Τι είναι τα αντιόξινα

Τα αντιόξινα είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώσουν το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι και να ανακουφίσουν από συμπτώματα όπως καούρα, φούσκωμα και δυσπεψία. Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (δισκία, υγρά ή μασώμενα χάπια) και συνήθως περιέχουν ουσίες όπως ανθρακικό ασβέστιο ή υδροξείδιο του μαγνησίου.

Η χρήση τους περιστασιακά, όταν το στομάχι υποφέρει μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, είναι σε γενικές γραμμές ακίνδυνη. Το πρόβλημα ξεκινά όταν τα αντιόξινα γίνονται μόνιμος σύντροφος στην τσάντα ή το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, και χρησιμοποιούνται κάθε φορά που επισκέπτεται κανείς ένα εστιατόριο ή μία ταβέρνα.

 

Η κουλτούρα του “θα το φάω και θα πάρω μετά ένα αντιόξινο”

Η ευκολία με την οποία κάποιοι καταναλώνουν βαριά φαγητά γνωρίζοντας ότι θα τους πειράξουν, απλώς και μόνο επειδή έχουν μαζί τους ένα αντιόξινο σκεύασμα, αποκαλύπτει μία ανησυχητική νοοτροπία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το φαγητό δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και ευθύνη απέναντι στο σώμα μας. Όταν οι ταβέρνες μετατρέπονται σε πεδίο γαστρικών μαχών και τα αντιόξινα είναι η ασπίδα μας, τότε κάτι πάει στραβά.

Είναι γεγονός ότι πολλά ελληνικά παραδοσιακά φαγητά είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Επιπλέον, συνδυάζονται με αλκοόλ και καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, ιδίως όταν το κλίμα είναι ευχάριστο και η παρέα καλή. Ωστόσο, αυτό το είδος υπερκατανάλωσης δεν είναι ακίνδυνο.

 

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής χρήσης

Η συνεχής λήψη αντιόξινων μπορεί να έχει παρενέργειες, ιδιαίτερα αν γίνεται χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

 

Ήπιες παρενέργειες

  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Αέρια (μετεωρισμός)
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία και εμετός
  • Στομαχικές κράμπες ή πόνος στην κοιλιά.

 

Σοβαρές παρενέργειες

  • Επιδείνωση οξέωσης (acid rebound). Ο οργανισμός παράγει περισσότερο οξύ, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
  • Νευροτοξικότητα. Αλλαγές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Μικροκυτταρική αναιμία. Έλλειψη σιδήρου.
  • Οστεοπενία. Εξασθένηση των οστών.
  • Υπερασβεστιαιμία. Υπερβολικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα με πιθανές επιπτώσεις στην καρδιά και τα νεφρά.

 

Απόκρυψη σοβαρότερων προβλημάτων

Επιπλέον, με τη συνεχή και αλόγιστη χρήση αντιόξινων, υπάρχει ένας ακόμη κίνδυνος. Τα αντιόξινα μπορούν να καλύψουν συμπτώματα που συνδέονται με σοβαρότερα προβλήματα, όπως το έλκος ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η ανακούφιση που προσφέρουν μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να επισκεφθεί τον γιατρό έγκαιρα και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Η σωστή στάση απέναντι στο πρόβλημα

  • Μην υπερβάλλετε στις ποσότητες. Προσπαθήστε, στο μέτρο του δυνατού, να καταναλώνετε ό,τι περίπου θα τρώγατε και σε ένα γεύμα στο σπίτι.
  • Περιορίστε τα λιπαρά και τα πικάντικα, ιδίως αν έχετε ιστορικό γαστρικών προβλημάτων.
  • Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ, και ιδιαίτερα με άδειο στομάχι.
  • Μην καταφεύγετε στα αντιόξινα μηχανικά. Η χρήση τους πρέπει να είναι εξαίρεση, όχι κανόνας.

Επιπλέον, αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι απαραίτητο να γίνει ιατρικός έλεγχος. Η χρόνια δυσπεψία δεν είναι φυσιολογική και ίσως υποκρύπτει γαστρίτιδα, παλινδρόμηση ή άλλες παθήσεις που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση.

 

Επίλογος

Το καλό φαγητό εκτός του σπιτιού δεν είναι εχθρός. Όμως, ο τρόπος που το καταναλώνουμε μπορεί να γίνει, αν ξεχνάμε την υγεία μας. Η υπερβολική χρήση αντιόξινων ως “άλλοθι” για να φάμε ό,τι και όσο θέλουμε, είναι συνήθεια που πρέπει να αναθεωρήσουμε.

Ας απολαμβάνουμε το φαγητό, αλλά με μέτρο. Κι αν χρειαστούμε αντιόξινο περιστασιακά, δεν χάλασε ο κόσμος. Αρκεί να μη γίνει το μόνιμο “επιδόρπιο” μετά από κάθε γεύμα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!