Πρώτη μέρα στην κατασκήνωση! Ο μικρός Γιαννάκης 8 ετών, καμάρι της μαμάς και του μπαμπά του, τα πάει περίφημα. Έχει προσαρμοστεί πλήρως, ακούει τους ομαδάρχες και τους κοινοτάρχες και έχει ήδη κάνει περισσότερους από 20 νέους φίλους. Δεύτερη μέρα κατασκήνωσης. Ο μικρός Γιαννάκης παίρνει τηλέφωνο τη μαμά του και παραπονιέται ότι “πονάει η κοιλίτσα του”.

Αχ αυτή η κοιλίτσα! Οι κοιλιακές και εντερικές διαταραχές στα παιδιά είναι μία από τις συνηθισμένες καλοκαιρινές παθήσεις, στην κατασκήνωση και όχι μόνο. Ας μη ξεχνάμε ότι το κοιλιακό άλγος, μαζί με τον πυρετό και τον βήχα είναι οι τρεις συχνότεροι λόγοι επίσκεψης στον παιδίατρο.  Ας δούμε λοιπόν τις συχνότερες κοιλιακές διαταραχές και ας μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτές.

 

Τα… “κακά” μαντάτα

Ας αρχίσουμε με τη νούμερο 1 υπεύθυνο για περισσότερες από τις μισές κοιλιακές διαταραχές στα παιδιά. Δεν είναι άλλη από τη “φίλη” μας (που επισκέπτεται πολλές φορές και εμάς τους ενήλικες συχνά) τη δυσκοιλιότητα. Το καλοκαίρι, τα παιδιά, με την αλλαγή περιβάλλοντος, είτε στην κατασκήνωση, είτε στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά, βγαίνουν από το ρυθμό τους.

Παίζουν συνέχεια και ξεχνιούνται ή σε πολλές περιπτώσεις ντρέπονται να πάνε σε ξένη τουαλέτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ενεργούνται για δύο ή και περισσότερες μέρες. Κάποια παιδιά πάλι, μπορεί να πηγαίνουν κάθε μέρα, αλλά να μην κενώνουν το έντερό τους όπως πρέπει. Όταν λοιπόν τηλεφωνήσει η γιαγιά από το χωριό έντρομη για να σας πει ότι στη χαϊδεμένη της εγγονή Αντιγόνη (που έχει και το όνομά της), “πονάει η κοιλίτσα της”, μην πανικοβληθείτε!

Κάντε πρώτα την έρευνά σας και αν όντως, αποδειχθεί ότι η “συνήθης ύποπτη” δυσκοιλιότητα φταίει και σε αυτή την περίπτωση, πάρτε τα μέτρα σας. Πρώτα από όλα, περιορίστε τις “λευκές τροφές”. Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, γάλα, τυρί, μήλα, μπανάνες, αλλά και επεξεργασμένα ζαχαρώδη προϊόντα (μπισκότα, τσουρέκια, γλυκά κλπ)  μπορούν όλα να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Από εκεί και πέρα, φροντίστε ώστε το παιδί να παίρνει περισσότερα υγρά και βάλτε του όσα περισσότερα πράσινα λαχανικά μπορείτε στη διατροφή του. Ωθήστε το να γυμνάζεται, καθώς η άσκηση συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και βοηθήστε το να πάει τουαλέτα με μία κουταλιά μέλι ή ελαιόλαδο ή κομπόστα από δαμάσκηνα. Τέλος, υπενθυμίζετε του να πηγαίνει τουαλέτα χωρίς να ντρέπεται. Για περιστασιακή χρήση, μπορείτε να χορηγήσετε υπόθετα γλυκερίνης, όμως πάντοτε με φειδώ.

 

Ωπ… ΓΟΠ!

Εάν αναρωτιέστε τι σημαίνουν τα άγνωστα αυτά αρχικά, είναι πολύ απλό: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μία διαταραχή που με την αύξηση των αναψυκτικών και σοκολατοειδών που καταναλώνουν τα παιδιά το καλοκαίρι μπορεί να εμφανιστεί και να τα βασανίσει αρκετά.

Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα οξέα του στομάχου μαζί με τα τρόφιμα και υγρά ρέουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί κάψιμο στο παιδί αλλά και πόνο στην κοιλίτσα του. Τι μπορείτε να κάνετε; Καθώς η ΓΟΠ μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένες τροφές, προσαρμόστε όσο μπορείτε την καλοκαιρινή διατροφή του παιδιού.  Ζαχαρούχα, σοκολατούχα, εσπεριδοειδή, αναψυκτικά, καλό είναι να περιοριστούν. Εάν η ΓΟΠ επιμένει, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

 

Χρόνιο ψυχογενές κοιλιακό άλγος

Η κοιλίτσα όμως δεν πονάει μόνο το καλοκαίρι! Το χρόνιο ψυχογενές κοιλιακό άλγος, όπως λέει και το όνομά του, δεν είναι ένα έκτακτο περιστατικό. Υποτροπιάζει τρεις φορές τουλάχιστον σε διάστημα ενός μηνός ή έχει ένα τουλάχιστον επεισόδιο ανά εβδομάδα, με ένταση που επηρεάζει τη φυσιολογική δραστηριότητα του παιδιού.

Καθώς οι μύες του εντέρου και του στομάχου έχουν πλούσια νεύρωση (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το στομάχι αποκαλείται “ο δεύτερος εγκέφαλος”) μπορούν αρκετές φορές να ερεθιστούν με αποτέλεσμα τη σύσπασή τους και την πρόκληση πόνου. Ο πόνος εντοπίζεται γύρω από τον αφαλό και δεν αντανακλάται σε άλλες θέσεις.

Συνήθως, το ψυχογενές άλγος συναντάται σε ευαίσθητα, σοβαρά και υπεύθυνα παιδιά που έχουν ψηλούς στόχους στο σχολείο και δεν μπορούν να δεχθούν την αποτυχία. Σαν γονείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να στηρίξουμε το παιδί, πάντοτε διακριτικά, για να αντιμετωπίσει τους ψυχολογικούς παράγοντες που οδηγούν στο άλγος.

 

Επίλογος

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει παραπονεθεί στη μαμά ότι “πονάει η κοιλίτσα του”. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πόνος αυτός δεν είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής παθολογικής κατάστασης και δεν πρέπει να οδηγεί τους γονείς σε κινήσεις πανικού. Ωστόσο, επειδή σαν γονείς ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, εάν έχουμε και την παραμικρή υποψία ότι το καλοκαιρινό πονάκι του παιδιού δεν είναι αθώο, συμβουλευόμαστε αμέσως τον παιδίατρό μας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!