπει να επιστρέψετε στην πραγματικότητα που σχεδόν πάντα εμπεριέχει κάποια λογική ρουτίνας. Όταν όμως είμαστε μακριά από το κανονικό μας περιβάλλον, νιώθουμε λιγότερο περιορισμένοι και περισσότερο απελευθερωμένοι. Με μία λέξη: χαλαρώνουμε.

Κατά ένα μέρος, αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τέλος σε αυτήν τη χαλάρωση. Ναι, θα φάμε ένα ορεκτικό παραπάνω, ένα κυρίως πιο χορταστικό και ένα επιδόρπιο με περισσότερες θερμίδες (και θα τα συνοδεύσουμε και με αλκοόλ σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι συνηθίζουμε) καθώς γνωρίζουμε ότι αυτή η “κακή συνήθεια” δεν πρόκειται να διαρκέσει.

 

Παράγοντας τέταρτος – η δραστηριότητα

Σε ένα τυπικό 24ωρο εκτός διακοπών, η αλήθεια είναι ότι δεν αρχίζετε τη μέρα σας με μία ώρα κολύμπι, σκούμπα, ρακέτες, σκι και λοιπά, ούτε τη συνεχίζετε με ένα κοπιαστικό περίπατο στα σοκάκια του χωριού με δεκάδες στάσεις για φωτογραφίες.

Η αλλαγή της δραστηριότητάς σας σε ρυθμούς 50% ή και 100% ακόμη πιο απαιτητικούς από ό,τι συνήθως θα κάνει τον οργανισμό σας να αναζητήσει περισσότερες θερμίδες.

 

Συμπέρασμα

Είναι απολύτως λογικό να πεινάτε στις διακοπές. Είναι απολύτως αναμενόμενο εσείς που ξεκινάγατε την ημέρα σας με ένα σκέτο φραπέ να καταβροχθίζετε όλο τον μπουφέ στο πρωινό του ξενοδοχείου. Και η προσπάθεια να καταπνίξετε την πείνα σας θα είναι ένα μαρτύριο, στο οποίο δεν έχετε λόγο να υποβληθείτε.

Όμως, μερικά τρικ βοηθάνε! Ξεγελάστε τον οργανισμό και τον μεταβολισμό σας, ώστε να επιστρέψετε από τις διακοπές χωρίς παραπανίσια κιλά. Μερικές συμβουλές:

  • Πίνετε πολύ νερό (βοηθά και στην πρόληψη της αφυδάτωσης).
  • Φρούτα, φρούτα, φρούτα.
  • Είναι καλοκαίρι, προτιμήστε το ψάρι για κυρίως.
  • Οι σαλάτες είναι
  • Το κυριότερο: προσπαθήστε να σταματήσετε στο ένα ποτήρι κρασί/μία μικρή φιάλη μπίρας/ένα κοκτέιλ!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!