Ο καθένας μας έχει διαφορετική στάση απέναντι στα γκρίζα ή άσπρα μαλλιά. Κάποιοι, στην εμφάνιση της πρώτης άσπρης τρίχας, νιώθουμε κεραυνοβολημένοι και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει σε εμάς. Άλλοι, θεωρούμε κάποιες γκρίζες ή άσπρες τρίχες, ή ακόμη και ολόκληρες τούφες, ως δείγμα γοητείας.

Και υπάρχουν φυσικά ανάμεσά μας και αυτοί που θεωρούν ότι το λευκό σε οποιαδήποτε έκταση, ακόμη και όταν αρχίζουμε να μοιάζουμε με τον μάγο Γκάνταλφ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, δεν είναι παρά ένδειξη σοφίας και κύρους και δεν θα πρέπει να το πειράξουμε ποτέ.

Όμως, σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες και αν ανήκετε, σας έχουμε νέα. Υπάρχουν τρόποι για να καθυστερήσετε την έλευση των γκρίζων ή άσπρων μαλλιών. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί!

 

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας;

Καθώς τα χρόνια περνούν, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερη μελανίνη (η φυσική χρωστική ουσία που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών). Με την επιβράδυνση της παραγωγής μελανίνης, τα μαλλιά γίνονται γκρίζα ή άσπρα. Η ακριβής περίοδος για το πότε “γκριζάρει” ο καθένας μας είναι γενετικά καθορισμένη.

Αυτό εξηγεί άλλωστε πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν “ασπρίσει” από τα 30 τους χρόνια, σε αντίθεση με τους τυχερούς που διανύουν την πέμπτη ή έκτη δεκαετία χωρίς ακόμη την πρώτη άσπρη τρίχα. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα γονίδιά μας παίζουν ένα σημαντικό ρόλο περίπου στο 30% του ασπρίσματος των μαλλιών.

Τι αποτελεί λοιπόν το υπόλοιπο 70 τοις εκατό; Περιβαλλοντικοί παράγοντες και lifestyle, που δημιουργούν οξειδωτικό στρες μέσω ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που δημιουργούνται από διάφορους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα.

Όταν οι θύλακες των τριχών υφίστανται οξειδωτικό στρες, η παραγωγή μελανοκυττάρων πλήττεται. Μελέτη του 2020 στο ακαδημαϊκό περιοδικό International Journal of Trichology έδειξε αυξημένους δείκτες οξειδωτικού στρες σε όσους γκριζάρουν πρόωρα (πριν δηλαδή την ηλικία των 30 ετών). Τι προκαλεί το οξειδωτικό στρες; Κάπνισμα, έκθεση στον ήλιο, ρύπανση και (ειρωνεία!) ορισμένες χημικές ουσίες, όπως αυτές που βρίσκονται σε βαφές μαλλιών.

 

Συμβουλές για να μην ασπρίζουν τα μαλλιά

Υπάρχει άραγε τρόπος να καθυστερήσετε το αναπόφευκτο; Αν και κανείς μας δεν μπορεί να αποφύγει τη διαδικασία γήρανσης, υπάρχουν τρόποι για να αργοπορήσουν τα γκρίζα ή άσπρα μαλλιά. Δείτε τις συμβουλές μας.

 

Διαχειριστείτε το άγχος

Γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά η εφαρμογή μιας καταξιωμένης τεχνικής καταπολέμησης του στρες μπορεί να βοηθήσει. Εξετάστε ποια μέθοδος είναι αυτή που δουλεύει καλύτερα για εσάς (διαλογισμός, γιόγκα, βαθιές αναπνοές και τόσες ακόμα) και εφαρμόστε την. Τα μαλλιά σας – και όχι μόνο – θα σας ευγνωμονούν.

 

Φάτε τα αντιοξειδωτικά σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά μειώνει το οξειδωτικό στρες. Μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βιταμίνη C (πορτοκάλια, μπρόκολο, πιπεριές), βιταμίνη Ε (αβοκάντο, φυλλώδη λαχανικά) και καροτενοειδή (καρότα, σπαράγγια, γλυκοπατάτες).

 

Πάρτε τις βιταμίνες σας

Βάλτε μια καθημερινή πολυβιταμίνη στο πρόγραμμά σας για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα συστατικά για υγιή και όχι πρόωρα ασπρισμένα μαλλιά. Μερικές από τις απαραίτητες βιταμίνες για την πρόληψη του πρόωρου γκριζαρίσματος είναι οι B12 και D. Επιπλέον, χρειάζεστε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου ασβεστίου και σιδήρου.

 

Κόψτε το κάπνισμα

Είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι κύρια αιτία οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, έρευνες έχουν ευθέως συνδέσει το κάπνισμα με τα γκρίζα μαλλιά. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο Journal of the American Academy of Dermatology έδειξε συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και του πρόωρου γκριζαρίσματος σε άνδρες κάτω των 30 ετών.

 

Περιορίστε την έκθεσή σας σε τοξίνες και ρύπους

Όλοι μας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε καθαρό αέρα και να αποφεύγουμε την επαφή με κάθε είδους ρύπανση. Έχουμε πλέον έναν ακόμη λόγο να το κάνουμε: τα μαλλιά μας. Έρευνα έχει αναδείξει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε τοξίνες και ρύπους και του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών. Κρατήστε το περιβάλλον της ζωής σας όσο πιο καθαρό μπορείτε.

 

Κάνετε το ετήσιο τσεκάπ σας

Ορισμένες ασθένειες όπως αυτοάνοσα νοσήματα ή διαταραχές του θυρεοειδούς ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα. Επομένως είναι σημαντικό να μην αμελείτε το ετήσιο τσεκάπ σας. Επιπλέον, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε προβλήματα στα μαλλιά σας πέραν του γκριζαρίσματος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ιατρό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!