Τριχόπτωση. Μερική ή έντονη, ξαφνική ή χρόνια, αποτελεί, πολλές φορές, τον “σαμποτέρ” της εικόνας μας και της αυτοπεποίθησής μας. Επιπλέον, μας κάνει και αναρωτιόμαστε τι ακριβώς κάνουμε λάθος και χάνουμε τα μαλλιά μας, όπως και τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε για να συνεχίσουμε να τα έχουμε.

Για αυτό, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί, όχι μόνο έναν ή δύο, αλλά δώδεκα λόγους για τους οποίους μπορεί να χάνετε τα μαλλιά σας και πάρετε τα μέτρα σας.

 

#01 Διατροφική διαταραχή

Τόσο η βουλιμία όσο και η ανορεξία μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών, καθώς ο οργανισμός σας δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν υγιή μαλλιά. Οι διατροφικές διαταραχές πρέπει να αντιμετωπίζονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, διαιτολόγους και άλλους ειδικούς ιατρούς.

 

#02 Τριχοτιλλομανία

Τριχοτιλλομανία ή αλλιώς όταν τραβάτε τα μαλλιά σας (και δεν μιλάμε μεταφορικά). Η τριχοτιλλομανία αποτελεί μία ψυχολογική διαταραχή που σας κάνει να νιώθετε ότι θέλετε να τραβάτε τις τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής σας. Όταν η διαταραχή εκκινήσει, είναι δύσκολο να σταματήσει, ακόμη και όταν εμφανιστούν φαλακρά μπαλώματα. Κάποιες φορές, επεκτείνεται και στο βγάλσιμο των φρυδιών ή ακόμη και των βλεφαρίδων.

 

#03 Εμμηνόπαυση

Η αλλαγή των ορμονών κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης μπορεί να αυξήσει την αποβολή τριχών. Υπό κανονικές συνθήκες, η κατάσταση θα εξισορροπηθεί μετά από ένα περίπου εξάμηνο. Ωστόσο, εάν δείτε ότι η απώλεια μαλλιών διευρύνεται, επισκεφθείτε έναν ειδικό.

 

#04 Κάπνισμα

Τα μαλλιά σας δεν έχουν ανοσία στις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από το κάπνισμα. Οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να επηρεάσουν τους θύλακες των τριχών και να εμποδίσουν την υγιή ανάπτυξη των τριχών.

 

#05 Νόσημα

Ίσως να μη το γνωρίζετε, αλλά η τριχόπτωση αποτελεί σύμπτωμα περισσοτέρων από 30 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών του θυρεοειδούς, αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί ακόμη να χάνετε μαλλιά σας από κάποια μόλυνση ή όταν έχετε γρίπη ή υψηλό πυρετό.

 

#06 Styling

Η υπερβολική χρήση σαμπουάν, το βούρτσισμα ή το χτένισμα των μαλλιών σας όταν είναι βρεγμένα, το τρίψιμο των μαλλιών με πετσέτα ή το πολύ σκληρό ή πολύ συχνό βούρτσισμα μπορούν να τεντώσουν τα μαλλιά σας και να τα κάνουν να σπάσουν. Ένας επίσης πολύ συνηθισμένος ένοχος σπασίματος είναι οι πολύ σφιχτές πλεξούδες.

 

#07 Αντισυλληπτικά

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά, εμφυτεύματα, αλλά και κολπικοί δακτύλιοι μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση εάν έχετε ιστορικό στην οικογένειά σας. Επιπλέον, αρκετές φορές παρατηρείται απώλεια μαλλιών και κατά τη διακοπή των αντισυλληπτικών.

 

#08 Έλλειψη πρωτεΐνης

Μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδηγεί τον οργανισμό σας σε λογικές συντήρησης και περιορισμού λειτουργιών – κάτι που περιλαμβάνει και την ανάπτυξη των μαλλιών. Περίπου 2 με 3 μήνες μετά την έναρξη της δίαιτας, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν. Προσθέτοντας περισσότερο κρέας, αυγά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια στα γεύματά σας μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση.

 

#09 Άγχος

Κάποιες φορές, μεγάλες δόσεις στρες μπορούν να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας να στραφεί και να επιτεθεί στους θύλακες των τριχών σας. Επιπλέον, το υπερβολικό άγχος μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών σας και να κάνει πιο πιθανή την απώλειά τους, όταν τα βουρτσίζετε.

 

#10 Έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος βοηθά να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή. Όταν πέφτουν τα επίπεδά του, το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά σας. Θα έχετε πιθανώς και άλλες ενδείξεις ότι ο χαμηλός σίδηρος ευθύνεται για την τριχόπτωσή σας, όπως εύθραυστα νύχια, κίτρινο ή χλωμό δέρμα, δύσπνοια, αδυναμία και γρήγορο καρδιακό παλμό.

 

#11 Γέννα

Όταν είστε έγκυος, οι ορμόνες σας εμποδίζουν τα μαλλιά σας να πέφτουν τόσο συχνά όσο συνήθως (κάτι που κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο πυκνά και όμορφα από ποτέ). Δυστυχώς, αφού γεννήσετε, θα απωλέσετε τα επιπλέον μαλλιά, καθώς οι ορμόνες σας αλλάζουν ξανά. Η κατάσταση θα εξισορροπήσει μετά από περίπου 3 με 6 μήνες.

 

#12 Φάρμακα

Ρίξτε μια άλλη ματιά στις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε, καθώς η τριχόπτωση μπορεί να περιλαμβάνεται στη λίστα. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων περιλαμβάνουν αραιωτικά αίματος, φάρμακα ακμής με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για αρθρίτιδα, κατάθλιψη, ουρική αρθρίτιδα, καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!