Από τα πιο συχνά θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην δουλειά ή την κοινωνική μας ζωή είναι οι δύσκολοι ή τοξικοί άνθρωποι. Καθώς προχωράμε στην καριέρα μας, η πρόοδός μας είναι σε άμεση συσχέτιση με την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε καλές σχέσεις. Θα υπάρξουν στιγμές στο σχολείο, στη δουλειά, και στη ζωή που θα συναντήσουμε δύσκολους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις ή τις συμπεριφορές των άλλων, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς αντιδράμε και ανταποκρινόμαστε σε εκείνους που φαίνονται να μας δηλητηριάζουν με διάφορους τρόπους . Συγκεντρώσαμε πέντε τρόπους για να μην αφήσετε τους δύσκολους ανθρώπους να σας καταστρέψουν τη μέρα ή και την ζωή σας γενικότερα.

  1. Σταματήστε να μιλάτε για το πόσο τοξικοί είναι

Όσο περισσότερο μιλάς για κάτι, τόσο περισσότερη αξία του δίνεις.  Όσο περισσότερο μιλάτε για αυτόν, τόσο περισσότερο παραμένει επίκαιρος στη ζωή σας. Όταν σε εκνευρίζει, αισθάνεσαι στιγμιαία καλά να μιλάς γι’ αυτόν με κάποιον φίλο για να επικυρώνει τα συναισθήματά σου ή να «νιώσει τον πόνο σου». Η δυστυχία αγαπά την παρέα, οπότε θα ψάξεις να βρεις κάποιον που θα ακούσει πόσο εκνευρισμένος είσαι για αυτό το δύσκολο άτομο. Σταμάτα να δίνεις ζωή στη δυστυχία. Σταμάτα να ασχολείσαι με αυτόν.

  1. Σταματήστε να δημιουργείτε ψεύτικα σενάρια στο μυαλό σας

Όταν αφήνεις το μυαλό σου να δημιουργήσει φανταστικές αρνητικές εμπειρίες, διαιωνίζεις τα ήδη αρνητικά συναισθήματα που έχεις. Όταν το μυαλό σας αρχίσει να πηγαίνει εκεί, σταματήστε τη σκέψη. Μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας και πού τις πηγαίνετε. Δυστυχώς, συχνά φτιάχνουμε σενάρια για τους λόγους που γίνονται τα πράγματα και υποθέσεις που δεν βοηθούν.

  1. Βρείτε λόγους για να είστε ευγνώμονες για το δύσκολο άτομο

Πρακτικά ο κάθε άνθρωπος που συναντάμε κάτι μας δίνει. Σκέψου πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα ή ακόμα και εσύ αν δεν τον είχες γνωρίσει. Μπορεί μέσα από αυτή την επαφή να έγινες πιο δυνατός, ή πιο καχύποπτος. Όταν ανακατευθύνετε το μοτίβο της σκέψης σας στην ευγνωμοσύνη, βάζετε το μυαλό σας σε μια πορεία θετικότητας. Είναι δύσκολο μια θετική και αρνητική σκέψη να συνυπάρχουν στο μυαλό σας ταυτόχρονα. Η θετικότητα διαιωνίζει περισσότερη θετικότητα. Όταν ψάχνετε πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες σε ένα άτομο, είναι πιο εύκολο να μην τους επιτρέψετε να σας εκνευρίσουν τόσο πολύ.

  1. Θέστε όρια

Στην έμφυτη επιθυμία μας να πάνε όλα καλά και να είμαστε μια ομάδα, είναι αδύνατον να συμβεί με αυτούς τους δύσκολους ανθρώπους. Όσο και αν προσπαθείς η συμπεριφορά των δυσκολων ανθρώπων σας θυμώνει, σας πληγώνει, σας δυσαρεστεί.

Τα όρια είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε μια ασφαλή σχέση με το δύσκολο άτομο. Τα όρια είναι μερικές φορές φυσικά, όπως απλά να αποφεύγεις να βρίσκεσαι κοντά σε αυτό το άτομο, αλλά μερικές φορές τα όρια είναι επίσης συνομιλητικά, όπως το να ξέρεις τι μπορείς και τι δεν μπορείς να πεις για να διατηρήσεις την ηρεμία. Μάθετε ποια όρια λειτουργούν για εσάς και ζήστε μέσα σε αυτά.

  1. Εάν περνάτε συνεχώς δύσκολες στιγμές με τους ανθρώπους, σκεφτείτε μήπως το δύσκολο άτομο είστε εσείς

Αν σου φταίει ο ένας, ο άλλος και συνεχώς κάνεις παράπονα για όλους, μήπως κάτι κάνετε στραβά; Εάν φαίνεται να περνάτε συνεχώς δύσκολες στιγμές με τους ανθρώπους, αυτός μπορεί να είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δουλέψετε. Μπορεί να προσβάλλεστε πολύ εύκολα, να έχετε ανασφάλεια, να είστε ευερέθιστοι ή να νιώθετε ότι όλοι σας κακολογούν  ή να αισθάνεστε ότι έχετε πάντα δίκιο και κανείς άλλος δεν ξέρει τι του γίνεται.

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε συνεχώς προβλήματα με άλλους, το πρόβλημα μπορεί να είστε εσείς. Εμπιστευτείτε έναν ειδικό για να μιλήσετε ελεύθερα για τα «τυφλά» σημεία σας. Η αυτογνωσία και η διόρθωση δεν είναι ποτέ εύκολη διαδικασία, θα σας βοηθήσει όμως να βελτιώσει θετικά τις σχέσεις και τη συνολική ζωή σας.

Δομιμάστε αυτούς τους τρόπους και μιλήστε με κάποιον δικό σας άνθρωπο ή έναν ειδικό για να βρείτε την χρυσή τομή. Οι κοινωνικές δεξιότητες έρχονται με την εξάσκηση και με την έκθεση σε καταστάσεις. Δείτε πώς θα θέλατε να είναι η ζωή σας και διεκδικήστε την για να έχετε πιο υγιείς και πιο αρμονικές σχέσεις.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!