Θα σας κάνουμε μία ερώτηση: ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο μέλη του ζωικού βασιλείου; Επηρεασμένοι ίσως από τον κινηματογράφο, το πρώτο ζώο που πιθανά σας έρχεται στο νου έχει κοφτερά δόντια ή φονικά πτερύγια.

Δείτε όμως παρακάτω τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που προκαλούνται από ζώα παγκοσμίως, σε ετήσια βάση:

  • Καρχαρίες: 5
  • Λιοντάρια: 250
  • Κροκόδειλοι: 1.000
  • Σκορπιοί: 2.500
  • Κουνούπια: 1.000.000 (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

Οι θάνατοι που αποδίδονται στα κουνούπια (κατά πολύ περισσότεροι από όλες τις υπόλοιπες αιτίες μαζί) προκαλούνται από τις ασθένειες που μεταδίδονται από αυτά. Γνωρίστε αυτές τις επικίνδυνες ασθένειες στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ιός του Δυτικού Νείλου

Απασχολεί και τη χώρα μας. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα και τις αρθρώσεις, έμετος, διάρροια ή δερματικά εξανθήματα. Ακολουθεί κόπωση και αδυναμία που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναπτύσσουν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

 

Ιός Ζίκα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα αυτού του ιού είναι ήπια: χαμηλός  πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και κόκκινα μάτια. Ο πραγματικός κίνδυνος υπάρχει για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς ο ιός συνδέεται με ένα γενετικό ελάττωμα που ονομάζεται μικροκεφαλία, το οποίο προκαλεί υπανάπτυξη του κρανίου και εγκεφαλικές βλάβες. Τα κουνούπια εξαπλώνουν την ασθένεια στη Νότια και Κεντρική Αμερική, Καραϊβική και Νοτιοανατολική Ασία.

 

Δάγκειος πυρετός

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, πυρετό, πονοκέφαλο, εύκολο μωλωπισμό και αιμορραγία των ούλων. Μερικές φορές, ο δάγκειος πυρετός οδηγεί σε αιμορραγικό πυρετό, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος. Απαντάται σε μέρη δημοφιλή στους τουρίστες, όπως τα νησιά του Ειρηνικού και η Νοτιοανατολική Ασία. Προσέξτε πριν ταξιδέψετε.

 

Ελονοσία

Σπάνια στην Ελλάδα, αλλά μία από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες των ταξιδιωτών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και έμετο. Εάν ταξιδεύετε σε χώρα όπου η ελονοσία ενδημεί, κοιμηθείτε κάτω από δίχτυ προστασίας και πάρετε αγωγή κατά της ελονοσίας. Η ασθένεια είναι υπεύθυνη για μισό εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως.

 

Κίτρινος πυρετός

Αυτή η ασθένεια πήρε το όνομά της από ένα από τα συμπτώματά της, τον ίκτερο, που μπορεί να κάνει το δέρμα και τα μάτια να φαίνονται κιτρινωπά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνους στην πλάτη, ρίγη και έμετο. Τα κουνούπια διαδίδουν την ασθένεια σε περιοχές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Εάν ταξιδεύετε για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους, έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό.

 

Ιός Τσικουνγκούνια

Το όνομα προέρχεται από μια αφρικανική γλώσσα και αναφέρεται στην κεκλιμένη εμφάνιση που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι λόγω σοβαρού πόνου στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε εξανθήματα, πονοκέφαλο, ναυτία και κόπωση. Η ασθένεια απαντάται στην Ασία και την Ινδία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μετακινείται προς την Ευρώπη. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια.

 

Ιογενής εγκεφαλίτιδα της Καλιφόρνιας (La Crosse)

Αποτελεί την πιο συχνά μεταδιδόμενη νόσο από κουνούπια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνήθως προσβάλλει παιδιά και στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται πυρετός, κεφαλαλγία, σπασμοί και εντοπισμένη μυϊκή παράλυση. Η ίαση μετά τη νόσο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πλήρης.

 

Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα

Μεταδίδεται με το κοινό κουνούπι.  Ξεκινά ξαφνικά, με οξεία αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 40° C, έντονο πονοκέφαλο και εμετό. Περιστασιακά, υπάρχει μια σύντομη περίοδος (1-2 ημέρες) με αδυναμία και γενική αδυναμία. Η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα απαντάται στην Ασία και κυρίως σε Ιαπωνία, Ινδία και Πακιστάν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!