Έχετε μόλις επιστρέψει από τις διακοπές και κάνετε update στα κοινωνικά σας μέσα. Η μία φίλη, αφού εξερεύνησε ολόκληρη την Κρήτη, έφερε πίσω πλούσιες κρητικές γραβιέρες και ετοιμάζεται για μοναδικές συνταγές. Like. Η άλλη φίλη έφερε μία συλλογή από πανέμορφα κοχύλια που ήδη δείχνουν εντυπωσιακά μέσα στη γυάλα με άμμο, στο τραπεζάκι του σαλονιού της. Επίσης like. Όσο σκρολάρετε στο κινητό σας, διαπιστώνετε ότι όλοι έχουν φέρει κάτι από τις διακοπές τους! Το ίδιο και εσείς:

Ανεβασμένη χοληστερίνη και σύνδρομο κόπωσης.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας μετά την επάνοδο από τις διακοπές και πάρετε τα μέτρα σας ώστε να μην συμβούν σε εσάς.

 

 Γενικά

Τα ιατρικά προβλήματα που εμφανίζονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι δύο τύπων:

 • Ψυχοσωματικά προβλήματα. Δημιουργούνται από την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα της ζωής και το συναισθηματικό στρες που τη συνοδεύει.
 • Προβλήματα που οφείλονται σε παθογόνα που έδρασαν στις διακοπές και εκδηλώνονται μέρες ή εβδομάδες μετά την επιστροφή στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ιατρικά προβλήματα που εμφανίζονται έως και έξι μήνες από την επιστροφή μπορεί να σχετίζονται με ταξίδια.

 

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες

Ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους παράγοντες των διακοπών που προκαλούν προβλήματα υγείας μετά την επιστροφή σας, περιλαμβάνονται οι εξής:

 • Φτωχή υγιεινή
 • Κακή διατροφή
 • Ασταθής σεξουαλική δραστηριότητα
 • Επαφή με ζώα ή έντομα
 • Ανεπαρκές ιστορικό εμβολιασμού
 • Τύπος ταξιδιού (πχ ελεύθερο κάμπινγκ)
 • Μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας με την επιστροφή σας από τις διακοπές.

 

Σύνδρομο κόπωσης

Πηγαίνετε στις διακοπές σας με σκοπό να ξεκουραστείτε, αλλά τελικά επιστρέφετε πιο κουρασμένοι από ποτέ; Η κατάστασή σας είναι πιθανό να οφείλεται σε σύνδρομο κόπωσης που πυροδοτήθηκε από τα εξής:

 • Ένταξη στην εργασιακή ρουτίνα “με το καλημέρα”
 • Αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις
 • Έναρξη σχολείων
 • Επιστροφή στις συσσωρευμένες εκκρεμότητες.

Το σύνδρομο κόπωσης είναι αρκετά συχνό και μπορεί να σας πλήξει έως και ένα μήνα μετά τις διακοπές. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταπολεμήσετε είναι να ενταχθείτε σταδιακά στην εργασιακή σας ρουτίνα και να επιστρέψετε στις καλές συνήθειες διατροφής και άσκησης.

 

Αϋπνία

Η ξαφνική αλλαγή συνηθειών, το άγχος και η αύξηση της κατανάλωσης καφέ αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον κύκλο ύπνου – εγρήγορσης κατά την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών ζωνών, η κακή ποιότητα ύπνου επιδεινώνεται και μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες. Το jet lag δεν είναι καθόλου αθώο!

 

Διάρροια

Η διάρροια μετά την επιστροφή σας οφείλεται συνήθως σε λοιμώδη αίτια που έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δυσανεξία στη λακτόζη ή σύνδρομο υπερευαισθησίας του εντέρου. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, καταναλώστε πολλά υγρά και αφεψήματα βοτάνων και εντάξτε με μέτρο τροφές όπως ρύζι, σούπες και ζυμαρικά στη διατροφή σας.

Προσοχή: εάν η διάρροια δεν ανταποκρίνονται στους παραπάνω απλούς διατροφικούς χειρισμούς ή συνοδεύεται από σοβαρότερα συμπτώματα (πυρετός, πτώση πίεσης, αφόρητη διάρροια, έμετος), είναι απαραίτητη η ιατρική αξιολόγηση.

 

Πυρετός

Ίσως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα μετά την επάνοδο από τις διακοπές. Η πτώση του ανοσοποιητικού σας με την επάνοδο στην καθημερινότητα μπορεί να ανοίξει την πόρτα στις απλές ιώσεις. Συχνά συνοδευτικά του πυρετού μπορεί να είναι το μπούκωμα, ο βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και τυχόν διαταραχές γεύσης και οσμής.

Ο πυρετός μετά τα ταξίδια πρέπει πάντα να εκτιμάται ιατρικά, μέσω μίας σωστής παθολογικής εξέτασης.

 

Δερματικά εξανθήματα

Τα δερματικά εξανθήματα είναι πολύ συχνά μετά την επιστροφή από τις διακοπές και μπορεί να περιλαμβάνουν απλές αντιδράσεις υπερευαισθησίας από τσιμπήματα εντόμων μέχρι σοβαρές μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις (τα μυκοβακτηρίδια είναι 130 και πλέον είδη μικροβίων που αφθονούν στο περιβάλλον των διακοπών και ιδιαίτερα όπου υπάρχουν νερά). Συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας.

 

Διαταραχές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου

Εάν τον Αύγουστο το παρακάνατε με τις τοπικές λιχουδιές και το αλκοόλ, τον Σεπτέμβριο θα σας έρθει, δυστυχώς, η “λυπητερή” μέσω της διατάραξης του λιπιδαιμικού προφίλ σας στο αίμα. Τα πιο συνηθισμένα αποτελέσματα: αύξηση τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης, ουρικού οξέος και απορρύθμιση του σακχάρου.

Παρ’ όλα αυτά, ο οργανισμός σας έχει την ικανότητα να επιστρέψει το μεταβολικό σας προφίλ στις σωστές τιμές. Για αυτό, εάν δεν έχετε παθολογικά συμπτώματα, αποφύγετε να σπεύσετε για τσεκάπ αμέσως μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές. Περιμένετε λίγο μέχρι να ενταχθείτε στην καθημερινότητά σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!