Είμαστε όλοι μας πλάσματα της συνήθειας. Οι συνήθειες καθορίζουν τον τρόπο που κινούμαστε, τρεφόμαστε και φερόμαστε στο σώμα μας, και, φυσικά, στα μαλλιά μας. Όταν λοιπόν οι συνήθειές μας, όσον αφορά το τριχωτό της κεφαλής, είναι καλές, όλα είναι καλά. Όταν όμως είναι κακές, τα μαλλιά μας δεινοπαθούν – και μαζί με αυτά και η αυτοπεποίθησή μας.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες συνήθειες που καταστρέφουν τα μαλλιά σας και αποφύγετέ τις.

 

Λάθος βούρτσισμα

Στο βούρτσισμα, το ξεκίνημα από τις ρίζες είναι συνηθισμένο. Ωστόσο, ξεκινώντας από τις ρίζες και πηγαίνοντας προς τις άκρες, σπρώχνετε τους κόμπους μέχρι την άκρη των μαλλιών, όπου μπορεί τελικά να σχηματίσουν έναν μεγάλο και δύσκολο κόμπο. Η προσπάθεια να τον λύσετε μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο της τρίχας.

Ακολουθήστε την αντίστροφη διαδρομή. Χρησιμοποιήστε μια χτένα με φαρδιά δόντια και δουλέψτε από τις άκρες προς τις ρίζες.

 

Σφιχτοί κότσοι

Οι πολύ σφιχτοί κότσοι και αλογοουρές σας δίνουν ένα αυστηρό ύφος, αλλά παράλληλα είναι και αυστηροί με τα μαλλιά σας. Σε βάθος χρόνου μάλιστα, από την υπερβολική πίεση στις ρίζες των τριχών, μπορεί να προκληθεί απώλεια μαλλιών (η λεγόμενη αλωπεκία έλξης).

Αντί να κάνετε σφικτά χτενίσματα, επιλέξτε χαμηλές, χαλαρές πλεξούδες. Δοκιμάστε διαφορετικά χτενίσματα για να δείτε ποιο είναι πιο άνετο για εσάς.

 

Πολλά χημικά

Η χρήση προϊόντων μαλλιών που περιέχουν χημικές ουσίες όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, υπεροξείδιο του νατρίου, σιλικόνες, χλώριο, parabens και αλκοόλ μπορεί συχνά να οδηγήσει σε βλάβη των μαλλιών. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι συνηθισμένες αιτίες πίσω από τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, τη μόλυνση, την αραίωση των μαλλιών και την πτώση των μαλλιών.

Όταν επιλέγετε προϊόντα μαλλιών, αναζητήστε αυτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, θειικά άλατα και parabens. Ακόμη καλύτερα, επιλέξτε βιολογικά προϊόντα για να αποτρέψετε τη χημική βλάβη και να βελτιώσετε την υγεία των μαλλιών σας.

 

Λανθασμένη χρήση σαμπουάν και conditioner

Θυμηθείτε ότι το σαμπουάν προορίζεται για να καθαρίσει τη βρομιά και την υπερβολική λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής και όχι για να εφαρμόζεται στις τρίχες. Ακριβώς το αντίθετο είναι το conditioner: προορίζεται για χρήση κατά μήκος της τρίχας και όχι επί του τριχωτού.

Όταν κάνετε αφρό με σαμπουάν κατά μήκος των μαλλιών, αφαιρείτε το προστατευτικό τους στρώμα λαδιού. Όταν εφαρμόζετε conditioner στο τριχωτό, είναι πιθανόν να κλείσετε τους πόρους του δέρματος. Κακές συνήθειες και οι δύο που πρέπει να αποφύγετε.

 

Λούσιμο με ζεστό ή καυτό νερό

Πολλοί από εμάς, έχουμε τη συνήθεια, ιδιαίτερα το χειμώνα, να λουζόμαστε με ζεστό ή ακόμη και καυτό νερό. Μην το κάνετε! Αν και το ζεστό νερό είναι αναζωογονητικό για εσάς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μαλλιά σας. Η θερμότητα στεγνώνει το τριχωτό με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σμήγματος, ενώ επιπλέον καταστρέφει τις πρωτεΐνες των μαλλιών, οδηγώντας σε φριζάρισμα, θαμπάδα και ξηρότητα.

Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για το ντους σας και προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 10 με 15 λεπτά.

 

Υπερβολικό πιστολάκι

Η θερμότητα από το πιστολάκι, το σίδερο ή τις συσκευές για μπούκλες έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το ζεστό νερό που είδατε στην προηγούμενη παράγραφο. Επιπλέον, όλα αυτά τα προϊόντα styling θα αφαιρέσουν από τα μαλλιά σας τα φυσικά τους έλαια, οδηγώντας σε σπάσιμο, ξηρότητα και φθορά της τρίχας.

Αποφύγετε τη χρήση συσκευών styling με θερμότητα. Εάν θεωρείτε ότι πρέπει να το κάνετε, χρησιμοποιήστε τα στη χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με heat protective προϊόντα.

 

Έκθεση στο ηλιακό φως

Εσείς και ο ήλιος. Απολαυστική συνήθεια, αλλά και βλαβερή για τα μαλλιά σας. Οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να βλάψουν την τρίχα με αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό των μαλλιών αλλά και ψαλίδα, ξηρότητα, φριζάρισμα ή ακόμη και αραίωση. Τα μαλλιά σας είναι ακόμη πιο επιρρεπή σε βλάβες από τον ήλιο εάν είναι βαμμένα.

Μην αμελείτε το καπέλο σας πριν βγείτε στον ήλιο. Επιπλέον, αποφύγετε να βρίσκεστε κάτω από τις ακτίνες του για μεγάλες περιόδους.

 

Τρίψιμο με πετσέτα

Μία από τις πιο δύσκολες συνήθειες για να σπάσει! Πολλοί από εμάς, θεωρούμε ότι όσο πιο έντονα τρίβουμε το σώμα ή τα μαλλιά μας με την πετσέτα, τόσο καλύτερα τα καθαρίζουμε. Η αλήθεια είναι ότι το έντονο τρίψιμο τραβάει και φριζάρει τα μαλλιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύθραυστα, όταν είναι βρεγμένα.

Ταμπονάρετε τα μαλλιά σας προτιμώντας πετσέτες μικροϊνών ή απλά καλύψτε τα με ένα βαμβακερό μπλουζάκι το οποίο θα δέσετε σαν πετσέτα μπάνιου στο κεφάλι σας μέχρι να στεγνώσουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!