Οι συστάσεις είναι εξαιρετικές. Οι online κριτικές γενικά καλές. Η θέα είναι άψογη και ο σερβιτόρος ευγενικός και εξυπηρετικός. Το μενού φαίνεται χορταστικό, πρωτότυπο και δελεαστικό. Να ξεκινήσετε άραγε με παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα με χειροποίητο φύλλο, πουρέ φάβας με κρεμμυδάκι ή με μπιφτεκάκια προβατίνας με σος γιαουρτιού;

Να ξεκινήσετε από την υγιεινή.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Time, έχετε διπλάσιες πιθανότητες να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, τρώγοντας σε ένα εστιατόριο από ό,τι τρώγοντας στο σπίτι. Και ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών, όπου οι μέρες είναι λίγες και αυτά που θέλετε να κάνετε πολλά, μια τροφική δηλητηρίαση είναι ό,τι χειρότερο.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί, συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Αρκετές από τις συμβουλές προέρχονται “εκ των έσω”, από επαγγελματίες που δουλεύουν στην εστίαση.

 

Εμπιστευθείτε την κρίση σας, όχι τις κριτικές

Πολλοί από εμάς, πριν πάμε σε κάποια ταβέρνα, αναζητούμε τις βαθμολογίες Google, Trustpilot κλπ. Δεν είναι λάθος – δεν είναι όμως και πανάκεια. Πρώτα από όλα, οι βαθμολογίες μπορεί να είναι “φουσκωμένες” υπερβολικά από αυτούς που έχουν κάποιο συμφέρον. Εάν η ταβέρνα “τα 9 αδέρφια” οφείλει τις μισές κριτικές της στις ευρύτερες οικογένειες των 9 αδερφιών, σίγουρα δεν είναι όσο αντικειμενική θα θέλατε.

Επιπλέον, οι ταβέρνες αλλάζουν. Ένας παλιός ιδιοκτήτης μπορεί να έχει φύγει, ή ακόμη και ένας μάγειρας που έκανε τη διαφορά. Εμπιστευθείτε την κρίση σας και το ένστικτό σας, ώστε να αποφύγετε να πείτε, την επόμενη ημέρα, από το κρεβάτι του πόνου “μα το Google τους έδινε 4 κόμμα 5!”.

 

Μην πάτε τελευταίοι

Προσπαθήστε να μην είσαστε οι τελευταίοι θαμώνες, ειδικά σε μία ημέρα του καλοκαιριού, όπου οι άνθρωποι της ταβέρνας δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τον φόρτο εργασίας. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το φαγητό σας να είναι μπαγιάτικο, και μάγειρες και σερβιτόροι να είναι κουρασμένοι και ελαφρά ζαλισμένοι. Εάν κάποιος ήδη σφουγγαρίζει το πάτωμα τη στιγμή που μπαίνετε στην ταβέρνα, αφήστε το καλύτερα για αύριο.

 

Πιάσατε τον τιμοκατάλογο; Πλύνετε τα χέρια σας

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, ο τιμοκατάλογος έχει πάνω του τον μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από όλα τα αντικείμενα στο τραπέζι ενός εστιατορίου, με μέσο όρο 185.000 βακτηρίων, σχεδόν 16 φορές περισσότερα από το δεύτερο πιο μολυσμένο από μικρόβια αντικείμενο (αν αναρωτιέστε ποιο είναι, πρόκειται για την αλατιέρα/πιπεριέρα). Εάν τον χρησιμοποιήσετε, πλύνετε μετά τα χέρια σας.

 

Προσοχή στους κιμάδες

Ο φρέσκος κιμάς έχει λαμπρό, κόκκινο χρώμα (που οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα της πρωτεΐνης μυογλοβίνης). Ο κιμάς που έχει μαύρο, καφέ ή γκρι χρώμα, ενώ παρουσιάζει και κολλώδη υφή, είναι αλλοιωμένος. Όμως, καθώς δεν είναι εύκολο να πάτε στην κουζίνα της ταβέρνας ή του εστιατορίου για μία επιτόπια έρευνα, είναι καλύτερο να αποφύγετε τους κιμάδες.

 

Ασυνήθιστα πιάτα

Ό,τι δεν “κινείται” σε μία ταβέρνα, έχει και τις περισσότερες περιπτώσεις να μην είναι όσο φρέσκο θα θέλατε. Μπορεί η σούπα με αχιβάδες στην ψαροταβέρνα να σας “γυάλισε το μάτι”, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε πόσες ώρες είναι ήδη εκεί μαγειρεμένη, περιμένοντας τον πρώτο της πελάτη. Αποφύγετε τα ασυνήθιστα πιάτα και ακολουθήστε την πεπατημένη.

 

Προτιμήστε medium ή rare κρέας

Αν και το κρέας συνιστάται να μαγειρεύεται σε σωστή εσωτερική θερμοκρασία για να αποφευχθούν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, είναι καλύτερα να το παραγγείλετε medium ή rare. Κάποιες φορές, οι μάγειρες είναι πιθανό να κρατήσουν ένα πιο μπαγιάτικο κρέας για τους πελάτες που το προτιμούν καλοψημένο. Αυτά τα επιπλέον λεπτά μαγειρέματος (για να μην αναφέρουμε το ελαφρώς απανθρακωμένο εξωτερικό) μπορεί να κρύψουν την κουρασμένη ποιότητα του ελαφρώς, ή αρκετά μπαγιάτικου  κρέατος.

 

Παραγγείλετε της ώρας

Συνήθως, όταν ο σερβιτόρος έρχεται στο τραπέζι σας, απαριθμεί με ιδιαίτερο “πάθος” τα μαγειρευτά, συμπληρώνοντας, σχετικά αδιάφορα, ότι υπάρχουν, φυσικά, και επιλογές της ώρας. Το πάθος μπορεί να μην οφείλεται μόνο στην ποιότητα των μαγειρευτών, αλλά, ίσως, και στη μειωμένη ζήτηση που τυχαίνει να έχουν την συγκεκριμένη ημέρα. Προτιμήστε φαγητά της ώρας.

 

Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες

Οι τηγανητές πατάτες έτσι κι αλλιώς αποτελούν μία “βόμβα” για την υγεία και καλό είναι να αποφεύγονται. Δεν είναι παρά ένας συνδυασμός υδατανθράκων σε καμένο λάδι, πολλές φορές αγνώστου ποιότητας, το οποίο δεν αλλάζει συχνά. Επειδή δεν μπορείτε να είστε στην κουζίνα για να δείτε αν το λάδι τηγανίσματος είναι χρυσαφί ή έχει γίνει πλέον σκούρο καφέ, θα μπορούσατε να παραλείψετε τις τηγανητές πατάτες από την παραγγελία σας.

 

Κοτόπουλο

Πρόκειται για ένα από τα πιο επίφοβα κρέατα. Η δηλητηρίαση από E.coli (κολοβακτηρίδιο) από μη καλά μαγειρεμένο κοτόπουλο δεν είναι σπάνια και κάποιες φορές έχει επιπλοκές που απαιτούν μεταφορά σε νοσοκομείο. Τρώτε κοτόπουλο στο σπίτι σας και αποφύγετέ το στην ταβέρνα, στο εστιατόριο ή το ξενοδοχείο των διακοπών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!