Ταυτότητα και διαβατήριο είναι στην αριστερή εσωτερική τσέπη του τζιν μπουφάν σας. Το boarding pass είναι στο κινητό, αλλά και τυπωμένο μέσα στην τσάντα σας. Τα γυαλιά ηλίου είναι στηριγμένα στο κεφάλι σας. Ακουστικά, χαρτομάντηλα, φορτιστής και μία μάσκα, για καλό και για κακό, είναι μέσα στη χειραποσκευή σας.

Τα φάρμακά σας που είναι;

Εάν παίρνετε φάρμακα, εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, χρειάζεστε μία ιδιαίτερη οργάνωση και επιμέλεια για την περίοδο των διακοπών. Τα ταξίδια με φάρμακα είναι κάτι που ποτέ δεν πρέπει να παίρνετε ελαφρά. Για αυτό, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις συμβουλές μας, κρατήστε σημειώσεις, και αποφύγετε κάποιες παραλείψεις ή αβλεψίες που μπορεί να σας κοστίσουν και σε χρήμα, και, ακόμα χειρότερα, σε υγεία.

 

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας

Πριν πάτε διακοπές, πηγαίνετε στον γιατρό σας. Είναι ο μόνος ειδικός για να σας πει αν πρέπει να προσαρμόσετε τη δοσολογία των φαρμάκων, σας λόγω του ταξιδιού σας, ή εάν τυχόν χρειάζεστε πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή.

 

Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία

Εάν η αγωγή σας είναι απλή και περιορισμένη, θα ταξιδέψετε, κατά πάσα πιθανότητα, όπως όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες. Εάν όμως πρέπει να ταξιδέψετε με φάρμακα και σύριγγες, μετρητές οξυγόνου, συσκευές εισπνοής, μετρητές γλυκόζης αίματος, νεφελοποιητές ή εξοπλισμό CPAP (για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας), είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε εκ των προτέρων με την αεροπορική εταιρεία για να γνωρίζετε τα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσετε.

 

Τα φάρμακα στη χειραποσκευή

Εάν ταξιδεύετε αεροπορικώς, αποφύγετε να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας στη βαλίτσα. Εάν ο προορισμός σας είναι η Μέμφιδα της Αιγύπτου και η βαλίτσα σας βρεθεί κατά λάθος στο Μέμφις του Τενεσί, θα έχετε σοβαρό πρόβλημα μέχρι να σας επιστραφεί. Επιπλέον, με τα φάρμακα στη χειραποσκευή, έχετε και άμεση πρόσβαση καθ’ οδόν αν χρειαστεί.

 

Θερμοκρασία φαρμάκων

Ένας επιπλέον λόγος για να τοποθετείτε τα φάρμακα στη χειραποσκευή όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, είναι ότι οι παραδοτέες αποσκευές υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Όμως, και στην περίπτωση που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, μην αφήνετε ποτέ τα φάρμακά σας στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στο πορτμπαγκάζ, ακόμα και μέσα στις αποσκευές.

Για φάρμακα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, όπως ορισμένα υγρά ή ενέσιμα, βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα και προσθέστε παγοκύστη.

 

Συσκευασία φαρμάκων

Δώστε σημασία σε δύο σημεία:

  • Τα φάρμακά σας να φυλάγονται στην αρχική τους συσκευασία. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κουτιά χαπιών.
  • Τοποθετήστε τα υγρά φάρμακα σε αεροστεγή συσκευασία για να μη χυθούν μέσα στη χειραποσκευή.

 

Προσοχή στις ζώνες ώρας

Όταν η ώρα στην Ελλάδα είναι 12 το μεσημέρι, στο Μπαλί της Ινδονησίας είναι ήδη ώρα απογευματινού τσαγιού (5 μ.μ.), ενώ στο Ρίο της Βραζιλίας ο κόσμος μόλις ξυπνάει (6 π.μ.). Εάν ταξιδεύετε σε πολύ διαφορετικές ζώνες ώρας από τη δική σας, ρυθμίστε το smartphone σας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ίδιο διάστημα μεταξύ των δόσεων.

Είναι συνήθως ασφαλές να παίρνετε κάποιο φάρμακο μία ή δύο ώρες νωρίτερα ή αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα, αλλά μην διπλασιάζετε τις δόσεις. Επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ταξιδέψετε, για να δείτε πώς θα χειριστείτε τη μετάβαση σε μια νέα ζώνη ώρας.

 

Φάρμακα και ήλιος

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αντιβιοτικών και στατινών, μπορούν να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στον ήλιο και να αυξήσουν τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων. Μάθετε εάν κάποιο από τα φάρμακά σας μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

 

Διαχειριστείτε τις προμήθειές σας

Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά φάρμακα για να περάσετε το ταξίδι σας, και λίγα παραπάνω. Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, την τελευταία ημέρα των διακοπών σας, να ψάχνετε σε μία ξένη χώρα για το φάρμακο που σας τελείωσε και που πιθανόν να έχει άλλο τοπικό όνομα. Μία ακόμη καλύτερη λύση είναι να έχετε ένα επιπλέον απόθεμα 2 εβδομάδων, που θα σας καλύψει εάν, για οποιονδήποτε λόγο, μείνετε περισσότερο από το αναμενόμενο στον προορισμό σας.

 

Χρήση συνταγής στο εξωτερικό

Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση και πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή στη διάρκεια του ταξιδιού σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει τη λεγόμενη “διασυνοριακή συνταγή” (ισχύει για χώρες της ΕΕ). Η συνταγή πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ονοματεπώνυμο (ολογράφως) και ημερομηνία γέννησης του ασθενή
  • Ημερομηνία έκδοσης της συνταγής
  • Ονοματεπώνυμο (ολογράφως) ειδικότητα, διεύθυνση εργασίας, στοιχεία επικοινωνίας και υπογραφή του συνταγογραφούντος ιατρού
  • Στοιχεία του συνταγογραφούμενου φαρμάκου: κοινή ονομασία, και όχι εμπορική (καθώς η εμπορική μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα), μορφή (διάλυμα, δισκίο κλπ), περιεκτικότητα, ποσότητα και δοσολογία.

Ιδανικά, η συνταγή να είναι στα αγγλικά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!