Για τα παιδιά μας, φροντίζουμε τα πάντα! Από τη υγεία και τη διατροφή τους μέχρι το μάθημα των αγγλικών, το μπαλέτο και την προπόνηση στο βόλεϊ, είμαστε πάντοτε εκεί για αυτά και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Όσον αφορά όμως τα μαλλιά τους, ξέρουμε άραγε να τα φροντίζουμε με τον τρόπο που πρέπει;

Δείτε τις συμβουλές μας για την περιποίηση των παιδικών μαλλιών στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τακτικό τριμάρισμα

Μέσα στις τόσες ασχολίες και υποχρεώσεις για τα παιδιά, ίσως το τριμάρισμα των μαλλιών τους να πηγαίνει κάποιες φορές στο τέλος της λίστας με τις προτεραιότητες. Δεν θα έπρεπε! Το τακτικό τριμάρισμα θα απομακρύνει την ψαλίδα και θα βοηθήσει τα μαλλάκια των παιδιών να μεγαλώσουν σωστά και να δείχνουν υγιή και πλούσια.

 

Σωστό βούρτσισμα

Ας γίνει μία τακτική συνήθεια, κάθε πρωί και βράδυ. Θα μειώσετε τους μεγάλους και δύσκολους κόμπους που καταστρέφουν τα μαλλιά του παιδιού, ενώ παράλληλα τα πονάνε. Επιπλέον, είναι καλό να έχετε βούρτσα με πιο απαλές τρίχες που θα σας βοηθήσει να περιποιηθείτε πιο απαλά τα μαλλιά του παιδιού. Θυμηθείτε να καθαρίζετε τις βούρτσες και χτένες των παιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Λούσιμο με τη σωστή έμφαση

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, όταν λούζετε τα μαλλιά των παιδιών είναι σημαντικό να επικεντρώνεστε περισσότερο στο τριχωτό της κεφαλής και όχι σε όλο το μήκος των μαλλιών. Εάν παραμελείτε το τριχωτό του παιδιού, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θαμπά και τραχιά μαλλιά που πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όταν το παιδί είναι πλέον σε ηλικία που μπορεί να λούζεται μόνο του, είναι επίσης καλό να το εκπαιδεύσετε να λούζεται με τον παραπάνω τρόπο.

 

Πλήρες ξέβγαλμα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει πολλές φορές πιο βιαστικούς από ό,τι πρέπει. Αν και είναι δύσκολο να προλάβετε τα πάντα, ακόμη και με τη βοήθεια του συντρόφου σας, σας συμβουλεύουμε να μην βιάζεστε στο ξέβγαλμα της σαπουνάδας από το κεφάλι του παιδιού. Εάν αφήσετε τυχόν σαπουνάδες, το παιδί θα ξύνεται και είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα.

Ξεβγάλετε καλά με χλιαρό νερό όλες τις σαπουνάδες και ειδικά τα σημεία που δεν είναι ορατά αμέσως, όπως πίσω από τα αυτιά ή στο λαιμουδάκι του παιδιού.

 

Πετσέτα μετά το λούσιμο

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος (που πολλές φορές κάνουμε και με τον εαυτό μας) είναι το ζωηρό τρίψιμο του παιδικού κεφαλιού με πετσέτα, αμέσως μετά το λούσιμο. Τα παιδικά μαλλάκια είναι ευαίσθητα και τα βρεγμένα παιδικά μαλλάκια είναι ακόμη πιο ευαίσθητα. Μην τρίβετε έντονα το κεφάλι του παιδιού με την πετσέτα και απλά σκεπάστε το με αυτήν μέχρι να στεγνώσουν τα μαλλιά.

 

Μετά το κολυμβητήριο

Εάν το παιδί πηγαίνει κολυμβητήριο, είναι πολύ σημαντικό να ξεπλένετε τα χημικά της πισίνας (φυσικά το ίδιο ισχύει και για την πισίνα των καλοκαιρινών διακοπών). Τα χημικά πισίνας που δεν ξεπλένονται μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά του παιδιού. Το σαμπουάν αρκεί για παιδιά με κανονικά ή λιπαρά μαλλιά, ενώ για ξηρά παιδικά μαλλάκια (ή και πολύ σγουρά) συνιστάται να εφαρμόζετε και conditioner.

 

Προσοχή στις κοτσίδες

Είναι αλήθεια ότι τα μακριά μαλλιά στα παιδιά είναι πολύ δύσκολα στη φροντίδα – ειδικά για ένα παιδί που είναι δραστήριο και έχει συνηθίσει να παίζει έξω. Οι κότσοι και κοτσίδες είναι μεν μία πρακτική λύση, αλλά θέλουν προσοχή. Αποφύγετε τις πολύ σφιχτές κοτσίδες που μπορεί να τραυματίσουν τα μαλλιά και χρησιμοποιήστε λαστιχάκια που δεν μπερδεύουν τα μαλλιά.

Τα καλά νέα είναι ότι τα scrunchies, τα βολικά μεγάλα λαστιχάκια των nineties έχουν επιστρέψει στη μόδα. Κάντε τα απαραίτητο αξεσουάρ του παιδικού νεσεσέρ!

 

Επιλογή κατάλληλων προϊόντων

Το σαμπουάν από το ράφι του σουπερμάρκετ δεν είναι απαραίτητα και το ιδανικό για τα παιδικά μαλλιά. Για να περιποιηθείτε σωστά τα μαλλάκια τους, επιλέξτε τα κατάλληλα υποαλλεργικά προϊόντα που ενυδατώνουν, προστατεύουν τη φυσιολογική παιδική δερματική χλωρίδα και ενισχύουν την ελαστικότητα της τρίχας. Πάντοτε να μελετάτε τη σύνθεση των προϊόντων πριν αγοράσετε.

 

Προστασία από τα καιρικά φαινόμενα

Τα μαλλιά των παιδιών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ταλαιπωρούνται πολύ από τα καιρικά φαινόμενα. Ήλιος, αέρας, σκόνη κλπ είναι εχθρικά με τα μαλλιά των παιδιών. Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας τζόκεϊ ή καπέλο για τα παιδικά κεφαλάκια. Εάν ξεμείνετε από καπέλα, ακόμα και ένα καθαρό πανί δεμένο στο κεφάλι του παιδιού θα προστατεύσει τα μαλλιά του και θα του δώσει και ένα υπέροχο look “πειρατή”!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!