Εάν κλείσετε τα μάτια σας για λίγα δευτερόλεπτα και φανταστείτε ένα απολαυστικό μασάζ τριχωτού κεφαλής στο αγαπημένο σας κομμωτήριο ή spa είναι σίγουρο ότι θα χαμογελάσετε πλατιά. Όμως, θα χαμογελάσετε ακόμη πιο πλατιά, εάν μάθετε ότι το μασάζ στο τριχωτό όχι μόνο σας ανακουφίζει και σας χαλαρώνει, αλλά δυναμώνει και τα μαλλιά σας!

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά για το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Ένα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής είναι παρόμοιο με ένα μασάζ που θα κάνατε για το λαιμό, την πλάτη ή το σώμα σας, με τη διαφορά ότι γίνεται λίγο πιο απαλά. Συνήθως το μασάζ στο τριχωτό δεν περιλαμβάνει τη χρήση ελαίων, αλλά μπορείτε να τα προσθέσετε, εάν το προτιμάτε.

Ένα τυπικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιεί μόνο τις άκρες των δακτύλων. Υπάρχει επίσης η επιλογή χρήσης συσκευής μασάζ εμπορίου που μιμείται την πίεση των άκρων των δακτύλων σας.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών;

Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη του 2016, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τακτικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε πιο πυκνά μαλλιά. Στη μελέτη συμμετείχαν 9 άνδρες που λάμβαναν 4 λεπτά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής κάθε μέρα για 24 εβδομάδες. Στο τέλος διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν πιο πυκνά μαλλιά από ό,τι στην αρχή.

Μπορείτε να διαβάστε τη σύνοψη και τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ.

Επιπλέον, πρόσθετη έρευνα από το 2019 υποστήριξε αυτά τα ευρήματα. Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε απαντήσεις από 340 συμμετέχοντες που είχαν ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες κάνοντας μασάζ τριχωτού δύο φορές την ημέρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου το 69% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η κατάσταση του τριχωτού τους βελτιώθηκε.

 

Πώς λειτουργεί

Τα μυστικό του μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκεται στους θύλακες των τριχών. Κάθε τρίχα στο κεφάλι μας ξεκινά τη ζωή της μέσα σε ένα θύλακα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Σύμφωνα με έρευνες, το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής τεντώνει τα κύτταρα των τριχοθυλακίων.

Αυτό, με τη σειρά του, διεγείρει τους θύλακες, ώστε να παράγουν πιο πυκνά μαλλιά. Επιπλέον, θεωρείται ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα, ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη των μαλλιών.

 

Πώς να κάνετε μόνοι σας μασάζ στο τριχωτό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και να τονώσετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Ακολουθούν τέσσερις επιλογές.

 

Παραδοσιακό μασάζ

Το παραδοσιακό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής περιλαμβάνει μόνο τη χρήση των άκρων των δακτύλων σας. Χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων και των δύο χεριών για να ασκήσετε ελαφριά έως μέτρια πίεση στο τριχωτό της κεφαλής, κινούμενοι σε μικρούς κύκλους.

Καλύψτε όλες τις περιοχές και προσπαθήστε να κάνετε μασάζ, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας για τουλάχιστον 5 λεπτά τη φορά, αρκετές φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να απολαυστικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής από έναν καταρτισμένο θεραπευτή μασάζ. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια του μασάζ.

 

Μασάζ κατά τη διάρκεια του λουσίματος

Εάν σας πιέζει ο χρόνος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή μέθοδο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής που περιγράφεται παραπάνω ενώ λούζετε τα μαλλιά σας. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, κάντε απαλό μασάζ με το σαμπουάν ή το μαλακτικό στα μαλλιά σας για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε ως συνήθως.

 

Βούρτσες και εργαλεία μασάζ

Όπως και για το μασάζ σώματος, υπάρχουν ειδικά εργαλεία για το μασάζ του τριχωτού, τα οποία ορισμένοι δερματολόγοι συνιστούν (αν και άλλοι πιστεύουν ότι το μασάζ στα δάχτυλα είναι εξίσου αποτελεσματικό). Εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Τα εργαλεία μασάζ του τριχωτού της κεφαλής διατίθενται με τη μορφή βουρτσών ή συσκευών μασάζ από καουτσούκ. Μπορείτε να τα δουλέψετε σε όλο το τριχωτό της κεφαλής με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε τα δάχτυλά σας.

 

Μασάζ με αιθέρια έλαια

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για μασάζ στο τριχωτό. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τόσο τα έλαια λεβάντας όσο και αυτά της μέντας μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο στο τριχωτό, φροντίστε να κάνετε πρώτα ένα τεστ σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί.

Δημοφιλή αιθέρια έλαια:

  • Αιθέριο έλαιο δέντρου τσαγιού
  • Αιθέριο έλαιο μποράγκο (borage)
  • Αιθέριο έλαιο υλάνγκ-υλάνγκ
  • Αιθέριο έλαιο μέντας
  • Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου.

 

Συχνότητα μασάζ

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την ανάπτυξη ή το πάχος των μαλλιών σας, συνιστάται να κάνετε μασάζ στο τριχωτό με τα δάχτυλά σας 2 φορές την ημέρα. Το καθημερινό μασάζ θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και τα τριχοθυλάκια σας. Ωστόσο, φροντίστε να το κάνετε απαλά και μην τρίβετε έντονα για να μην σπάσουν τα μαλλιά σας. Σε περίπτωση που έχετε χρησιμοποιήσει λάδι ενώ κάνετε μασάζ στο τριχωτό, φροντίστε να το ξεπλύνετε μέσα σε μία ώρα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!