Το στρώμα σας καινούριο. Τα σεντόνια σας φρέσκα και καλοσιδερωμένα. Τα μαξιλάρια σας το ίδιο. Τα παπλώματα και οι κουβέρτες σας μοσχοβολούν καθαριότητα. Είστε, και με το δίκιο σας, περήφανη για το κρεβάτι σας – άλλωστε περνάτε σε αυτό το ένα τρίτο της ζωής σας!

Τι γίνεται όμως όταν το κρεβάτι από δικό σας καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης γίνεται καταφύγιο για διάφορα ενοχλητικά, έως και επικίνδυνα, έντομα και ζωύφια; Και τι γίνεται όταν ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι, εκτός του σπιτιού σας, αμφίβολης υγιεινής και καθαριότητας; Δείτε τα έντομα που μπορούν να κρύβονται σε ένα κρεβάτι, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κοριοί

Όχι αυτοί των μυστικών υπηρεσιών! Οι κοριοί είναι επίπεδα, μικρά (αλλά όχι μικροσκοπικά) έντομα, με 6 πόδια και χωρίς φτερά. Τρέφονται, όπως και τα κουνούπια, με αίμα ζώων ή ανθρώπων. Το χρώμα τους είναι καστανό έως σχεδόν λευκό, που μετατρέπεται σε σκούρο κόκκινο όταν έχουν “γευματίσει” με το αίμα του άτυχου θύματός τους.

Οι κοριοί (Cimex lectularius) φτάνουν σε ένα μέγεθος 5 περίπου χιλιοστών και επιτίθενται κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως πριν το ξημέρωμα. Οι άνθρωπος δεν νιώθει το τσίμπημα του κοριού, καθώς το σάλιο του εντόμου περιέχει ουσίες με αναισθητικές τοπικές ιδιότητες. Το χειρότερο χαρακτηριστικό των κοριών είναι ότι μπορεί να αποτελούν ολόκληρη αποικία, έτοιμη να ρουφήξει, κυριολεκτικά, το αίμα του ανθρώπου.

 

Πώς αναγνωρίζουμε το τσίμπημα του κοριού

Το τσίμπημα του κοριού μπορεί να μπερδευτεί εύκολα με το τσίμπημα του κουνουπιού. Κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις:

 • Τα τσιμπήματα των κοριών διακρίνονται εν σειρά, δύο ή τρία μαζί, σε μία ευθεία.
 • Μικροσκοπικές σταγόνες αίματος παρατηρούνται στο σεντόνι.
 • Κάποιες φορές, παρατηρείται χαρακτηριστική οσμή, η οποία είναι ακόμη πιο έντονη σε μη αεριζόμενους χώρους.

 

Ψύλλοι

Δεν μπαίνουν μόνο “στα αυτιά”. Μπαίνουν και στα στρώματα. Οι ψύλλοι (Pulex irritans) είναι μικροσκοπικά έντομα, καφέ – μαύρου χρώματος, χωρίς φτερά, που μεταβαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο με εντυπωσιακά άλματα (περίπου 300 φορές μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός τους).

Το τσίμπημα του ψύλλου μπορεί να προκαλέσει από απλή φαγούρα μέχρι σοβαρή αλλεργική δερματίτιδα. Κύρια πηγή ψύλλων σε ένα περιβάλλον είναι τα ζώα – ξενιστές, σκύλοι και κυρίως γάτες. Εάν έχετε κατοικίδιο που παρουσιάζει έντονη φαγούρα και εκνευρισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρόβλημα είναι οι ψύλλοι.

 

Πώς αναγνωρίζουμε το τσίμπημα του ψύλλου

Αναζητήστε τα εξής:

 • Τα τσιμπήματα είναι σε ομάδες των 3 ή 4, σε πολύ κοντινά μεταξύ τους σημεία, καθώς οι ψύλλοι τσιμπούν πολλές φορές στην ίδια περιοχή.
 • Τα εξανθήματα μοιάζουν με κόκκινα, μικρά σπυράκια, πιο σκούρα στο κέντρο.
 • Είναι ιδιαίτερα επίπονα και προκαλούν έντονο κνησμό.

 

Ακάρεα

Τα ακάρεα είναι αόρατοι στο γυμνό μάτι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων (στην ίδια οικογένεια ανήκει και η αράχνη). Η παρουσία ακάρεων δεν έχει σχέση με την καθαριότητα ενός χώρου, αλλά με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν.

Τα ακάρεα προτιμούν υγρές, ζεστές συνθήκες και τρέφονται από τις μικροσκοπικές νιφάδες δέρματος που εμείς και τα αγαπημένα μας κατοικίδια αποβάλλουμε κάθε μέρα. Για αυτό τον λόγο, τα ακάρεα είναι πολύ συνηθισμένα σε στρώματα, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα.

 

Πώς αναγνωρίζουμε την αλλεργία από ακάρεα

Πρώτα από όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ακάρεα δεν “τσιμπάνε”, καθώς δεν διαθέτουν δόντια ή προβοσκίδες. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο μία σειρά από δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα λόγων των εκκριμάτων και υπολειμμάτων τους. Συνήθη συμπτώματα:

 • Απλός δερματικός ερεθισμός
 • Δέρμα σπασμένο και ξηρό
 • Ρινική συμφόρηση, καταρροή, συνεχόμενο φτέρνισμα
 • Κνησμός και κόκκινα μάτια
 • Πρησμένα χείλη ή γλώσσα.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τα έντομα του κρεβατιού

Οι καλύτερες λύσεις για να απαλλαγείτε από τα έντομα στο κρεβάτι περνάνε όλες μέσα από την καθαριότητα και την υγιεινή του χώρου.

 • Αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 • Απομάκρυνση λούτρινων παιχνιδιών από τα παιδικά δωμάτια.
 • Καλός, καθημερινός αερισμός των υπνοδωματίων.
 • Συχνός ηλιασμός μεγάλων υφασμάτινων επιφανειών (παπλώματα, μαξιλάρια κλπ).
 • Απολύμανση των στρωμάτων με ισχυρό ατμοκαθαριστή.
 • Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, απευθυνθείτε σε επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!