Στις διαφημίσεις όλα είναι απλά. Η (συνήθως τηλεπερσόνα) πρωταγωνίστρια ή ο (συνήθως ποδοσφαιριστής) πρωταγωνιστής λούζουν τα μαλλιά τους, χαμογελώντας πλατιά. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, ο φακός ζουμάρει στο τριχωτό της κεφαλής τους, αποκαλύπτοντας στιλπνά, ελκυστικά, υπέροχα μαλλιά.

Εδώ είναι το σημείο που σκέφτεστε με εκνευρισμό “μα εγώ τι κάνω λάθος και τα μαλλιά μου δεν βλέπονται;” Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί 8 πράγματα που πιθανόν κάνετε λάθος όταν λούζεστε, διορθώστε τα και… καλά σας γυρίσματα!

 

 

#01 Καθημερινό λούσιμο

Αφού ισχύει για το πρόσωπο και τα χέρια, γιατί να μην ισχύει και για τα μαλλιά; Δεν είναι τόσο απλό. Όταν πλένετε πολύ συχνά τα μαλλιά σας, αφαιρείτε τα φυσικά, προστατευτικά τους έλαια. Κάνοντάς το αυτό, δίνετε σήμα στο τριχωτό της κεφαλής σας ότι πρέπει να ξεκινήσει να παράγει περισσότερο λάδι. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μαλλιά σας λαδώνουν γρηγορότερα.

Ο βασικός κανόνας είναι απλός: λούζετε τα μαλλιά σας όταν χρειάζεται και όχι όταν νομίζετε ότι πρέπει να τα λούσετε. Εάν γυμνάζεστε πολύ σκληρά και ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι από πάνω σας, ναι, θα πρέπει να τα λούζετε πιο συχνά. Ειδάλλως, αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο.

Σημείωση: μη φτάνετε στο άλλο άκρο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αφήνετε τα μαλλιά σας άλουστα περισσότερες από 5 ημέρες.

 

#02 Τρίψιμο του τριχωτού

Ίσως σας το έκανε η μητέρα σας, όταν ήσασταν παιδιά. Ίσως νομίζετε ότι τρίβοντας με δύναμη, τα μαλλιά σας θα καθαρίσουν καλύτερα. Σας έχουμε νέα! Τα μαλλιά σας δεν είναι κλινοσκεπάσματα που πρέπει να μπουν στις 2000 στροφές στο πλυντήριο και είναι απαραίτητο να είστε ευγενικός μαζί τους.

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι σαφώς και πιο αδύναμα. Για αυτό, οι επαγγελματίες συνιστούν να “χαϊδεύετε” το τριχωτό από το μέτωπο μέχρι πίσω στον αυχένα και στα πλάγια αντί να τρίβετε επιθετικά. Ακολουθήστε στο λούσιμό σας τον τρόπο που σας λούζουν στο κομμωτήριο. Τα μαλλιά σας θα σας ευγνωμονούν.

 

#03 Μεγάλος αριθμός σαμπουάν

Ίσως είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι τα μαλλιά τους “έχουν συνηθίσει” το υπάρχον σαμπουάν και conditioner και επιθυμούν μία αλλαγή. Ωστόσο, η υφή των μαλλιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και ιδιαίτερα των καιρικών συνθηκών. Αντί να αλλάζετε τυχαία το σαμπουάν σας, αναζητήστε το προϊόν που είναι καλύτερο για τον τύπο των μαλλιών σας τη συγκεκριμένη εποχή και μείνετε πιστοί σε αυτό.

 

#04 Παράλειψη του conditioner

Το conditioner έχει κάποιες φορές κακή φήμη, καθώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι βαραίνει τα μαλλιά και τα κάνει να φαίνονται χαλαρά και άψυχα. Όμως αυτό συμβαίνει μόνο εάν χρησιμοποιείτε λάθος προϊόν. Επιπλέον, πολλοί εφαρμόζουν το conditioner με λάθος τρόπο, ρίχνοντάς το στις ρίζες των μαλλιών.

Οι επαγγελματίες συνιστούν να απλώνετε το conditioner πρώτα στις άκρες των μαλλιών (όπου τα μαλλιά κάνουν ψαλίδα και σπάνε περισσότερο) και μετά να συνεχίζετε μέχρι τη μέση των τριχών.

 

#05. Σαμπουάν στο ίδιο σημείο

Εξετάστε τη ρουτίνα του λουσίματός σας. Απλώνετε πάντα το σαμπουάν σας στο ίδιο σημείο, κάθε φορά; Πολλοί από εμάς το ρίχνουμε απλά στην κορυφή του κεφαλιού της κεφαλής και το απλώνουμε από εκεί. Αυτό μπορεί να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής και να το κάνει να στεγνώσει και να ξεφλουδίσει.

Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινάτε από διαφορετικά σημεία το λούσιμό σας, κάποιες φορές από την κεφαλή και άλλες από τον αυχένα.

 

#06 Υπερβολική ποσότητα σαμπουάν

Ένα λάθος που ίσως κάνετε στο πλύσιμο των ρούχων (υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού) είναι πιθανόν να κάνετε και στο λούσιμο των πολύτιμων μαλλιών σας. Δεν χρειάζεται να βάζετε σαμπουάν με τις χούφτες! Δεν θα καθαρίσει περισσότερο και, το χειρότερο, υπολείμματα σαμπουάν ενδέχεται να παραμείνουν στα μαλλιά σας.

Αρχίστε με μία μικρή ποσότητα σαμπουάν (ένα κουταλάκι του τσαγιού) και αν χρειαστεί, ανάλογα με το μήκος και τον όγκο των μαλλιών σας, επαναλάβετε.

 

#07 Λούσιμο με καυτό νερό

Το πολύ ζεστό ή καυτό νερό εισχωρεί και ανοίγει την εξωτερική στοιβάδα (περιτρίχιο) της τρίχας με αποτέλεσμα να “δραπετεύουν” οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες, το χρώμα των μαλλιών και οι πρωτεΐνες κερατίνης. Τα μαλλιά αδυνατίζουν και επιπλέον ξεθωριάζουν, ενώ γίνονται και επιρρεπή στο φριζάρισμα. Προτιμάτε πάντα το χλιαρό νερό.

 

#08 Βιαστικό λούσιμο

Όταν βιάζεστε, και αντί να μουλιάσετε καλά τα μαλλιά σας με νερό, απλά τα “πασαλείφετε” και κατόπιν εφαρμόζετε σαμπουάν, κάνετε λάθος. Το σαμπουάν χάνει την αποτελεσματικότητά του, δεν καθαρίζει καλά τα μαλλιά σας και τα αφήνει θαμπά. Αν και το λούσιμο, ειδικά για τα πολύ μακριά μαλλιά είναι μία χρονοβόρα υπόθεση, μην προσπαθήσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία. Η ομορφιά θέλει θυσίες!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!