1Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον πλανήτη, χιλιάδες επιστήμονες και ερευνητές εργάζονται για να δημιουργήσουν το φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Παράλληλα, επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό εργάζονται ακατάπαυστα και με αυταπάρνηση προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και στο κοινωνικό σύνολο.

Σε όλους αυτούς που εργάζονται έτσι, όλοι εμείς οι υπόλοιποι χρωστάμε το εξής: να εργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε ή και να μηδενίσουμε τις πιθανότητες προσβολής μας από τον COVID-19. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα κυριότερα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε για την προστασία μας στους χώρους εργασίας.

 

Τηλεεργασία

Η έννοια της τηλεεργασίας, αν και ήδη υφίστατο για μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν συνεργάτες στο εξωτερικό, μπήκε πλέον, ξαφνικά, στη ζωή όλων μας. Με πρωτοστατούντες τους πολιτικούς, η τηλεεργασία προτείνεται και καθιερώνεται ως μία εναλλακτική εργασιακή πρακτική.

Για όσους εργαζομένους είναι εφικτό (προφανώς δεν μπορεί να είναι για όλους) η τηλεεργασία είναι μία θαυμάσια λύση που επιτρέπει τη διατήρηση της εργασιακής καθημερινότητας. Είναι αλήθεια, ότι για όσους είναι ασυνήθιστοι στον τρόπο αυτό εργασίας, θα εμφανιστούν προβλήματα συντονισμού. Ωστόσο, το τίμημα αυτό είναι πολύ μικρό εάν σκεφτούμε τις πιθανές συνέπειες από τον κορωνοϊό.

 

Ελάττωση προσωπικών επαφών

Ο ψύκτης της εταιρείας και το φωτοτυπικό πρέπει να μείνουν “έρημοι” για λίγο καιρό. Το ίδιο και κλειστοί χώροι, όπως η κουζίνα. Αποφύγετε, στο μέτρο του δυνατού, τις προσωπικές επαφές. Τηλεφωνήστε στον συνάδελφο του λογιστηρίου, έστω και αν είσαστε “μεσοτοιχία”.

Αυτό ισχύει και για τους εξωτερικούς σας συνεργάτες. Κάνετε τηλεδιάσκεψη μέσω Skype, όποτε είναι δυνατόν. Ζητήστε να σταματήσουν οι επισκέψεις εξωτερικών στο λογιστήριο. Στείλετε εσείς με courier στους συνεργάτες τυχόν έγγραφα, επιταγές κλπ.

 

Αποφύγετε τις χειραψίες

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να δείτε κάποιον συνεργάτη, αποφύγετε τη χειραψία, και, προς Θεού, τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά, έστω και αν πρόκειται για συνεργάτη σας επί χρόνια. Ο κορωνοϊός δεν κοιτάζει πόσα χρόνια γνωρίζετε με κάποιον! Χειραψία και μετά από αυτή το χέρι σας σε μάτια, μύτη ή στόμα μοιάζει με ανοιχτή πρόσκληση προς τον κορωνοϊό.

 

Απολυμάνετε τις επιφάνειες

Κάντε το κάθε πρωί. Ας είναι αυτή η πρώτη σας κίνηση στο γραφείο. Οι επιφάνειες περιλαμβάνουν το πληκτρολόγιό σας (ειδικά αυτό), το ποντίκι, το mouse pad, το ακουστικό του τηλεφώνου και την επιφάνεια του γραφείου σας (στην πραγματικότητα, η απολύμανση θα έπρεπε να είναι ήδη μία καλή σας συνήθεια και για την αποφυγή της εποχικής γρίπης).

 

Πλένετε τα χέρια σας συχνά

Μετά από κάθε σας επίσκεψη σε χώρο όπου μπορεί να επιβιώνει κορωνοϊός στο εργασιακό σας περιβάλλον (στην τουαλέτα, στην αποθήκη, στην κουζίνα κλπ), πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Μην τα “ραντίζετε” με νερό, δεν είναι αυτός ο τρόπος. Σαπουνίστε καλά δάχτυλα και παλάμες και πλύνετε επί 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα.

 

Αυτοπεριοριστείτε

Τελευταίο και κυριότερο από όλα, σε περίπτωση που αρρωστήσετε, παρουσιάζοντας οποιοδήποτε σύμπτωμα, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, κρυάδες κλπ, ΜΗΝ πάτε στο γραφείο. Δεν έχει σημασία πόση δουλειά μπορεί να έχετε, μην μετατρέψετε τους εαυτούς σας σε κινούμενες ωρολογιακές βόμβες.

Αυτοπεριοριστείτε και περιμένετε μέχρι να γίνετε εντελώς καλά. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να παραμείνετε σπίτι, ερχόμενοι σε τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας. Μάθετε περισσότερα στο eody.gov.gr

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!