Είστε στη θάλασσα. Μόλις έχετε μπει στο νερό και απολαμβάνετε την εμπειρία με όλες σας τις αισθήσεις. Η όρασή σας συλλαμβάνει το ατελείωτο μπλε όσο πάει το μάτι. Η ακοή σας απολαμβάνει το ρυθμικό πάφλασμα των κυμάτων. Η όσφρηση απογειώνεται από την αρμύρα της θάλασσας, ενώ η γεύση περιλαμβάνει, τι άλλο, το μοναδικό ελληνικό καρπούζι.

Και ξαφνικά, σας προδίδει η αφή. Τι είναι αυτός ο ξαφνικός και ιδιαίτερα οδυνηρός πόνος που νιώθετε στην αριστερή σας πατούσα; Το “αχ” που φτάνει στα χείλη σας συνεχίζεται και γίνεται η λέξη “αχινός” (πιθανώς να ακολουθούν και άλλες λέξεις που δεν επιτρέπεται να γράψουμε).

Σας τσίμπησε λοιπόν αχινός. Τώρα τι γίνεται; Δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί η μέρα σας ολοσχερώς. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς θα αφαιρέσετε τα αγκάθια από το τσίμπημα.

 

Οι αχινοί

Πρώτα από όλα, λίγα λόγια για τους αχινούς. Είναι θαλάσσια, μικρά ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των εχινοδέρμων, στην οποία ανήκουν και οι (πολύ πιο συμπαθείς!) αστερίες. Αριθμούν περί τα 700 είδη παγκοσμίως (πολλά από αυτά φαγώσιμα) και απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

Το χαρακτηριστικό των αχινών είναι τα μακριά τους αγκάθια με τα οποία κινούνται (υποβοηθούμενοι επίσης από βαδιστικούς ποδίσκους). Το κέλυφός τους σχηματίζει κάψα με μέγεθος 3 έως 10 εκατοστά, ενώ τα πιο συνηθισμένα τους χρώματα είναι σκούρο πράσινο, μαύρο, λαδί, καφέ, κόκκινο και μοβ.

 

Πριν την αφαίρεση των αγκαθιών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρέξετε πίσω προς την αμμουδιά. Προσπαθήστε να βγείτε από το νερό χωρίς να πατάτε την πατούσα που τσιμπήθηκε, ώστε τα αγκάθια να μην διεισδύσουν πιο βαθιά στο δέρμα σας.

 

Επόμενα βήματα

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχίστε καθαρίζοντας την περιοχή (θα δείτε πολλά μαύρα στίγματα μέσα στο δέρμα σας). Ρίξτε άφθονο, καθαρό νερό στο σημείο του τραύματος για να απομακρύνετε άμμο ή πιθανά άλλα υπολείμματα που προσκολλήθηκαν στο δέρμα.

 

  • Εάν έχετε την καλή τύχη να κουβαλάτε μαζί σας ελαιόλαδο (ή να είστε σε μέρος όπου μπορεί να βρείτε) αλείψτε την περιοχή με τα αγκάθια. Θα μαλακώσει το δέρμα και θα κάνει την εξαγωγή των αγκαθιών ευκολότερη. Εναλλακτικά του ελαιολάδου: baby oil, αντηλιακό λάδι ή οτιδήποτε εύκαιρο και λιπαρό. Μία λεκάνη με ζεστό νερό, εάν είναι επίσης διαθέσιμη, θα σας ανακουφίσει από τον πόνο.

 

  • Φτάσατε πλέον στην αφαίρεση των αγκαθιών. Το “χειρουργικό” σας εργαλείο; Ένα τσιμπιδάκι φρυδιών που θα απολυμάνετε με οινόπνευμα. Ένας μεγεθυντικός φακός επίσης βοηθά. Τα αγκάθια πρέπει να βγουν, δυστυχώς ένα – ένα, δεν μπορούν να αφαιρεθούν όλα μαζί. Πιέστε το δέρμα γύρω από το αγκάθι, μέχρι αυτό να ξεμυτίσει από το δέρμα. Τραβήξτε το με το τσιμπιδάκι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα αγκάθια.

 

  • Εάν δεν έχετε τσιμπιδάκι, μπορείτε να δοκιμάστε με τα νύχια σας. Αποφύγετε ωστόσο τη χρήση καρφίτσας ή βελόνας και το σκάλισμα της πληγής γιατί μπορεί να δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα ή μόλυνση.

 

  • Αφού απομακρύνετε όλα ή όσα περισσότερα αγκάθια μπορείτε, καθαρίζετε την πληγή με οξυζενέ ή αντισηπτικό. Καλύψτε την περιοχή με επίδεσμο και αποφύγετε να πατήσετε το πόδι, όσο μπορείτε.

 

Μετά την επέμβαση

Ο πόνος θα κρατήσει περίπου 2 ημέρες και μέχρι να περάσει δεν θα πρέπει να πατάτε το τραυματισμένο πόδι. Ποδόλουτρα με δροσερό νερό θα σας κάνουν να νιώσετε λιγότερο μίζερα. Επαλείψεις με ελαιόλαδο θα ανακουφίσουν. Τα αγκάθια που τυχόν έχουν παραμείνει μέσα στο δέρμα με τον καιρό θα αποβληθούν από μόνα τους.

 

Χρειάζεται να πάω στον γιατρό;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα τραύματα είναι βαθιά και πολλά, μπορεί να συνοδευτούν από μυϊκούς πόνους, σοκ, αδυναμία, κόπωση και παράλυση. Εάν συμβεί αυτό, επισκεφθείτε αμέσως νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Στις ελαφριές περιπτώσεις, απευθυνθείτε στον γιατρό, εάν μετά το τσίμπημα παρατηρήσετε σημάδια λοίμωξης. Τέτοια σημάδια είναι:

  • Κοκκίνισμα της περιοχής
  • Πύον
  • Πρήξιμο
  • Τοπική άνοδος της θερμοκρασίας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!