Κουνούπια. Μπορούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε περίσταση! Από τη δεξίωση μετά το γάμο που συμπίπτει με το ηλιοβασίλεμα (και την έξοδο εκατομμυρίων κουνουπιών από τις ημερήσιες κρυψώνες τους) μέχρι τα όμορφα βραδινά όνειρα που διακόπτονται άδοξα από τη γνωστή αδυσώπητη φαγούρα στον αστράγαλο, το μπράτσο κλπ.

Η λύση για αυτές τις περιπτώσεις; Εντομοαπωθητικά διαφόρων λειτουργιών και τεχνολογιών που κρατούν τα κουνούπια “μακριά κι αγαπημένα”. Δείτε πώς λειτουργούν τα πιο συνηθισμένα εντομοαπωθητικά της αγοράς στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πώς μας εντοπίζουν τα κουνούπια;

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα εντομοαπωθητικά πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς τα κουνούπια εντοπίζουν τα θύματά τους: πουλιά, ζώα και φυσικά, εμάς τους ανθρώπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια προσελκύονται από τη μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα, του γαλακτικού οξέος και άλλων οσμών από το δέρμα καθώς επίσης και από το ζεστό και υγρό δέρμα.

 

Η βασική αρχή των εντομοαπωθητικών

Τα περισσότερα εντομοαπωθητικά λειτουργούν με βασική αρχή τη δημιουργία ενός φράγματος ατμού (φανταστείτε το περίπου όπως τον ατμό των ανθρώπων που “ατμίζουν” αλλά αόρατο) που εμποδίζει το έντομο να έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Αυτό το φράγμα ατμού, όταν φτάνει στο έντομο, αναστέλλει τους οσφρητικούς υποδοχείς της αναγνώρισης του διοξειδίου του άνθρακα και του γαλακτικού οξέως. Με άλλα λόγια “κλείνει τον διακόπτη”, όσον αφορά την ανίχνευση ανθρώπων στον γύρω χώρο μέσω της οσμής. Ο άνθρωπος γίνεται “αόρατος” για τα κουνούπια.

 

Οι πιο συνηθισμένες δραστικές ουσίες

Οι συνηθέστερες δραστικές ουσίες ενός εντομοαπωθητικού σκευάσματος είναι:

 • DEET
 • Ικαριδίνη
 • Αιθέρια έλαια

Γνωρίστε τις παρακάτω.

 

DEET

Η DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide, Ν, Ν-διαιθυλ-μετα-τολουαμίδη), είναι η πιο συνηθισμένη χημική ουσία που υπάρχει στα εντομοαπωθητικά. Αναπτύχθηκε το 1946 και κυκλοφόρησε ευρέως για χρήση από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Η τρέχουσα παγκόσμια χρήση υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια άτομα ετησίως.

Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν DEET σε ποσοστό 5-40%, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, συγκέντρωση 10-35% θα δώσει επαρκή προστασία. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η DEET είναι εξαιρετικά ασφαλής, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αναφερθεί λιγότερες από 50 σημαντικές περιπτώσεις τοξικότητας (στις περισσότερες βρέθηκε ακατάλληλη ή εσφαλμένη χρήση).

 

Ικαριδίνη

Η ικαριδίνη (Hydroxyethyl Isobutyl Piperidine Carboxylate), γνωστή και ως πικαριδίνη, είναι το χημικό αντίγραφο της φυσικής ένωσης πιπερίνης, που βρίσκεται σε φυτά πιπεριού. Λειτουργεί όπως η DEET και αναφέρεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματική. Θεωρείται πολύ ήπιας τοξικότητας ουσία, χωρίς προβλήματα, αν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες χρήσης.

 

Αιθέρια έλαια

Τα εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια μπορεί να είναι ασφαλέστερα για ανθρώπινη χρήση και πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με συνθετικά, μη βιοαποικοδομήσιμα (non-biodegradable) προϊόντα όπως το DEET. Τα φυτά που περιέχουν έλαια με απωθητική δράση περιλαμβάνουν τη σιτρονέλα, τον κέδρο, το γεράνι, τη λεβάντα, το πεύκο, την κανέλα, το δεντρολίβανο, τον βασιλικό, το θυμάρι, το σκόρδο και τη μέντα.

Η αποτελεσματικότητά τους;  Αν και ορισμένα φυτικά απωθητικά έχουν δείξει ενδιαφέρουσα απωθητική δραστηριότητα, η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει δείξει την ευρεία αποτελεσματικότητα και διάρκεια της προστασίας του DEET ή της ικαριδίνης.

 

Τι προφυλάξεις πρέπει να παίρνω όταν χρησιμοποιώ εντομοαπωθητικά;

Τα εντομοαπωθητικά έχουν σχεδιαστεί για χρήση με συγκεκριμένους τρόπους. Χρησιμοποιήστε τα πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Επίσης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Απλώστε όσο προϊόν χρειάζεται για να καλύψετε το εκτεθειμένο δέρμα και αποφύγετε την υπερβολική εφαρμογή.
 • Δείτε στις οδηγίες χρήσης πότε πρέπει να εφαρμόσετε ξανά.
 • Μην το χρησιμοποιείτε κάτω από ρούχα.
 • Μην εφαρμόζετε σε κοψίματα, πληγές ή ηλιακό έγκαυμα.
 • Μην ψεκάζετε στο πρόσωπο, στα αυτιά ή κοντά στα μάτια και το στόμα. Για να καλύψετε το πρόσωπό σας, απλώστε πρώτα στα χέρια σας και μετά τρίψτε τα στο πρόσωπο.
 • Πλένετε τις περιοχές όπου εφαρμόσατε, όταν επιστρέψετε σε κλειστό χώρο.
 • Η ανάμειξη εντομοαπωθητικού με αντηλιακό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σας απορροφά τα προϊόντα. Οι ειδικοί συνιστούν να μην τα εφαρμόζετε παράλληλα.
 • Για τα παιδιά: μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικό στα χέρια τους. Τα παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα χέρια στο στόμα.
 • Μην επιτρέπετε στα μικρά παιδιά να βάζουν μόνα τους εντομοαπωθητικό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!